Kawa to napój znany od lat, uwielbiany i doceniany przez wielu. Na przełomie lat rodzaje kaw i ich nazwy bardzo się zmieniały i ewoluowały. Niejeden dostrzeże, iż obok “włoskich klasyków”, takich jak americano, espresso macchiato czy cappuccino, w menu pojawiły się inne określenia, na przykład flat white. Jak przygotować słynnego “flata”, co oznacza ta enigmatyczna nazwa i jaka jest receptura kawy, tak uwielbianej przez liczne grono kawoszy?
Flat white – poznajmy bliżej pyszną kawę
Nawet miłośnicy tradycyjnej małej czarnej kochają białą kawę, jaką jest flat white. Co to za napój? Flat white to mleczna kawa o pojemności najczęściej około 150 ml. Jak powstaje? Dzieje się to w wyniku połączenia aromatycznego podwójnego espresso z delikatnie spienionym mlekiem. Co uzyskujemy? Kawę, w której słodycz i kremowość mleka stanowi przyjemne uzupełnienie mocy espresso.
Dobrze przyrządzona kawa flat white powinna mieć piankę pozbawioną rozwarstwień i dużych pęcherzyków powietrza, idealną do latte art. Ta cecha flat white sprawia, że kawa jest często wieńczona efektownymi rozetami lub serduszkami.
Jakie jest pochodzenie kawy flat white?
Choć opinie bywają różne, to najczęściej podaje się, że kawa flat white istnieje od lat 80. ubiegłego wieku i jest wynalazkiem australijskim. Jej nazwa ma wywodzić się z australijskiego slangu kawowego, w którym espresso określane jest jako “short black”, podwójne espresso jako “long black”, a espresso z mlekiem jako “flat white”. Z czasem kawa flat white stała się znana i lubiana również w innych częściach świata. Jak zatem samodzielnie przyrządzić taki napój?
Jak zrobić dobrą kawę flat white?
Do przygotowania flat white potrzebujemy:
- podwójne espresso (60 ml),
- 120 ml mleka (dowolnego),
- spieniacz do mleka.
Do zaparzenia podwójnego espresso możesz użyć ulubionych kapsułek do ekspresu (np. kapsułek Nespresso, kapsułek Dolce Gusto lub kapsułek Nespresso Professional). Espresso przelewamy do kubka lub filiżanki o pojemności 150 – 200 ml.
Mleko spieniamy za pomocą spieniacza, aż uzyskamy lekką piankę – odpowiednia konsystencja jest bardzo ważna. Trzeba też pamiętać o tym, by temperatura mleka nie przekraczała 65-70 st. C. Mniejsze znaczenie ma rodzaj użytego mleka – możesz użyć krowiego lub zastąpić je dowolnym napojem roślinnym, który ci smakuje.
Następnie wlej mleko do espresso – rób to okrężnymi ruchami, używając dzbanka ze spiczastym “dzióbkiem”. Na powierzchni kawy powinna utworzyć się cieniutka warstwa pianki.
Poczujesz doskonały aromat kawy flat white. I gotowe!
Flat white świetnie smakuje także z dodatkiem cukru lub syropu do kawy, dzięki któremu zyskuje dodatkowy interesujący posmak.
Flat white a latte – czy to to samo?
Wydawać by się mogło, że te kawy są praktycznie takie same. Jednak istnieje między nimi pewna różnica. Dostrzeżemy ją w nazwie flat white, czyli z angielskiego: płaska biała. Tradycyjna caffè latte jest inna, ponieważ flat white nie ma grubej warstwy piany i jest przygotowywana z tylko lekko spienionego mleka i podwójnego espresso. Można powiedzieć, że jest to idealny napój dla miłośników tradycyjnej, mocnej kawy z mlekiem.
Flat white a cappuccino – różnica
Z pewnością każdy przyzna, że cappuccino uznawane jest za jedną z popularniejszych białych kaw, ale flat white również na przestrzeni lat stało się dość popularne. Mimo wszystko wciąż wiele osób, stojąc przed wyborem: flat white czy cappuccino? niekoniecznie wie, jaka jest różnica między tymi dwoma mlecznymi kawami. Sprawa nie jest oczywista i nie chodzi wyłącznie o intensywność napoju.
Jest powszechnie znane, że cappuccino to espresso ze spienionym mlekiem. Natomiast flat white to podwójne espresso ze spienionym mlekiem. Czym więc różnią się od siebie te napoje? Istotna różnica kryje się piance obu kaw. Cappuccino ma piankę bardziej gęstą, nadając mu iście kremowy posmak, a we flat white pianka jest mniej puszysta, natomiast aromat ziaren bardziej intensywny.