Kawa po irlandzku to wręcz idealny napój dla wszystkich miłośników mocniejszych, esencjonalnych smaków. Wszystko za sprawą odrobiny irlandzkiej whiskey i brązowego cukru o delikatnie karmelowym posmaku. Irish coffee jest bardzo popularna szczególnie w zimie, jednak w zaciszu własnego domu możesz przygotować ją o każdej porze roku. Dowiedz się, czym jest kawa po irlandzku oraz jak ją zrobić.
Kawa po irlandzku – charakterystyka i historia
Kawa po irlandzku – co to właściwie jest? To słodki napój kawowy z dodatkiem mleka, whiskey i brązowego cukru. Powstał właściwie przez przypadek. Podobno po raz pierwszy podano go pasażerom lotu z Irlandii do Kanady, kiedy samolot musiał awaryjnie lądować w związku ze złymi warunkami pogodowymi, a pasażerowie byli zmuszeni przeczekać noc na lotnisku. Personel pokładowy przyrządził wówczas rozgrzewający, słodki napój, który miał umilić czas oczekiwania.
Według innej opowieści przyrządzanie kawy po irlandzku zapoczątkował nie personel pokładowy, a szef portu lotniczego Foynes. Napoju spróbował jeden z amerykańskich dziennikarzy, który następnie przywiózł przepis do Stanów i rozpoczął współpracę z jedną z miejscowych kawiarni, w której wprowadzono tę pozycję do menu.
Kawa po irlandzku – proporcje i dobór składników
Niezależnie od historii związanych z powstaniem irish coffee, jej skład pozostaje niezmienny.
Kawę po irlandzku przygotowujemy na bazie średnio lub ciemno palonej kawy, która musi mieć wystarczająco mocny smak i aromat, by odpowiednio korespondował z intensywną whiskey. Całość przełamuje słodka bita śmietana, prosto z lodówki. Proporcje kawy w stosunku do whiskey wynoszą 3:1. Zazwyczaj do przyrządzenia irish coffee używa się 150 ml świeżo zaparzonej kawy oraz 50 ml whiskey. Proporcje można oczywiście modyfikować, poszukując swojego idealnego przepisu na kawę po irlandzku.
Irish coffee – przepis
Przepis na kawę po irlandzku jest dość prosty, czas jej przygotowania to nie więcej niż 5-7 minut.
Aby przyrządzić irish coffee w domu, potrzebujesz:
- 150 ml kawy zaparzonej z ulubionych kapsułek do ekspresu (np. Dolce Gusto lub Nespresso),
- 50 ml irlandzkiej whiskey,
- 2 saszetki brązowego cukru,
- bita śmietana,
- posypka do kawy lub kakao.
Kawę przygotowujemy, wkładając do ekspresu kompatybilną z nim kapsułkę. W tym czasie bardzo delikatnie i powoli podgrzewamy whiskey, w taki sposób, by alkohol nie odparował. W kawie rozpuszczamy dwie saszetki lub łyżeczki cukru trzcinowego. Dolewamy do niej whiskey.
Następnie nakładamy bitą śmietanę prosto z dozownika do szklanki lub ubijamy przy pomocy ręcznego blendera śmietanę 30% na gładką masę. Tak ubitą śmietankę należy wlewać do szklanki delikatnie, po ściance lub łyżeczce. Jej konsystencja musi być taka, aby umożliwiała pozostanie śmietanki na powierzchni. Całość dekorujemy z wierzchu kakao lub przyprawą do kawy po irlandzku i gotowe.
Kawa po irlandzku — sposób podania
Tradycyjną kawę po irlandzku podajemy w wysokich szklankach na nóżce z uchwytem. Przed podaniem szklankę należy podgrzać – można zrobić to przy pomocy ekspresu, poprzez przepłukanie szklanki gorącą wodą lub dowolną, inną preferowaną metodą.
Warto pamiętać o tym, że irish coffee nie mieszamy. Pije się ją w dokładnie w takiej formie, w jakiej otrzymujemy ją po przyrządzeniu. Pozwala to połączyć ciepło kawy oraz whiskey z chłodniejszą temperaturą śmietanki podczas picia.
Mrożona irish coffee – co to jest i czy to w ogóle możliwe?
Niewiele osób wie, że popularną irish coffee dostępną w większości kawiarni można przygotowywać również na zimno. Wówczas przygotowujemy kawę w sposób bardzo podobny, jak w podanym wcześniej przepisie. Należy jednak wprowadzić kilka niezbędnych modyfikacji:
- nie podgrzewamy whiskey – zamiast tego przechowujemy alkohol w lodówce,
- po zaparzeniu kawy należy ją ostudzić,
- przed wlaniem śmietanki do szklanki dodajemy do napoju kilka kostek lodu.
Odmienne warianty i kawy pokrewne względem irish coffee
Osoby, które wypróbują już kawę po irlandzku oraz opracują własne, perfekcyjne proporcje, z których zachowaniem kawa smakuje najlepiej, z powodzeniem mogą rozpocząć testy innych rozgrzewających kaw z dodatkiem alkoholu. Wśród tego rodzaju napojów kawowych można wymienić:
- scottish coffee – najbardziej podobny wariant do irish coffee, jednak ze szkocką whisky,
- spanish coffee – mocna kawa z dodatkiem sherry lub koniaku i likieru,
- french coffee – podawana z tradycyjnym, francuskim koniakiem, produkowanym w Cognac, ewentualnie z brandy,
- russian coffee – kawa z wódką, likierem, śmietanką oraz lodem,
- jamaican coffee – gorąca kawa podawana z likierem i ciemnym rumem.
Niezależnie od tego, która kawa okaże się faworytem, każdej z nich warto spróbować. Wszystkie wspomniane kawy dają też ogromne możliwości w zakresie modyfikacji – wystarczy wykorzystać inne kapsułki lub zmienić rodzaj alkoholu.