Jak przygotować latte macchiato z piankami marshmallow?

Gorąca mleczna kawa i słodkie pianki idealnie do siebie pasują, szczególnie w długie jesienno-zimowe wieczory. Zobacz, jak przygotować latte macchiato z piankami marshmallow we własnej kuchni!

Latte macchiato z piankami marshmallow

O piankach marshmallow

Pianki marshmallow to popularne amerykańskie słodycze, wytwarzane z cukru, żelatyny i wody. Można je jeść same, piec nad ogniskiem, ale najczęściej są używane do ozdabiania ciast i tortów, stanowią też świetny dodatek do kaw. Doskonale pasują do gorącego latte macchiato, ale jeśli nie masz ich pod ręką, śmiało możesz je zastąpić innymi piankami cukrowymi. Po tym wstępie możemy już przejść do sedna i doradzić, jak przygotować latte macchiato z piankami marshmallow w domu.

Składniki na jedną porcję

Aby przygotować latte macchiato z piankami marshmallow, potrzebujesz:

  • 1 filiżankę espresso (do jego przygotowania możesz wykorzystać kapsułki Nespresso czy kapsułki Dolce Gusto lub inne kompatybilne z Twoim ekspresem),
  • 125 ml mleka 2% lub 3,2%,
  • spieniacz do mleka,
  • kilka pianek marshmallow,
  • opcjonalnie: kakao, cynamon, sos czekoladowy lub karmelowy.

Przygotowanie

  1. Lekko podgrzej mleko (powinno być wyraźnie mniej ciepłe niż espresso).
  2. Podgrzane mleko spień za pomocą spieniacza do mleka.
  3. Odłóż 1-2 łyżki spienionego mleka na później, a resztę wlej do wysokiej szklanki lub kubka.
  4. Odczekaj mniej więcej minutę, aż mleko w szklance się rozwarstwi.
  5. Do szklanki z mlekiem wlej gorące espresso. Zrób to po ściance albo po łyżce, aby kawa nie zmieszała się z mlekiem, ale utworzyła warstwę.
  6. Na wierzchu kawy połóż odłożoną wcześniej porcję spienionego mleka.
  7. Na warstwie mleka ułóż pianki marshmallow i, jeśli masz ochotę, polej je ulubionym sosem albo oprósz kakao bądź cynamonem.

Latte macchiato z piankami marshmallow robi się bardzo łatwo, prawda? Na jesienne i zimowe wieczory nie ma nic lepszego! A jeśli zostało ci trochę pianek, możesz je wykorzystać do przygotowania klasycznego amerykańskiego deseru s’more, apetycznych muffinek albo… kolejnej kawy z piankami. Może to być znowu latte macchiato, ale pianki będą też świetnie pasować do cappuccino, caffe latte i mochaccino.