Wpisy

Bulletproof coffee

Bulletproof coffee, czyli kawa z masłem. Czy warto ją pić?

Wymyślona w USA „kawa kuloodporna”, czyli bulletproof coffee, to jeden z wielu dietetycznych trendów, który pojawił się w ostatnich latach. Również w Polsce kawa z masłem przewija się przez media społecznościowe – zarówno zwykłych ludzi, jak i gwiazd. Wyjaśniamy, czy warto pić bulletproof coffee, a także jak ją przyrządzić.

Continue reading “Bulletproof coffee, czyli kawa z masłem. Czy warto ją pić?”

Kawa w małej filiżance, czyli espresso

Włoska tradycja picia kawy

Chociaż kawa cieszy się popularnością na całym świecie, to jednak wielu z nas kojarzy ją głównie z Włochami i włoskimi zwyczajami. Włosi zaszczepili swoją kulturę picia kawy praktycznie wszędzie, dzięki czemu możesz zamówić cappuccino nie tylko w każdym włoskim mieście i miasteczku, ale też na rynku w Krakowie, obok bazarów Marakeszu czy w małej uliczce w Hanoi. Ale włoska tradycja picia kawy wcale nie jest powszechnie znana. Bo czy wiesz, że cappuccino nie pija się po południu?

Continue reading “Włoska tradycja picia kawy”

Kawa mrożona cafe frappe

Przepis na cafe frappe. Jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu?

Cafe frappe to prawdopodobnie najbardziej popularna kawa mrożona na świecie. A wiesz, że powstała przez przypadek? Mimo to przepis na cafe frappe przyjął się tak dobrze, że dzisiaj  turyści odwiedzający Grecję pytają właśnie o nią, zamiast o tradycyjną grecką kawę parzoną w małym tygielku. Ale nie musisz jechać aż do Grecji, żeby napić się frappe! Zobacz, jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu.

Continue reading “Przepis na cafe frappe. Jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu?”

Latte macchiato z piankami marshmallow

Jak przygotować latte macchiato z piankami marshmallow?

Gorąca mleczna kawa i słodkie pianki idealnie do siebie pasują, szczególnie w długie jesienno-zimowe wieczory. Zobacz, jak przygotować latte macchiato z piankami marshmallow we własnej kuchni!

Latte macchiato z piankami marshmallow

O piankach marshmallow

Pianki marshmallow to popularne amerykańskie słodycze, wytwarzane z cukru, żelatyny i wody. Można je jeść same, piec nad ogniskiem, ale najczęściej są używane do ozdabiania ciast i tortów, stanowią też świetny dodatek do kaw. Doskonale pasują do gorącego latte macchiato, ale jeśli nie masz ich pod ręką, śmiało możesz je zastąpić innymi piankami cukrowymi. Po tym wstępie możemy już przejść do sedna i doradzić, jak przygotować latte macchiato z piankami marshmallow w domu.

Składniki na jedną porcję

Aby przygotować latte macchiato z piankami marshmallow, potrzebujesz:

  • 1 filiżankę espresso (do jego przygotowania możesz wykorzystać kapsułki Nespresso czy kapsułki Dolce Gusto lub inne kompatybilne z Twoim ekspresem),
  • 125 ml mleka 2% lub 3,2%,
  • spieniacz do mleka,
  • kilka pianek marshmallow,
  • opcjonalnie: kakao, cynamon, sos czekoladowy lub karmelowy.

Przygotowanie

  1. Lekko podgrzej mleko (powinno być wyraźnie mniej ciepłe niż espresso).
  2. Podgrzane mleko spień za pomocą spieniacza do mleka.
  3. Odłóż 1-2 łyżki spienionego mleka na później, a resztę wlej do wysokiej szklanki lub kubka.
  4. Odczekaj mniej więcej minutę, aż mleko w szklance się rozwarstwi.
  5. Do szklanki z mlekiem wlej gorące espresso. Zrób to po ściance albo po łyżce, aby kawa nie zmieszała się z mlekiem, ale utworzyła warstwę.
  6. Na wierzchu kawy połóż odłożoną wcześniej porcję spienionego mleka.
  7. Na warstwie mleka ułóż pianki marshmallow i, jeśli masz ochotę, polej je ulubionym sosem albo oprósz kakao bądź cynamonem.

Latte macchiato z piankami marshmallow robi się bardzo łatwo, prawda? Na jesienne i zimowe wieczory nie ma nic lepszego! A jeśli zostało ci trochę pianek, możesz je wykorzystać do przygotowania klasycznego amerykańskiego deseru s’more, apetycznych muffinek albo… kolejnej kawy z piankami. Może to być znowu latte macchiato, ale pianki będą też świetnie pasować do cappuccino, caffe latte i mochaccino.

Kawa Lavazza w ekspresie Nespresso? Czy to możliwe?

Masz w domu ekspres oparty na systemie Nespresso i  chciałbyś w nim skorzystać z kawy Lavazza? Myślisz, że to niemożliwe? Do niedawna rzeczywiście światy: Nespresso i Lavazza istniały niezależnie – obok siebie. Marka Nespresso to najbardziej znany na świecie system kapsułek z kawą. Z drugiej strony marka Lavazza jest chyba znana każdemu miłośnikowi kawy. Pod szyldem Lavazza jest produkowanych mnóstwo produktów: kawa w ziaranch, kawa mielona oraz kapsułki z kawą do własnych systemów Lavazza, których jest aż trzy: Espresso Point, Blue oraz A Modo Mio. Niedawno Lavazza zdecydowała się na produkcję kapsułek kompatybilnych z system Nespresso. Dzięku temu posiadacz ekspresu Nespresso może również delektować się kawą z logo Lavazza. Produkty Lavazza są naturalnie dostępne w Cafessima. Zakres oferty kapsułek Lavazza do Nespresso obejmuje następujące mieszanki: Deka, Armonico, Deciso, Delicato, Vigoroso.

Przepis na zimową kawę

Zimowe poranki mogą być bardzo trudne. Za oknem jest jeszcze ciemno i perspektywa wyjścia z ciepłego domu na mroźne powietrze nie napawa optymizmem. Mamy na to sposób: pyszna, aromatyczna i korzenna kawa.

Przepis na szybką zimową kawę:

  • Na spodzie kubka lub naczynia z dziubkiem umieść łyżkę miodu
  • Posyp ją przyprawami korzennymi (2-3 szczypty) lub cynamonem i gałką muszkatałową wedle upodobań (dla wielbicieli bardziej wytrawnych i odważnych smaków jest też opcja z odrobiną papryczki chili, która błyskawicznie rozgrzeje)
  • Przygotuj ulubione espresso (40-50ml) (na przykład z kapsułki) w kubku z przyprawami i miodem a następnie wymieszaj
  • W wysokiej szklance przygotuj spienione mleko (>100ml) z grubą warstwą pianki 
  • Powoli (cienkim strumieniem najlepiej przy rancie) wlej do szklanki z mlekiem kawę z przyprawami tak aby nie uszkodzić pianki mlecznej (mleko może być roślinne)
  • Udekoruj mleczną piankę cynamonem lub pokruszonym pierniczkiem i gotowe!.