Bulletproof coffee, czyli kawa z masłem. Czy warto ją pić?

Wymyślona w USA „kawa kuloodporna”, czyli bulletproof coffee, to jeden z wielu dietetycznych trendów, który pojawił się w ostatnich latach. Również w Polsce kawa z masłem przewija się przez media społecznościowe – zarówno zwykłych ludzi, jak i gwiazd. Wyjaśniamy, czy warto pić bulletproof coffee, a także jak ją przyrządzić.

Bulletproof coffee

Skąd wzięła się bulletproof coffee?

Bulletproof coffee została wymyślona przez Dave’a Aspreya- blogera, przedsiębiorcę, multimilionera i jednego z twórców biohackingu, czyli wykorzystywania osiągnięć nauki do poprawy własnego zdrowia, wyników sportowych itp.

W 2004 roku Asprey odwiedził Tybet, gdzie miał okazję skosztować słynnej tybetańskiej herbaty z masłem i mlekiem jaków. Był nią tak zafascynowany, że wymyślił własny podobny napój – kawę z masłem i olejem kokosowym. Przepis opublikował na swoim blogu.

Bulletproof coffee zaczęła zyskiwać popularność, a napój stał się głównym składnikiem bulletproof diet – diety wymyślonej przez Aspreya, która pozwoliła mu znacząco schudnąć. Jak twierdzi Asprey, stało się to dzięki obecnym w bulletproof coffee tłuszczom, które zwiększają uczucie sytości, ale też poprawiają funkcje poznawcze.

Jakie działanie ma kawa z masłem?

Asprey zapewnia, że kawa z masłem daje zastrzyk energii, poprawia koncentrację i inne funkcje poznawcze, zmniejsza apetyt oraz przyspiesza proces spalania tłuszczu, tym samym wspomagając odchudzanie. Naukowcy są jednak sceptyczni – długofalowe efekty picia bulletproof coffee nie są znane, ponieważ brakuje badań naukowych, a krótkoterminowe korzyści łatwo wytłumaczyć właściwościami poszczególnych składników.

Kofeina rzeczywiście pobudza układ nerwowy i dodaje energii, zarówno jeśli chodzi o wysiłek umysłowy, jak i fizyczny. Przyśpiesza też przemianę materii i ma szereg innych zalet, o czym pisaliśmy już w artykule na temat zdrowotnych aspektów kawy.

Jednak masło i olej kokosowy to duża dawka tłuszczu, który co prawda ma tę zaletę, że wywołuje uczucie sytości, dostarcza jednak niewiele wartości odżywczych. Ponadto, choć tłuszcz jest niezbędnym składnikiem zdrowej diety, to nie powinien stanowić podstawy posiłku, a taka sytuacja ma miejsce w tym przypadku, ponieważ Asprey zaleca zastąpienie „kuloodporną kawą” śniadania.

Mimo wszystko wypicie raz na jakiś czas kawy z masłem nie zaszkodzi zdrowej osobie. Jeśli ciekawi cię, jak taka kawa smakuje – i jak wpłynie na twój organizm – możesz ją zrobić w domu.

Przepis na bulletproof coffee

Przepis na kawę z masłem jest bardzo prosty, potrzebne są tylko składniki dobrej jakości oraz blender.

Bulletproof coffee – składniki

  • świeżo zaparzona kawa (250 ml przygotowane z 2,5 łyżki czystej arabiki zmielonej tuż przed zaparzeniem oraz filtrowanej wody, ale możesz też użyć kawy zaparzonej w swoim ekspresie kapsułkowym, np. Nespresso lub Tchibo Cafissimo),
  • 1-2 łyżki niesolonego masła z mleka krowiego (masło ghee również się sprawdzi, a w wegańskiej wersji można użyć masła kokosowego),
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (lub oleju MCT),
  • opcjonalnie: ulubione przyprawy, np. cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa.

Jak zrobić bulletproof coffee?

Przygotowanie kawy z masłem jest bardzo łatwe – wystarczy wszystkie składniki dokładnie razem zblendować, aż do uzyskania pianki. Kawę możesz przyprawić ulubionymi przyprawami.