Nie wyobrażasz sobie poranka bez espresso lub cappuccino? Kawa to jednak nie tylko stawiające na nogi gorące i zimne napoje. Zmielone ziarna i napar możesz wykorzystać także do przyrządzenia słodkich śniadań, takich jak owsianka kawowa, granola czy gofry. Niektóre z propozycji są banalne w przygotowaniu, inne wymagają wprawy. Zdecyduj, od których chcesz zacząć odkrywać nieznane dotąd kawowe oblicza!
Energetyzująca owsianka kawowa – dobry początek dnia
Owsianka serwowana na śniadanie to dla niejednego koszmar z dzieciństwa nie mniej przerażający niż szpinak na obiad. Tymczasem jej wydanie nie musi być mdłe i w konsystencji skutecznie odbierającej apetyt.
Owsianka może być wyśmienita! Ba! Może zawładnąć twoimi kubkami smakowymi do tego stopnia, że po obudzeniu nie będziesz w stanie myśleć o niczym innym. Co powiesz na jej pieczone wydanie? Możesz ją jeść na gorąco, ale na zimno smakuje równie wybornie.
Owsianka kawowa – przepis
Aby przygotować pieczoną kawową owsiankę z owocami, będziesz potrzebować:
- kubek płatków owsianych górskich,
- pół kubka mleka (możesz też wykorzystać napój orzechowy, migdałowy, sojowy lub owsiany),
- 50 ml espresso (możesz je przygotować z kapsułek do kawy jak np. kapsułek do Lavazza A Modo Mio),
- pół banana,
- łyżeczka masła orzechowego,
- pół łyżeczki kakao (lub dwie kostki gorzkiej czekolady),
- garść malin, truskawek lub poziomek,
- garść orzechów.
Kawa i śniadanie to doskonałe połączenie, a pieczonka owsianka kawowa zapewni ci szybkie pobudzenie o poranku i dobry nastrój na cały dzień. tym bardziej że jej przygotowanie nie jest skomplikowane! Wystarczy, że wykonasz następujące kroki:
- Umieść w pojemniku miksera lub blendera płatki owsiane, banana, mleko, kakao, espresso, oraz masło orzechowe. Zmiksuj składniki.
- Masę przełóż do naczynia do zapiekania i posyp całość orzechami.
- Wstaw owsiankę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza na około 15 min.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp owsiankę owocami.
Granola kawowa – idealna propozycja na drugie śniadanie
Granola to słodkie połączenie płatków zbożowych z bakaliami. Dodaje energii, poprawia humor, a do tego jest sycąca. Sprawdzi się zarówno w czasie upalnego lata, jak i mroźnej zimy. To również jeden z tych przysmaków, który kochają dzieci i dorośli. Przygotowując granolę, masz pewność, że posmakuje całej rodzinie, ponieważ można ją serwować na sucho, ale też z jogurtem czy mlekiem – wedle upodobań.
Granola kawowa – przepis
Aby przygotować kawową granolę, będziesz potrzebować:
- 50 ml espresso (możesz je przygotować np. z saszetek do Senseo),
- kubek płatków owsianych,
- 150–200 g ulubionych bakalii (np. figi, morele, orzechy włoskie, nerkowce),
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka dowolnej oliwy,
- kubek jogurtu lub mleka (możesz też wykorzystać napój orzechowy, migdałowy, sojowy lub owsiany),
- maliny, poziomki lub truskawki.
Przygotowanie domowej granoli jest dość czasochłonne, jednak nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka:
- Zalej bakalie espresso i odstaw je na około kwadrans.
- Dodaj miód z olejem i zmiksuj całość.
- Dodaj płatki owsiane i wymieszaj składniki szpatułką.
- Masę rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 150–160 st. Celsjusza i piecz granolę przez około 20–30 minut.
- Upieczoną granolę podawaj z jogurtem, mlekiem lub napojem roślinnym oraz świeżymi owocami.
Gofry z kawą? Czemu by nie?
Gofry kawowe to danie tak proste, że poradzi sobie z nim każdy. Warunkiem jest posiadanie gofrownicy. Zwróć przy tym uwagę, aby moc urządzenia nie była mniejszą niż 1400 W. W przeciwny razie gofry w niczym nie będą przypominać tych chrupiących, które być może udało ci zjeść podczas wakacji nad Bałtykiem.
Gofry kawowe – przepis
Aby przygotować kawowe gofry, będziesz potrzebować:
- półtorej szklanki mąki pszennej,
- jedna trzecia łyżeczki sody oczyszczonej,
- dwie łyżeczki cukru,
- 2 jajka,
- pół szklanki rozpuszczonego masła (możesz też sięgnąć po olej),
- szklanka mleka,
- pół szklanki espresso (możesz je przygotować np. z kapsułek do Nespresso).
Sposób przygotowania chrupiących gofrów kawowych:
- Umieść w pojemniku miksera mąkę, cukier i sodę oczyszczoną. Dodaj espresso, masło, mleko i żółtka jaj, a następnie wszystko dokładnie zmiksuj.
- W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy. Na koniec wymieszaj całość szpatułką.
- Gofrownicę posmaruj delikatnie tłuszczem i rozgrzej.
- Wyłóż ciasto do gofrownicy i piecz przez 5–10 minut aż gofry będą chrupiące.
Bezy kawowe – słodycz, którą pokochasz
Kawa wypita, śniadanie zjedzone? Co powiesz na słodką przekąskę po śniadaniu – bezy kawowe? To przysmak, któremu trudno się oprzeć, a przyrządzisz go z zaledwie kilku składników. W teorii wystarczy je połączyć i upiec. W praktyce bezy potrafią napsuć nerwów jak mało które ze słodkich wypieków. Spróbuj jednak naszego przepisu!
Bezy kawowe – przepis
Aby przygotować bezy kawowe, będziesz potrzebować:
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- 1 szklanka drobnoziarnistego cukru,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki kawy mielonej.
Aby przygotować perfekcyjnie kruche bezy, delikatnie wilgotne w środku, postępuj zgodnie z przepisem:
- Białka po oddzieleniu od żółtek umieść w naczyniu miksera.
- Dodaj do białek szczyptę soli i ubij na sztywno.
- Dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając pianę. Możesz wyłączyć mikser, dopiero gdy cukier się całkowicie rozpuści.
- Na koniec dodaj sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz kawę i jeszcze chwilę pomieszaj masę szpatułką.
- Bezy układaj łyżeczką na blasze tak, aby przybrały kształt kopczyków.
- Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 110–120 st. Celsjusza i piecz bezy przez pół godziny. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 80–90 st. Celsjusza i piecz je jeszcze dwie godziny. Po tym czasie bezy powinny być gotowe. Zanim jednak wyłączyć piekarnik sprawdź, czy ich kruchość na zewnątrz i wilgotność w środku są odpowiednie.