Kawa po bawarsku, czyli kawa z czekoladą i bitą śmietaną, to bardzo aromatyczny i rozgrzewający napój, doskonały na chłodny wieczór. Jej przyrządzenie jest nieco czasochłonne, ale nie jest trudne. Jak zrobić w domu kawę po bawarsku?
Czym jest kawa po bawarsku?
Kawa po bawarsku to kawa z dodatkiem rozpuszczonej czekolady, udekorowana bitą śmietaną i szczyptą cynamonu.
Kawy po bawarsku nie należy mylić z bawarką – herbatą z dodatkiem ciepłego mleka – choć istnieje między nimi pewne podobieństwo. Napój nazywany w Polsce bawarką prawdopodobnie wywodzi się z Francji, a we współczesnej jego wersji herbata bywa zastępowana kawą lub czekoladą, mleko – śmietanką, dodaje się też cukier i przyprawy, np. wanilię lub cynamon. Czasami zawiera też alkohol, najczęściej rum.
Przepis na kawę po bawarsku
Przyrządzenie kawy po bawarsku jest nieco czasochłonne, ale łatwe – bez trudu zrobisz to w domu.
Kawa po bawarsku – składniki
Do zrobienia kawy po bawarsku potrzebujesz:
- ulubioną kawę (możesz wykorzystać kapsułki Nespresso, kapsułki Tchibo Cafissimo lub inne kompatybilne z Twoim ekspresem),
- czekoladę deserową,
- śmietanę kremówkę,
- cynamon.
Możesz dodać likier kawowy, a czekoladę zastąpić syropem czekoladowym. W niektórych przepisach na kawę po bawarsku pomijana jest śmietana, a kawa jest dekorowana… plasterkiem cytryny.
Przygotowanie
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Zaparz swoją ulubioną kawę.
- Rozpuszczoną czekoladę przelej do dużego kubka lub wysokiej szklanki (typu Irish-coffee), a następnie zalej ją kawą (pamiętaj, aby pozostawić przestrzeń na śmietanę). Kawę i czekoladę możesz wymieszać, ale nie musisz tego robić – wtedy napój będzie miał efektownie wyglądające warstwy.
- Ubij śmietanę i udekoruj nią kawę.
- Posyp kawę szczyptą cynamonu.
Smacznego!