Orzeźwiająca, mrożona kawa, która nie tylko daje zastrzyk energii, ale również chłodzi w upalne dni? To właśnie caffe freddo. Jak przygotować wyborne caffe freddo we własnej kuchni? Dzielimy się sprawdzonymi przepisami!
Kawa freddo
Kiedy żar leje się z nieba, wentylatory nic nie dają, a Ty myślami jesteś na egzotycznych wakacjach i chłodzisz się w turkusowym oceanie, sięgnij po mrożoną kawę. Caffe freddo to jedna z najpopularniejszych kaw na zimno – łatwa w przygotowaniu, pyszna, pobudzająca, aromatyczna i stworzona do picia w letnie dni. Występuje w wielu wersjach – najbardziej znana jako freddo espresso oraz freddo cappuccino.
Napój jest przygotowany na bazie świeżo zmielonej kawy ziarnistej połączonej z klasycznym espresso – jest zatem mocny, doskonale pobudza i świetnie nadaje się na początek dnia. Caffe freddo jest niezwykle popularne we Włoszech, ale cenione również w Grecji, która spopularyzowała na całym świecie rytuał picia mrożonej kawy frappe. Podczas śródziemnomorskich wojaży nie zapomnij zamówić tego modnego, chłodzonego napoju w kawiarni. A w domu? Możesz bez problemu stworzyć wyborną kawę mrożoną w zaciszu własnej kuchni!
Caffe freddo – przepis na mrożoną kawę
Szukasz sprawdzonych przepisów freddo espresso i cappuccino freddo? Prezentujemy dwa proste sposoby na kawę na zimno.
Przepis na freddo espresso
Składniki:
- 60 ml espresso (do jego przygotowania możesz użyć swojej ulubionej kawy ziarnistej lub kapsułek z kawą)
- lód w kostkach,
- cukier.
Przygotowanie:
- Zaparz podwójne espresso i przelej je do shakera.
- Dodaj 3-4 kostki lodu (oraz opcjonalnie cukier), energicznie potrząśnij.
- Przelej napój do szklanki i wrzuć jeszcze kilka dodatkowych kostek. Wyborne freddo espresso gotowe!
Przepis na cappuccino freddo
Składniki:
- 60 ml espresso (podobnie jak w przypadku espresso freddo użyj swojej ulubionej kawy)
- ok. 80 ml zimnego mleka,
- lód w kostkach,
- cukier.
Przygotowanie:
- Zaparz podwójne espresso.
- Napój przelej do shakera, dodaj cukier (jeśli słodzisz) oraz 3-4 kostki lodu. Potrząsaj, aż kawa będzie chłodna i powstanie piana.
- Następnie spień zimne mleko.
- Kawę przelej do szklanki, dodaj kostki lodu i powoli wlewaj mleko.
- Cappuccino freddo możesz też urozmaicić ulubionymi dodatkami, np. posypać cynamonem.
Smacznego!