Samo słowo kawa wywodzi się prawdopodobnie ze sławnego z jej uprawy regionu w Etiopii zwanego ,,Kaffa”. To tutaj po raz pierwszy zaczęto uprawiać kawę.
Kawowa mapa świata
Kawa jest uprawiana w blisko 60 krajach tropikalnych i subtropikalnych w tak zwanym pasie kawowym, który rozciąga się od równoleżnika Raka do równoleżnika Koziorożca. Najbardziej znane z uprawy kawy kraje to: Kolumbia, Peru, Etiopia, Kenia oraz Brazylia. Właśnie z tych państw pochodzą ziarna kawy wykorzystywane do produkcji kapsułek kompatybilnych z takimi systemami jak Dolce Gusto, Nespresso, Lavazza czy Tchibo Cafissimo.
Arabika / Robusta
To dwie najważniejsze odmiany kawy. Arabika, czyli Coffea arabica jest łagodna w smaku i zawiera niewielkie ilości kofeiny. Można po nią sięgać o każdej porze dnia. Natomiast Robusta, czyli Coffea canephora jest bardzo intensywna, lekko gorzka w smaku i dodaje energii. Na pewno postawi Cię na nogi o poranku. Arabika jest dominującym gatunkiem w świecie kawy. 75% upraw to właśnie Arabika. Jednak wyhodowanie jej ziaren nie jest proste. Krzewy tego gatunku są bardzo wymagające i delikatne. Arabika potrzebuje odpowiedniej gleby, niezmiennej temperatury oraz regularnej pielęgnacji. Robusta stanowi tylko 25% upraw kawy. Jej krzewy są o wiele bardziej wytrzymałe niż w przypadku Arabiki. Niestraszne im są szkodniki, choroby, wilgoć, ani upały. Z tych krzewów uzyskuje się również więcej ziaren niż w przypadku Arabiki. Różna jest również wysokość, na której są uprawiane te dwa gatunki kawy. Plantacje Robusty znajdują się do wysokości 900 m n.p.m., a uprawy Arabiki powyżej tej wysokości. Ziarna Arabiki są podłużne w przekroju i mają zielony lub zielono-niebieski kolor. Natomiast ziarna Robusty są mniejsze od Arabiki i mają okrągły przekrój.
Historia kawy
Owoce kawowca były znane w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Gotowano je z dodatkiem masła oraz soli. Prawdopodobnie w XIII lub XIV wieku zostały przywiezione przez kupców arabskich do Jemenu. Tam zaczęto prażyć ziarna kawy i zaparzać z nich napar. Jego spożywanie zostało rozpowszechnione przez Beduinów w Arabii. Kawa do Europy trafiła na początku XVII w. Można było dostać jej ziarna tylko w następujących miastach: Amsterdam, Londyn i Hamburg. Oblężenie Wiednia przez Turków w 1683 roku było początkiem spożywania kawy w większych ilościach w Europie. W Polsce kawa zaczęła być popularna dopiero na przełomie XVII i XVIII w. Najpierw pito ją w Gdańsku, w pierwszych kawiarniach, czyli kafehauzach. Później zaczęła być modna w całym kraju.