Bananowa kawa okazała się wiosenno-letnim hitem i powraca praktycznie co sezon. Chociaż przypomina bardziej koktajl lub napój kawowy na bazie banana, jest świetnym sposobem na dodatnie sobie energii w ciągu dnia. Można także potraktować ją jako słodki deser, który warto przyrządzić na spotkanie ze znajomymi lub przyjaciółką. Dowiedz się, jak przygotować kawę bananową w wersji na ciepło i na zimno.
Kawa bananowa na ciepło – przepis
Kawa bananowa na ciepło to świetny sposób na chwilę relaksu w ciągu dnia. Żeby ją przyrządzić potrzebne będą:
- espresso – zrobione z pomocą ulubionych kapsułek do kawy, np. Caffè e Nocciola, smakujących orzechem laskowym, kapsułek do Nespresso lub innych kompatybilnych z twoim ekspresem,
- 1 duży banan,
- 200 ml mleka,
- 2 łyżeczki cukru, słodzika lub miodu,
- bita śmietana.
Zaparzone espresso należy wlać do dużej, wysokiej szklanki. Mleko trzeba podgrzać i zmiksować wraz z bananem, a następnie dodać do kawy. Całość, jeśli trzeba, słodzimy. Na wierzchu można umieścić niewielką ilość bitej śmietany dla ozdoby.
Kawa bananowa na zimno – przepis
Mrożona kawa bananowa to hit lata! Żeby ją przyrządzić, należy przyszykować:
- espresso, zaparzone np. z kapsułek Miscela BluIntenso o mocnym smaku kawy, który podkreśli aromat kawy w gotowym napoju,
- 1 dużego banana,
- 200 ml mleka,
- 2 łyżeczki cukru, słodzika lub miodu albo 1 małą gałkę lodów waniliowych bądź śmietankowych,
- ew. 3 kostki lodu.
Banana należy włożyć do lodówki lub zamrażarki i odczekać, aż będzie odpowiednio schłodzony. Podobnie postępujemy ze świeżo zaparzonym espresso. Kiedy banan jest już odpowiednio chłodny, można przystąpić do zmiksowania go z mlekiem.
Mieszankę mleczno-bananową oraz espresso wlewamy do wysokiej szklanki. Jeśli decydujemy się na przygotowanie napoju bez lodów, warto go dosłodzić. Jeśli chcemy dodać lody, najpierw do napoju wrzucamy kostki lodu, a później na wierzchu umieszczamy gałkę lodów. Kawa bananowa na zimno w wersji z lodami zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości!
Bananowa kawa w wersji śniadaniowo-deserowej
Kawa bananowa wcale nie musi być kaloryczna i bardzo słodka. Można przygotować z niej również pożywne śniadanie o deserowym charakterze. Do tej wersji kawy należy przygotować espresso, 200 ml mleka, miarkę odżywki białkowej, 3 łyżki przegotowanych na wodzie płatków owsianych oraz banana.
Odżywkę białkową należy rozpuścić w mleku, a następnie zblendować wraz z bananem, kawą oraz płatkami owsianymi i gotowe! Tak przygotowane śniadanie można zabrać ze sobą do pracy lub na siłownię i spożyć, gdzie tylko chcemy.
Inne dodatki do kawy bananowej
Kawę bananową można przyrządzać na bardzo wiele sposobów, zatem po wypróbowaniu powyższych przepisów, można pokusić się o przygotowanie innych jej wariacji. Kawa bananowa świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mlek roślinnych, zatem jest świetną okazją do rozmaitych eksperymentów. Można wypróbować między innymi mleko owsiane, kokosowe, ryżowe czy migdałowe. Na rynku dostępne są również ich ciekawe mieszanki np. mleko ryżowo-kokosowe o charakterystycznym słodkim smaku.
Świetnym dodatkiem do napoju bananowego będzie również cynamon, zmielona czekolada deserowa, kakao w proszku czy przyprawa korzenna do kawy.
Co robić, żeby urozmaicić smak kawy bananowej?
Kiedy przetestujemy już różne przepisy na kawę bananową oraz dodatki do niej, może zajść potrzeba dokonania kolejnych drobnych modyfikacji, które pozwolą na nowo odkryć ciekawy smak tego napoju. Świetną opcją jest przetestowanie różnych kapsułek bazowych do kawy. Oprócz tych klasycznych można dostać bardzo szeroki wybór kaw do ekspresów kapsułkowych o najróżniejszych smakach i aromatach. Do wyboru mamy przykładowo kapsułki pasujące do Dolce Gusto:
- Pistaccino – nadadzą kawie bananowej delikatnego aromatu pistacji, świetnie komponującego się przykładowo z lodami śmietankowymi.
- Cappucciok – o smaku kawy z mlekiem wraz z białą czekoladą. W przypadku takich połączeń warto nie przesadzać z przyprawami oraz dodatkami do kawy, by wyraźnie poczuć wszystkie nuty smakowe zawarte w tych niewielkich kapsułkach.
- Coccocino – dla fanów kokosa, który perfekcyjnie łączy się z bananem i najróżniejszymi napojami kawowymi na bazie mleka.
- Cookie Cap – o smaku słodkich ciasteczek z kawałkami czekolady.
- Mokaramel – smak spienionego mleka razem z karmelem i delikatnymi nutami czekoladowymi. Wszyscy, którzy lubią smakową kawę z pewnością pokochają tę słodką kompozycję.
- Vanilciok – o tym, że wanilia doskonale pasuje do kawy, wie każdy. Tutaj znajdziemy połączenie wanilii z białą czekoladą, by smak był nieco bardziej oryginalny.
Dla dzieci i nastolatków idealnym wyborem będzie przygotowywanie kawy bananowej na bazie kawy bezkofeinowej. Bez trudu można dostać również kapsułki z kawą zbożową, które świetnie sprawdzą się, kiedy przyrządzamy bananowy deser na bazie kawy dla najmłodszych.
Kawa wcale nie musi być nudna, o czym świadczy tak ogromny wybór możliwych opcji w zakresie ciekawych aromatów, które z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto lubi testować nowości lub znudził się już smakiem tradycyjnej kawy.