Koszyk

Zadzwoń: +48 22 122 88 73

Dostawa od 5 zł. Darmowa przesyłka od 200 zł. Czas realizacji: 1-2 dni robocze.

Kawa i domowa granola kawowa na śniadanie

Kawa na śniadanie – nie tylko w formie napoju! Owsianka kawowa i inne propozycje dla miłośników kawy

Nie wyobrażasz sobie poranka bez espresso lub cappuccino? Kawa to jednak nie tylko stawiające na nogi gorące i zimne napoje. Zmielone ziarna i napar możesz wykorzystać także do przyrządzenia słodkich śniadań, takich jak owsianka kawowa, granola czy gofry. Niektóre z propozycji są banalne w przygotowaniu, inne wymagają wprawy. Zdecyduj, od których chcesz zacząć odkrywać nieznane dotąd kawowe oblicza!

Energetyzująca owsianka kawowa – dobry początek dnia

Owsianka serwowana na śniadanie to dla niejednego koszmar z dzieciństwa nie mniej przerażający niż szpinak na obiad. Tymczasem jej wydanie nie musi być mdłe i w konsystencji skutecznie odbierającej apetyt.

Owsianka może być wyśmienita! Ba! Może zawładnąć twoimi  kubkami smakowymi do tego stopnia, że po obudzeniu nie będziesz w stanie myśleć o niczym innym. Co powiesz na jej pieczone wydanie? Możesz ją jeść na gorąco, ale na zimno smakuje równie wybornie.

Owsianka kawowa – przepis

Aby przygotować pieczoną kawową owsiankę z owocami, będziesz potrzebować:

  • kubek płatków owsianych górskich,
  • pół kubka mleka (możesz też wykorzystać napój orzechowy, migdałowy, sojowy lub owsiany),
  • 50 ml espresso (możesz je przygotować z kapsułek do kawy jak np. kapsułek do Lavazza A Modo Mio),
  • pół banana,
  • łyżeczka masła orzechowego,
  • pół łyżeczki kakao (lub dwie kostki gorzkiej czekolady),
  • garść malin, truskawek lub poziomek,
  • garść orzechów.

Kawa i śniadanie to doskonałe połączenie, a pieczonka owsianka kawowa zapewni ci szybkie pobudzenie o poranku i dobry nastrój na cały dzień. tym bardziej że jej przygotowanie nie jest skomplikowane! Wystarczy, że wykonasz następujące kroki:

  1. Umieść w pojemniku miksera lub blendera płatki owsiane, banana, mleko, kakao, espresso, oraz masło orzechowe. Zmiksuj składniki.
  2. Masę przełóż do naczynia do zapiekania i posyp całość orzechami. 
  3. Wstaw owsiankę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza na około 15 min.
  4. Po wyjęciu z piekarnika posyp owsiankę owocami.

Granola kawowa – idealna propozycja na drugie śniadanie

Granola to słodkie połączenie płatków zbożowych z bakaliami. Dodaje energii, poprawia humor, a do tego jest sycąca. Sprawdzi się zarówno w czasie upalnego lata, jak i mroźnej zimy. To również jeden z tych przysmaków, który kochają dzieci i dorośli. Przygotowując granolę, masz pewność, że posmakuje całej rodzinie, ponieważ można ją serwować na sucho, ale też z jogurtem czy mlekiem – wedle upodobań.

Granola kawowa – przepis

Aby przygotować kawową granolę, będziesz potrzebować:

  • 50 ml espresso (możesz je przygotować np. z saszetek do Senseo),
  • kubek płatków owsianych,
  • 150–200 g ulubionych bakalii (np. figi, morele, orzechy włoskie, nerkowce),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka dowolnej oliwy,
  • kubek jogurtu lub mleka (możesz też wykorzystać napój orzechowy, migdałowy, sojowy lub owsiany),
  • maliny, poziomki lub truskawki.

Przygotowanie domowej granoli jest dość czasochłonne, jednak nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka:

  1. Zalej bakalie espresso i odstaw je na około kwadrans.
  2. Dodaj miód z olejem i zmiksuj całość.
  3. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj składniki szpatułką.
  4. Masę rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 150–160 st. Celsjusza i piecz granolę przez około 20–30 minut.
  6. Upieczoną granolę podawaj z jogurtem, mlekiem lub napojem roślinnym oraz świeżymi owocami.

Gofry z kawą? Czemu by nie?

Gofry kawowe to danie tak proste, że poradzi sobie z nim każdy. Warunkiem jest posiadanie gofrownicy. Zwróć przy tym uwagę, aby moc urządzenia nie była mniejszą niż 1400 W. W przeciwny razie gofry w niczym nie będą przypominać tych chrupiących, które być może udało ci zjeść podczas wakacji nad Bałtykiem.

Gofry kawowe – przepis

Aby przygotować kawowe gofry, będziesz potrzebować:

  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • jedna trzecia łyżeczki sody oczyszczonej,
  • dwie łyżeczki cukru,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki rozpuszczonego masła (możesz też sięgnąć po olej),
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki espresso (możesz je przygotować np. z kapsułek do Nespresso).

Sposób przygotowania chrupiących gofrów kawowych:

  1. Umieść w pojemniku miksera mąkę, cukier i sodę oczyszczoną. Dodaj espresso, masło, mleko i żółtka jaj, a następnie wszystko dokładnie zmiksuj.
  2. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy. Na koniec wymieszaj całość szpatułką.
  3. Gofrownicę posmaruj delikatnie tłuszczem i rozgrzej. 
  4. Wyłóż ciasto do gofrownicy i piecz przez 5–10 minut aż gofry będą chrupiące.

Bezy kawowe – słodycz, którą pokochasz

Kawa wypita, śniadanie zjedzone? Co powiesz na słodką przekąskę po śniadaniu – bezy kawowe? To przysmak, któremu trudno się oprzeć, a przyrządzisz go z zaledwie kilku składników. W teorii wystarczy je połączyć i upiec. W praktyce bezy potrafią napsuć nerwów jak mało które ze słodkich wypieków. Spróbuj jednak naszego przepisu!

Bezy kawowe – przepis

Aby przygotować bezy kawowe, będziesz potrzebować:

  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 szklanka drobnoziarnistego cukru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki kawy mielonej.

Aby przygotować perfekcyjnie kruche bezy, delikatnie wilgotne w środku, postępuj zgodnie z przepisem:

  • Białka po oddzieleniu od żółtek umieść w naczyniu miksera. 
  • Dodaj do białek szczyptę soli i ubij na sztywno.
  • Dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając pianę. Możesz wyłączyć mikser, dopiero gdy cukier się całkowicie rozpuści.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz kawę i jeszcze chwilę pomieszaj masę szpatułką.
  • Bezy układaj łyżeczką na blasze tak, aby przybrały kształt kopczyków. 
  • Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 110–120 st. Celsjusza i piecz bezy przez pół godziny. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 80–90 st. Celsjusza i piecz je jeszcze dwie godziny. Po tym czasie bezy powinny być gotowe. Zanim jednak wyłączyć piekarnik sprawdź, czy ich kruchość na zewnątrz i wilgotność w środku są odpowiednie.
Darmowa dostawa

Od 200 zł

Zwrot do 14 dni

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja

Na terenie całego kraju

100% Bezpieczne płatności

PayPal / Przelewy 24 / Przelew