Kawa to napój znany od lat i mają miliony miłośników. Istnieje wiele rodzajów kaw i tyle samo sposobów jej parzenia i podania. Na co dzień przynosimy ją ze sklepu, pijemy w kawiarni – ale skąd się tam bierze? Dowiedz się, gdzie rośnie kawa.
Kawa – gdzie szukać jej plantacji?
Tak jak wiele innych roślin, tak samo kawa ma swoje typowe miejsca, gdzie występuje i rośnie. Niektóre z nich są dla każdego z nas oczywiste – ale nie wszystkie. Uprawy kawy odkryjemy w wielu krajach.
Brazylia – królestwo kawy
To właśnie z Brazylii eksportuje się miliony kilogramów zielonej niewypalonej kawy rocznie. Brazylia bezkonkurencyjnie króluje w rankingach najpopularniejszych miejsc upraw kawy. Smak prawdziwej brazylijskiej kawy można poznać delektując się kawą w kapsułkach Nespresso Bonini Carioca 100% Arabica brasil. Jest to mieszanka wyselekcjonowanych ziaren Arabiki pochodzących z upraw w Brazylii.
Brazylijskie kawowce kwitną dwa razy w roku. Od sierpnia do września trwa sezon kwitnienia, a od października do listopada – sezon wtórny. Od maja do końca miesiąca zbierane są ziarna kawy.
Istnieją dwie różne kategorie upraw kawy w Brazylii. Dominuje produkcja przemysłowa na ogromną skalę, której głównymi celami są niskie ceny i ogromne zbiory. Jakość schodzi na dalszy plan, gdyż uprawy są prowadzone na dużych, zautomatyzowanych plantacjach. Do zbioru plonów wykorzystywane są kombajny, które wytrząsają lub rozrywają ziarna wraz z liśćmi. Zielone i dojrzałe ziarna są następnie oddzielane od siebie za pomocą mechanicznego sortowania.
Dodatkowy rodzaj plantacji pojawił się niedawno w wyniku zwiększonej konkurencyjności i wymagań rynku. Niektórzy rolnicy odkryli, że mogą uprawiać wysokiej jakości kawę, zbierać ją ręcznie, a jednocześnie zarabiać na życie. Obecnie 11% brazylijskiej produkcji pochodzi z niewielkich plantacji, na których kawa zbierana jest z poszanowaniem tradycji, a zainteresowanie tym stylem uprawy rośnie.
Wietnam – królestwo wielu upraw kawy
Kolejne państwo bogate w kawę to Wietnam. Plantacje pochodzące z tego kraju zasilają rynek prawie dwoma milionami ton kawy co roku. Warto choć raz spróbować kawy z tego wyjątkowego kraju.
Można to zrobić próbując napoju Firenze Il Caffè Italiano – znajdziesz w nim mieszankę kaw z różnych państw, między innymi właśnie z Wietnamu. Jesteśmy pewni, że kawa zachwyci cię swoim aromatycznym smakiem i delikatną kremowością.
W Wietnamie nie tylko uprawia się kawę, ale też – oczywiście – pija na co dzień i to w specyficzny sposób. Więcej na ten temat dowiesz się z naszego wcześniejszego artykułu Kawa po wietnamsku – znajdziesz tam też przepis, jak przygotować wietnamską kawę w domu.
Kolumbia, Indonezja, Etiopia
Duża ilość plantacji kawy znajdziemy również w Kolumbii i Indonezji. Doskonałe warunki obu krajów pozwalają na uzyskanie dobrej jakości kawy. Kawę z Kolumbii możesz spróbować, sięgając po kawę w ziarnach CAFFÈ BONINI Roma. Miłośnicy tej kawy na pewno wyczują smak przyjemnych akcentów czekoladowych. Jest to pełna mieszanka o intensywnym i subtelnie zrównoważonym smaku..
Wśród wielu krajów, gdzie dojrzewają najlepsze ziarna kawy, znajduje się także Etiopia. Jak najbardziej klimat tego kraju pozwala na uzyskanie dobrej jakości kawy. To właśnie tutaj każdego roku selekcjonuje się ogromne ilości owoców kawowca, z których powstaje kawa.
Uprawa kawy w Europie
Tempo globalnego ocieplenia bez wątpienia rośnie. Wszystkie cztery dekady poprzedzające obecną były cieplejsze od poprzedniej. Średnia temperatura na Ziemi w ciągu ostatnich dziesięciu lat wzrosła o 1,09 stopnia w porównaniu do średniej sprzed globalnego ocieplenia w latach 1850-1900. Jest to jednak średnia globalna. Ocieplenie wzrasta wraz z oddalaniem się od równika. Europa ociepliła się już o prawie 2 stopnie w porównaniu do sytuacji sprzed stu lat. Dlaczego o tym wspominamy? Bo globalne ocieplenie ma rozmaite skutki – również dla miłośników kawy.
Czy w Europie jest możliwa uprawa tropikalnych roślin? Doświadczenia wielu śmiałków pokazują, że tak. Na przykład mieszkańcy Sycylii udowadniają, że w tym kraju można uprawiać kawę.Znawcy upraw kawy twierdzą, że problemem związanym z uprawą kawy w Europie jest oczywiście zimno. Z tego powodu sadzonki były początkowo aklimatyzowane w szklarniach. Ich potomstwo miało dużo czasu na stopniową aklimatyzację do chłodniejszego europejskiego klimatu. Być może z czasem w Europie uda się zachować plantacje kaw.
Zachęciliśmy Cię do wypróbowania kaw z różnych zakątków świata? Doskonale! Konieczniej sięgnij po naszą kawę w kapsułkach – mamy wysokiej jakości kapsułki Nespresso, kapsułki Tchibo Cafissimo, kapsułki Dolce Gusto i inne.