Ciasto kawowe to jeden z takich specjałów, które praktycznie wszystkim kojarzy się pozytywnie. Nic w tym dziwnego – ciasto kawowe świetnie smakuje w kawiarniach, podczas spotkań rodzinnych czy wypadów z przyjaciółką. A gdyby tak przenieść jego smak do własnej kuchni i delektować się nim przy każdej okazji (albo i bez okazji)? Przedstawiamy prosty i szybki przepis na ciasto kawowe do przyrządzenia w domu!
Dlaczego warto wybrać właśnie ciasto kawowe?
Ciasto kawowe to przysmak, który lubi każdy miłośnik kawy. Można łączyć je z tym aromatycznym napojem, ale też spożywać osobno. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że łatwo je przygotować – zrobi to nawet osoba niedoświadczona w kuchni. Jest lekkie, nienadmiernie słodkie i trzyma swoją formę, zatem bez problemów można zabrać wypiek ze sobą do pracy czy do znajomych. Poznaj prosty przepis na pyszne ciasto kawowe, które zachwyci każdego, kto go spróbuje!
Ciasto kawowe – przepis
Ten przepis na ciasto kawowe jest możliwy do zrealizowania w około 40 minut, nie licząc pieczenia, zatem wszyscy zapracowani będą z niego zadowoleni. Aby przyrządzić ciasto, potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklankę cukru,
- 1 szklankę oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- potrójne espresso,
- 4 łyżki płatków migdałowych,
- pół szklanki mleka,
- pół małej łyżeczki soli.
Przyrządzanie ciasta kawowego rozpocznij od wymieszania ze sobą soli, cukru, proszku do pieczenia oraz mąki. Następnie przygotuj potrójne espresso, wykorzystując do tego dobre kapsułki do kawy takie jak Ubuntu BIO 100% Arabica czy MokaramelItalianCoffee o karmelowym posmaku lub inne kapsułki do Nespresso bądź innej marki, kompatybilne z twoim ekspresem.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z olejem, kawą oraz mlekiem, dodaj do uprzednio złączonych suchych składników i dobrze rozmieszaj. Białka ubij wraz z odrobiną soli, dodaj je do ciasta i znowu wymieszaj. Wsyp płatki migdałowe, wymieszaj ciasto ostatni raz i przełóż je do nasmarowanej foremki, a następnie umieść w rozgrzanym piekarniku.
Ciasto kawowe należy piec w 180 stopniach przez około 40 minut, ciągle kontrolując stan wypieku. Kiedy będzie gotowe, wyjmij je i odstaw do ostygnięcia.
Sos waniliowy do ciasta kawowego
Ciasto kawowe świetnie komponuje się z tradycyjnym, aromatycznym sosem waniliowym. Aby go przygotować, potrzebujesz:
- 3 żółtka,
- 120 ml śmietanki,
- 120 ml mleka,
- 50 g cukru,
- laskę wanilii.
Mleko i śmietankę wlej do garnka wraz z mocno rozdrobnioną laską wanilii i gotuj na bardzo małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Żółtka wymieszaj wraz z cukrem, a następnie powoli i ostrożnie wlej do nich mleko wraz ze śmietanką, wciąż mieszając. Wstaw całość na mały ogień. Gotuj do czasu, gdy sos zgęstnieje i gotowe!
Następnie możesz sos ostudzić lub polewać nim ciasto, gdy jest jeszcze ciepły. Sos waniliowy daje wyjątkowo duże pole do popisu w zakresie dekoracji ciasta – możesz nie tylko polać nim ciasto, ale też podawać go osobno lub wykonać nim ciekawy wzór na cieście, na koniec przyozdabiając je dodatkowo ziarnami kawy i płatkami migdałowymi. Całość będzie prezentowała się genialnie!
Inne polewy i dodatki do ciasta kawowego
Chociaż sos waniliowy nierzadko bywa oczywistym wyborem ze względu na swój wyśmienity smak i aromat, który idealnie łączy się z kawą, możesz użyć innej polewy lub sosu do ciasta kawowego:
- Krem budyniowy – można go wykonać, miksując ze sobą masło oraz budyń. Należy jednak pamiętać o tym, że produkty muszą być w temperaturze pokojowej, aby dobrze się ze sobą połączyły. Żeby krem się nie zwarzył, można dodawać budyń do masła stopniowo, po łyżeczce.
- Polewa czekoladowa – polewę można wykonać z czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej. Do jej przygotowania jest potrzebne wyłącznie mleko, masło i czekolada, które należy stopić ze sobą, podgrzewając na małym ogniu. Alternatywnie można użyć także śmietanki.
- Sos żurawinowy – można kupić gotowy lub pokusić się o przygotowanie go samodzielnie. Wówczas przyda się suszona żurawina, woda, cukier trzcinowy, cynamon oraz sok z cytryny, które należy ze sobą przegotować, a następnie zmiksować.
- Sos truskawkowy – jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Żeby go przyrządzić, potrzebne są truskawki świeże lub mrożone oraz cukier. Owoce miksujemy na gładką masę, słodzimy, mieszamy i gotowe!
Kiedy wykonujemy sos lub polewę do ciasta, warto wzbogacić je ciekawymi dodatkami, które podkreślą oryginalny smak wypieku. Można zadbać również o stronę estetyczną podania – do przyozdobienia talerzyka, na którym znajduje się ciasto, świetnie sprawdzą się orzechy, świeże lub suszone owoce czy wiórki kokosowe.
Ciasto kawowe doskonale łączy się z owocami, zatem w niektórych przypadkach przepis warto zmodyfikować, dodając do niego owoce takie jak wiśnie, brzoskwinie, pomarańcze, truskawki, maliny czy jeżyny. Jeśli do dekoracji wykorzystujemy owoce leśne, można włączyć do kompozycji także drobny zielony element np. w postaci mięty. Z kolei dla osób, które uwielbiają słodkości, trafionym wyborem będzie pokruszony karmel.