Espresso doppio to jedna z pozycji, którą możesz spotkać w kawiarnianym menu. Zastanawiasz się, co ją odróżnia od „zwykłego” espresso? Wyjaśniamy wszystko w naszym artykule!
Espresso doppio – co to za kawa?
Doppio po włosku oznacza „podwójne”, espresso doppio to więc nic innego jak podwójne espresso. Jest przyrządzane z podwojonej ilości kawy oraz wody i ma nie tylko większą objętość, ale też bardziej intensywny smak i większą zawartość kofeiny.
Na powierzchni espresso doppio pojawia się crema, czyli piana powstała w wyniku przetłaczania wody przez kawę pod wysokim ciśnieniem. Stanowi warstwę ochronną dla aromatów, ale sama w sobie nie ma szczególnych walorów smakowych, dlatego warto wymieszać doppio przed wypiciem.
Kawę doppio podajemy w filiżance o większej objętości niż tradycyjna filiżanka do „zwykłego” espresso i serwujemy z niewielką szklanką wody. Woda ma zastosowanie takie same jak w przypadku espresso – pijemy ją, aby przepłukać kubki smakowe przed sięgnięciem po kawę.
Jak przyrządzić doppio?
Masz ochotę na caffe doppio i chcesz przyrządzić tę kawę w domu? Double espresso najlepiej przygotować w ekspresie, który ma taką funkcję. W innym przypadku zrób doppio tak samo, jak robisz espresso, podwajając ilość wody i kawy. W ostateczności możesz po prostu… zaparzyć dwa espresso do jednej filiżanki. Nie jest to rozwiązanie idealne, ale otrzymany napój będzie zbliżony do doppio.
Do przygotowania doppio możesz użyć swojej ulubionej kawy w kapsułkach, z której parzysz espresso – na przykład np. kapsułek Nespresso, kapsułek Nespresso Professional czy kapsułek Dolce Gusto. Niektóre marki oferują specjalnej kapsułki przeznaczone do doppio. Miej na uwadze, że jeśli użyjesz 100% Arabiki, crema na powierzchni napoju będzie słaba – jak już jednak wspominaliśmy, crema nie ma znaczenia dla smaku przyrządzonego napoju.
Kawę doppio warto podawać w ciepłych filiżankach – dzięki temu smakuje ona jeszcze lepiej. Filiżanki można łatwo ogrzać, wlewając do nich na chwilę gorącą wodę.
Espresso doppio to świetny sposób na rozpoczęcie dnia lub pobudzenie podczas codziennych czynności, a także niezwykła podróż dla naszych kubków smakowych. Jeśli wolisz kawę z mlekiem, możesz na bazie caffe doppio przygotować flat white, cappuccino czy caffe latte.