Zadzwoń: +48 22 122 88 73

Dostawa od 8 zł. Darmowa przesyłka od 200 zł. Czas realizacji: 1-2 dni robocze.

Kawa americano. Co to za napój, skąd pochodzi i jak go zrobić?

Kawa americano. Co to za napój, skąd pochodzi i jak go zrobić?

Kawa americano, iced americano, americano coffee – wszystkie te określenia odnoszą się do jednej z najpopularniejszych kaw, przygotowanej na ciepło lub na zimno. Pomimo jej nazwy spotkamy ją praktycznie w każdym miejscu na świecie. Dowiedz się, jak zrobić americano i jakich kapsułek najlepiej do tego użyć.

Americano kawa – co to i czym różni się od espresso?

Kawa americano – co to takiego? Jest to espresso z podwójną ilością wrzątku. W przeciwieństwie do espresso doppio, czyli podwójnego espresso, do przygotowania cafe americano używa się podwójnej ilość wody, ale nie zwiększa się ilości użytej kawy. Czas parzenia americano nie jest dłuższy niż w przypadku standardowego espresso. Dzięki temu otrzymujemy większy objętościowo napój, pozwalający szybko się pobudzić, którego smak jest jako stosunkowo słaby w porównaniu do innych rodzajów kaw. Dlatego cafe americano polubią wszystkie osoby, które nie przepadają za zbyt wyrazistym smakiem kawy.

Wielkość americano coffee może być różna w zależności od tego, w jakim miejscu na świecie ją zamawiamy. Czasami warunkuje ją również przepis stosowany w konkretnej kawiarni. 

Krótka historia americano

Cafe americano swoje początki miała prawdopodobnie podczas II Wojny Światowej. Powstała, ponieważ amerykańscy żołnierze stacjonujący we Włoszech rozcieńczali tradycyjne espresso wodą, chcąc uzyskać w ten sposób smak kawy zbliżony do tej, którą znali z domów. W późniejszym czasie kawa americano rozpowszechniła się zarówno na terenie Stanów Zjednoczonych, jak również Europy i zaczęła być podawana w domach i kawiarniach. Zadecydowała o tym prawdopodobnie prostota przygotowania oraz brak szczególnych wymagań dotyczących sprzętu potrzebnego do jej zaparzenia.

Istnieje również inna wersja historii powstania kawy americano. Zgodnie z nią, kiedy upowszechnił się transport lotniczy, Amerykanie zaczęli masowo przyjeżdżać do Włoch. Zamawiając w kawiarniach tradycyjne espresso, nie byli zadowoleni z jego smaku, ponieważ byli przyzwyczajeni do dużych i mniej esencjonalnych kaw, zatem rozcieńczali je z wodą. Finalnie Włosi dostosowali się do potrzeb rynku i stworzyli specjalną kawę, odpowiadającą potrzebom tej grupy.

Kawa americano – jak zrobić i co przygotować?

Żeby przygotować americano, potrzebne są przede wszystkim dobre kapsułki z kawą (na przykład kapsułki do Nespresso). To od ich właściwości zależny będzie finalny smak kawy, zatem wybierając je, warto zastanowić się nad odpowiednimi proporcjami kawowej mieszanki. Najczęściej wybierane jest klasyczne połączenie Arabiki z Robustą. Kawa w kapsułkach musi być drobno mielona i ciemno palona, a smak pełny i bogaty o dosyć dużej intensywności, która zostanie obniżona ze względu na późniejsze rozcieńczanie napoju.

Jak przygotować dobrą kawę americano? Proporcje w zależności od różnych szkół odrobinę się różnią. Najczęściej wykorzystuje się pojedyncze lub podwójne espresso, a następnie dolewa się do niego przynajmniej drugie tyle wrzątku. Żeby przygotować ten napój, potrzebny będzie więc ekspres do kawy, filiżanka i wrzątek.

Kawa americano – przepis 

Jak zrobić kawę americano? Do przyrządzenia americano przygotuj 2 kapsułki (lub 15 g ziaren kawy), a następnie zaparz podwójne espresso. Powinieneś uzyskać wówczas pomiędzy 50 a 70 ml napoju. Nie czekając, aż ostygnie, dolej drugie tyle wody i rozmieszaj. W klasycznej wersji to właściwie wszystko. Americano obecnie podaje się w filiżance, która mieści 150 ml kawy. Niektórzy jednak preferują serwowanie jej w wyższych szklankach.

Najbardziej tradycyjne americano nie zawiera żadnych dodatków, jednak aktualnie wiele osób dodaje do niego mleko, cukier lub słodziki.  Możliwe, że spotkałeś się na przykład z białym americano. Czym jest white americano? To americano z dodatkiem gęsto spienionego mleka.

Jaki jest sekret dobrego americano? Każdorazowo jest to woda! Zaleca się wykorzystanie tej filtrowanej, co pozytywnie wpływa na aromat napoju. Wystrzegajmy się stosowania wody mineralnej, na której przyrządzona kawa zostanie najprawdopodobniej pozbawiona większości nut smakowych i stanie się płaska. Temperatura wody w czasie parzenia powinna mieć pomiędzy 90 a 96 stopni. Espresso do americano nie parzymy nigdy dłużej niż 20-30 sekund. Jeśli przedłużymy okres parzenia, w praktyce przygotujemy zupełnie inną kawę.

Iced americano – przepis

Jednym z najpopularniejszych wyborów w kawiarniach w lecie jest mrożone americano, czyli iced americano. Przepis na tę kawę jest wyjątkowo prosty do zrealizowania. Jej przygotowanie rozpoczynamy w ten sam sposób, co klasycznej kawy americano, czyli od zaparzenia espresso. W dalszej kolejności należy uzupełnić je wodą, jednak tym razem zamiast wrzątku dolewamy schłodzonej wody, a następnie dodajemy kilka kostek lodu. Całość można dosłodzić.

Darmowa dostawa

Od 200 zł

Zwrot do 14 dni

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja

Na terenie całego kraju

100% Bezpieczne płatności

PayPal / Przelewy 24 / Przelew