Koszyk

Zadzwoń: +48 22 122 88 73

Darmowa wysyłka od 200 zł. Szybka dostawa.

Kawa ristretto

Kawa ristretto

Ristretto – co to za kawa? Wiele osób, przeglądając menu kawiarni i popularnych restauracji zadaje sobie to pytanie. Jest to szczególny rodzaj kawy, uwielbiany przez smakoszy. Pozwala na wychwycenie wszystkich nut smakowych konkretnej kawy i delektowanie się smakiem. Dowiedz się, czym dokładnie jest kawa ristretto i jak ją przyrządzić we własnym domu.

Czym jest kawa ristretto?

Ristretto – jaka to kawa? Kawa ristretto jest najmniejszym wariantem tego popularnego napoju. Wyróżnia ją wyjątkowo mała kubatura i skoncentrowana ilość kofeiny, jednak nieco mniejsza niż w przypadku popularnego espresso. Jest idealna na te wszystkie chwile, kiedy brakuje czasu i zachodzi konieczność szybkiego wypicia kawy. Pobudza bardzo szybko, gwarantuje mocne odczucia smakowe, intensywny aromat i można wypić ją dosłownie na dwa łyki. Po zaparzeniu otrzymujemy ciemnobrązowy, gęsty napój z delikatną, jaśniejszą pianką na wierzchu. Podaje się ją zawsze w bardzo małej szklaneczce, w towarzystwie wody.

Ristretto a espresso – co je odróżnia?

Ristretto jest o wiele mniej gorzka i kwaśna od espresso oraz, jak już wspomnieliśmy, zawiera odrobinę mniej kofeiny, która nierzadko odpowiada za charakterystyczną gorycz. Kawa ristretto jest też bardziej słodka.

Do przygotowania obu rodzajów kaw używamy tej samej ilości ziaren, jednak w przypadku ristretto wykorzystuje się do tego jeszcze mniejszą ilość wody. Również czas ekstrakcji jest krótszy. Ze względu na niewielką objętość napoju, bardzo popularne jest jednak przygotowywanie podwójnego ristretto, które umożliwia dłuższe delektowanie się smakiem tej specyficznej kawy.

Mówi się, że ristretto, podobnie jak espresso, jest kawą dla smakoszy. Jest uwielbiana we Włoszech. Pije się ją w tym samym czasie, w którym pijemy popularne espresso.

Co jeszcze warto wiedzieć o ristretto?

Ristretto często przyrządza się na bazie konkretnych gatunków kaw, takich jak arabica czy robusta, dzięki czemu w kawie można wyczuć nuty czekolady, kwiatów czy owoców. Można zaparzyć ją również z wymieszanych ziaren różnych gatunków arabiki, co zapewni jej niepowtarzalną mieszankę smaków.

Kawa ristretto w związku z tym, że nie ma dużo charakterystycznej goryczki, może być świetną bazą do przyrządzania deserów lub innych napojów mlecznych na bazie kawy. Włosi jednak spożywają ją w najbardziej tradycyjnej formie.

Skąd wzięła się nazwa ristretto?

Ristretto nawiązuje do włoskiego słowa, które znaczy tyle, co „ograniczony”. Wynika to głównie z tego, że ristretto popularnie nazywało się ograniczonym espresso, w związku z krótszym czasem parzenia i mniejszą ilością wody, którą stosuje się do zaparzania. Obecnie nazwa przyjęła się i jest stosowana w większości miejsc na świecie. W najpopularniejszych kawiarniach, restauracjach, a nawet barach bez trudu znajdziemy rozmaite wersje ristretto. Warto się w nim rozsmakować i spróbować tego rodzaju kawy z co najmniej kilku różnych źródeł, a następnie spróbować przyrządzić ją samodzielnie.

Popularny mit na temat ristretto

W powszechnej opinii można spotkać się z poglądem, że ristretto jest mocniejsze niż espresso – przynajmniej częściowo jest to mit. Ristretto, chociaż oferuje o wiele większe bogactwo smaków i jest bardziej gęste od espresso, wcale nie jest mocniejsze od najpopularniejszej maleńkiej kawy. Popularny mit wynika z przekonania, że ponieważ do ristretto używamy mniejszej ilości wody, niż do espresso, finalny produkt powinien być mocniejszy. Osoby, które rozpowszechniają taki pogląd, zapominają jednak o wyjątkowo krótkim czasie parzenia tej kawy.

Przepis na kawę ristretto

Do przygotowania napoju korzysta się z 15 g kawy oraz 30 ml wody. Kawę parzy się około 20 sekund. Aby przyrządzić ristretto, kawa musi być drobno zmielona.

Do parzenia ristretto świetnie nadają się m.in. kapsułki do Nespresso i Nespresso Pro (oraz innych marek) przeznaczone specjalnie do wykonywania tego rodzaju kawy, np. te kapsułki Ristretto. Kapsułkę umieszczamy w ekspresie, wybieramy odpowiednie ustawienia, a następnie czekamy, aż ristretto pojawi się w filiżance (filiżankę warto wcześniej delikatnie podgrzać). Wybór kapsułek przeznaczonych akurat do ristretto jest ogromny, zatem można z powodzeniem testować różne smaki i poszukiwać tego idealnego dla siebie!

Idealne ristretto metodą prób i błędów

Żeby wykonać idealne ristretto, trzeba ćwiczyć. Za pierwszym razem zapewne kawa nie wyjdzie dokładnie tak, jakbyśmy tego chcieli, zatem trzeba podjąć co najmniej kilka prób jej zaparzenia. Oprócz zastosowania powyższego przepisu trzeba dojść do swojego idealnego ristretto, stosując metodę prób i błędów. Przygotowanie każdej kawy, niezależnie od jej rodzaju, często nieco się różni w zależności od szkoły baristycznej i konkretnej osoby, która przyrządza kawę. Nie zawsze jest to tak proste, jak się w pierwszej chwili wydaje, jednak po pewnym czasie dochodzi się do wprawy.

Ristretto jako baza dla innych kawowych napojów

Kiedy już opanujemy przygotowywanie idealnego ristretto według własnych nabytych doświadczeń, można próbować komponować na jego bazie rozmaite kawowe napoje. Chociaż nie jest to zbyt tradycyjne podejście do rytuału picia kawy, to jednak zadaniem kawy jest przecież dostarczanie przede wszystkim pozytywnych doświadczeń, a takie z pewnością przyniosą eksperymenty. Wykorzystując dobrą bazę w postaci ristretto można przygotowywać latte, macchiato, a nawet ciekawe wariacje takie jak kawa bananowa, korzenna czy pomarańczowa.

Darmowa dostawa

Od 200 zł

Zwrot do 14 dni

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja

Na terenie całego kraju

100% Bezpieczne płatności

PayPal / Przelewy 24 / Przelew