Kawa po bawarsku – idealna na chłodny dzień

Kawa po bawarsku, czyli kawa z czekoladą i bitą śmietaną, to bardzo aromatyczny i rozgrzewający napój, doskonały na chłodny wieczór. Jej przyrządzenie jest nieco czasochłonne, ale nie jest trudne. Jak zrobić w domu kawę po bawarsku?

Kawa po bawarsku

Czym jest kawa po bawarsku?

Kawa po bawarsku to kawa z dodatkiem rozpuszczonej czekolady, udekorowana bitą śmietaną i szczyptą cynamonu.

Kawy po bawarsku nie należy mylić z bawarką – herbatą z dodatkiem ciepłego mleka – choć istnieje między nimi pewne podobieństwo. Napój nazywany w Polsce bawarką prawdopodobnie wywodzi się z Francji, a we współczesnej jego wersji herbata bywa zastępowana kawą lub czekoladą, mleko – śmietanką, dodaje się też cukier i przyprawy, np. wanilię lub cynamon. Czasami zawiera też alkohol, najczęściej rum.

Przepis na kawę po bawarsku

Przyrządzenie kawy po bawarsku jest nieco czasochłonne, ale łatwe – bez trudu zrobisz to w domu.

Kawa po bawarsku – składniki

Do zrobienia kawy po bawarsku potrzebujesz:

Możesz dodać likier kawowy, a czekoladę zastąpić syropem czekoladowym. W niektórych przepisach na kawę po bawarsku pomijana jest śmietana, a kawa jest dekorowana… plasterkiem cytryny.

Przygotowanie

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Zaparz swoją ulubioną kawę.
  3. Rozpuszczoną czekoladę przelej do dużego kubka lub wysokiej szklanki (typu Irish-coffee), a następnie zalej ją kawą (pamiętaj, aby pozostawić przestrzeń na śmietanę). Kawę i czekoladę możesz wymieszać, ale nie musisz tego robić – wtedy napój będzie miał efektownie wyglądające warstwy.
  4. Ubij śmietanę i udekoruj nią kawę.
  5. Posyp kawę szczyptą cynamonu. 

Smacznego!