Kawa w Wietnamie pojawiła się stosunkowo późno, bo w XIX wieku, za sprawą francuskich kolonizatorów. Obecnie ten kraj jest jednym z największych na świecie producentów kawy – doskonale wszystkim znanej Robusty, która jest nieco łatwiejsza w hodowli, niż równie popularna Arabika. Vietnamese coffee to rodzaj kawy, który charakteryzuje się co najmniej kilkoma odmianami, zależnymi od zastosowanych w napoju dodatków. Dowiedz się, czym jest kawa po wietnamsku i jak można ją przygotować.
Czym się charakteryzuje vietnamese coffee?
Wietnamska kawa charakteryzuje się przede wszystkim dosyć intensywnym smakiem ciemno palonych ziaren. Jej goryczka świetnie koresponduje z takimi dodatkami do kawy jak skondensowane mleko czy jajko, chociaż druga wspomniana wersja nieszczególnie przyjęła się na terenie Europy.
Kawa po wietnamsku ma jednorodny kolor oraz kremową konsystencję. Parzy się ją w temperaturze 90 stopni Celsjusza, w tradycyjnym zaparzaczu, który składa się z filtra (spodeczka), kubeczka na kawę, praski lub dociskacza oraz przykrywki.
Podczas parzenia kawy po wietnamsku najczęściej wykorzystuje się przezroczystą szklaneczkę lub filiżankę, która ułatwia obserwację całego procesu.
Rodzaje kawy po wietnamsku
Kawę w Wietnamie podaje się na kilka sposobów, a co za tym idzie, można wyróżnić kilka rodzajów kawy po wietnamsku. Różnice wynikają przede wszystkim z zastosowanych dodatków, niekiedy również ze sposobów przyrządzania. Oto kilka przykładów kawy po wietnamsku:
- Ca phe nau – to najbardziej podstawowa wersja kawy, na którą przepis przedstawimy poniżej. Jest to odpowiednia odmiana kawy z dodatkiem mleka skondensowanego i cukru.
- Ca phe sua da – czyli mrożona kawa po wietnamsku, na którą przepis również znajdziesz w dalszej części niniejszego artykułu. Oprócz podstawowych składników, które znajdziemy w kawie po wietnamsku, zawiera również kostki lodu.
- Ca phe cot dua – słodki deser, w którym oprócz kawy, mleka skondensowanego i cukru, znajdziemy również mleko kokosowe czy lody waniliowe. Uwielbiana w kawiarniach forma kawy po wietnamsku.
- Sua chua ca phe – to tradycyjnie parzona kawa z dodatkiem jogurtu naturalnego, łagodzącego jej goryczkę.
- Ca phe trung – to również tradycyjny, wietnamski rodzaj kawy, który jest odrobinę mniej popularny w Europie. Przygotowując go, należy wymieszać mleko skondensowane z surowym żółtkiem.
Jak przygotować kawę po wietnamsku – ca phe nau?
Żeby przygotować kawę po wietnamsku w najbardziej tradycyjnej wersji, potrzebny będzie zaparzacz Phin oraz ziarna Robusty nazywane również Trung Nguyen. W wersji nieco unowocześnionej do jej zaparzenia można wykorzystać również kawiarkę albo ekspres do kawy. Możemy zdecydować się na wykorzystanie ziaren lub kawy w kapsułkach kompatybilnych z posiadanym ekspresem. Przygotować trzeba:
- 40 ml mleka skondensowanego,
- 150 ml wody,
- 15 g ulubionej kawy (np. kapsułki do Nespresso),
- opcjonalnie cukier lub słodki syrop.
Kawa po wietnamsku — przepis
Żeby przyrządzić kawę po wietnamsku, należy wlać do szklanki 40 ml mleka skondensowanego. Mleko podgrzewamy delikatnie oraz słodzimy. Zamiast cukru można używać syropu klonowego lub odrobiny miodu. Niektórzy całkowicie rezygnują z tego kroku, ponieważ mleko skondensowane samo w sobie jest dosyć słodkie.
W sytuacji, w której decydujemy się na przygotowanie wersji nowoczesnej kawy po wietnamsku, zaparzamy espresso, a w następnej kolejności bardzo delikatnie przelewamy je do szklanki.
Jeśli jednak jesteśmy w posiadaniu zaparzacza Phin, nakładamy go na szklaneczkę i wsypujemy do niego 2 nieduże łyżeczki (15 g) świeżo zmielonej kawy ziarnistej. Następnie zalewamy łyżką gorącej wody, ugniatamy praską czy dociskaczem i pozostawiamy na kilka chwil, aż kawa napęcznieje. Teraz trzeba tylko przelać kawę większą ilością wody, zamknąć zaparzacz wieczkiem i zaczekać, aż napar spłynie do filiżanki. Należy mieć wcześniej odmierzoną ilość wody – jej zbyt duża objętość, zaburzy proporcje kawy. Cały proces parzenia trwa około 5 minut.
Przed podaniem napój należy wymieszać.
O czym pamiętać, przygotowując kawę po wietnamsku?
Kluczem do idealnego smaku kawy po wietnamsku są przede wszystkim wysokiej jakości ziarna Robusty – dlatego niezależnie od tego, w jaki sposób zamierzamy parzyć kawę po wietnamsku, do jej przyrządzenia wybierzmy właśnie Robustę.
Jeśli decydujemy się na tradycyjny sposób parzenia, musimy pamiętać o tym, by tylko delikatnie ugnieść zmieloną kawę, ponieważ jej zbyt mocne zbicie sprawi, że naparu nie uda się przygotować w wyznaczonym czasie. Wówczas najprawdopodobniej, pomimo upływu 5 minut, woda wciąż będzie znajdowała się zaparzaczu, zamiast w filiżance.
Ze względu na dosyć intensywny smak Robusty, kawy po wietnamsku są dosyć mocno słodzone.
Kawa mrożona po wietnamsku, czyli ca phe sua da
Kawę mrożoną po wietnamsku przygotowujemy w sposób bardzo podobny do wersji pierwotnej. Zasadniczą różnicą jest jednak to, że nie ma konieczności podgrzewania skondensowanego mleka. Zamiast tego dodajemy do niego kilka kostek lodu. Następnie zaparzamy espresso, korzystając z ulubionych kapsułek Robusty i bardzo delikatnie, po ściance lub przy pomocy łyżeczki przelewamy je do filiżanki. Teraz wystarczy już tylko wymieszać napój i gotowe!