Koszyk

Darmowa wysyłka od 200 zł. Szybka dostawa.

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku to wręcz idealny napój dla wszystkich miłośników mocniejszych, esencjonalnych smaków. Wszystko za sprawą odrobiny irlandzkiej whiskey i brązowego cukru o delikatnie karmelowym posmaku. Irish coffee jest bardzo popularna szczególnie w zimie, jednak w zaciszu własnego domu możesz przygotować ją o każdej porze roku. Dowiedz się, czym jest kawa po irlandzku oraz jak ją zrobić.

Kawa po irlandzku – charakterystyka i historia

Kawa po irlandzku – co to właściwie jest? To słodki napój kawowy z dodatkiem mleka, whiskey i brązowego cukru. Powstał właściwie przez przypadek. Podobno po raz pierwszy podano go pasażerom lotu z Irlandii do Kanady, kiedy samolot musiał awaryjnie lądować w związku ze złymi warunkami pogodowymi, a pasażerowie byli zmuszeni przeczekać noc na lotnisku. Personel pokładowy przyrządził wówczas rozgrzewający, słodki napój, który miał umilić czas oczekiwania.

Według innej opowieści przyrządzanie kawy po irlandzku zapoczątkował nie personel pokładowy, a szef portu lotniczego Foynes. Napoju spróbował jeden z amerykańskich dziennikarzy, który następnie przywiózł przepis do Stanów i rozpoczął współpracę z jedną z miejscowych kawiarni, w której wprowadzono tę pozycję do menu.

Kawa po irlandzku – proporcje i dobór składników

Niezależnie od historii związanych z powstaniem irish coffee, jej skład pozostaje niezmienny.

Kawę po irlandzku przygotowujemy na bazie średnio lub ciemno palonej kawy, która musi mieć wystarczająco mocny smak i aromat, by odpowiednio korespondował z intensywną whiskey. Całość przełamuje słodka bita śmietana, prosto z lodówki. Proporcje kawy w stosunku do whiskey wynoszą 3:1. Zazwyczaj do przyrządzenia irish coffee używa się 150 ml świeżo zaparzonej kawy oraz 50 ml whiskey. Proporcje można oczywiście modyfikować, poszukując swojego idealnego przepisu na kawę po irlandzku.

Irish coffee – przepis

Przepis na kawę po irlandzku jest dość prosty, czas jej przygotowania to nie więcej niż 5-7 minut.

Aby przyrządzić irish coffee w domu, potrzebujesz:

Kawę przygotowujemy, wkładając do ekspresu kompatybilną z nim kapsułkę. W tym czasie bardzo delikatnie i powoli podgrzewamy whiskey, w taki sposób, by alkohol nie odparował. W kawie rozpuszczamy dwie saszetki lub łyżeczki cukru trzcinowego. Dolewamy do niej whiskey.

Następnie nakładamy bitą śmietanę prosto z dozownika do szklanki lub ubijamy przy pomocy ręcznego blendera śmietanę 30% na gładką masę. Tak ubitą śmietankę należy wlewać do szklanki delikatnie, po ściance lub łyżeczce. Jej konsystencja musi być taka, aby umożliwiała pozostanie śmietanki na powierzchni. Całość dekorujemy z wierzchu kakao lub przyprawą do kawy po irlandzku i gotowe.

Kawa po irlandzku — sposób podania

Tradycyjną kawę po irlandzku podajemy w wysokich szklankach na nóżce z uchwytem. Przed podaniem szklankę należy podgrzać – można zrobić to przy pomocy ekspresu, poprzez przepłukanie szklanki gorącą wodą lub dowolną, inną preferowaną metodą.

Warto pamiętać o tym, że irish coffee nie mieszamy. Pije się ją w dokładnie w takiej formie, w jakiej otrzymujemy ją po przyrządzeniu. Pozwala to połączyć ciepło kawy oraz whiskey z chłodniejszą temperaturą śmietanki podczas picia.

Mrożona irish coffee – co to jest i czy to w ogóle możliwe?

Niewiele osób wie, że popularną irish coffee dostępną w większości kawiarni można przygotowywać również na zimno. Wówczas przygotowujemy kawę w sposób bardzo podobny, jak w podanym wcześniej przepisie. Należy jednak wprowadzić kilka niezbędnych modyfikacji:

  • nie podgrzewamy whiskey – zamiast tego przechowujemy alkohol w lodówce,
  • po zaparzeniu kawy należy ją ostudzić,
  • przed wlaniem śmietanki do szklanki dodajemy do napoju kilka kostek lodu.

Odmienne warianty i kawy pokrewne względem irish coffee

Osoby, które wypróbują już kawę po irlandzku oraz opracują własne, perfekcyjne proporcje, z których zachowaniem kawa smakuje najlepiej, z powodzeniem mogą rozpocząć testy innych rozgrzewających kaw z dodatkiem alkoholu. Wśród tego rodzaju napojów kawowych można wymienić:

  • scottish coffee – najbardziej podobny wariant do irish coffee, jednak ze szkocką whisky,
  • spanish coffee – mocna kawa z dodatkiem sherry lub koniaku i likieru,
  • french coffee – podawana z tradycyjnym, francuskim koniakiem, produkowanym w Cognac, ewentualnie z brandy,
  • russian coffee – kawa z wódką, likierem, śmietanką oraz lodem,
  • jamaican coffee – gorąca kawa podawana z likierem i ciemnym rumem.

Niezależnie od tego, która kawa okaże się faworytem, każdej z nich warto spróbować. Wszystkie wspomniane kawy dają też ogromne możliwości w zakresie modyfikacji – wystarczy wykorzystać inne kapsułki lub zmienić rodzaj alkoholu.

Darmowa dostawa

Od 200 zł

Zwrot do 14 dni

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja

Na terenie całego kraju

100% Bezpieczne płatności

PayPal / Przelewy 24 / Przelew