Koszyk

Zadzwoń: +48 22 122 88 73

Dostawa od 5 zł. Darmowa przesyłka od 200 zł. Czas realizacji: 1-2 dni robocze.

Espresso romano

Kawa z cytryną, czyli espresso romano. Czy kawa i cytryna to dobre połączenie?

Espresso romano to mocna kawa o oryginalnym smaku i aromacie. Jest znana głównie z dostarczania niebywałych doznań smakowych, ale również swoich dobroczynnych właściwości i pozytywnego wpływu na zdrowie. Dowiedz się więcej o kawie z cytryną i naucz się ją przyrządzać.

Kawa z cytryną – właściwości

Co daje kawa z cytryną? Jest przede wszystkim o wiele bardziej energetyzująca i odświeżająca niż zwykła kawa. To idealny napój na lato, jak również na każdy dzień, gdy zależy nam na orzeźwieniu. Pozwoli na szybkie rozbudzenie się rano, ale zadba też o odpowiedni poziom energii o dowolnej porze. Dla niektórych jest to sposób na bóle głowy lub problemy żołądkowe. Kawa z cytryną poprawi koncentrację i ogólne samopoczucie, a także wpłynie pozytywnie na motywację, jeżeli wcześniej byliśmy znużeni. Oprócz tego liczyć można na przyspieszenie metabolizmu i wsparcie działania układu odpornościowego oraz pokarmowego.

Czy kawa z cytryną odchudza?

Czy to prawda, że kawa z cytryną działa odchudzająco? Niestety nie! To, czy redukcja tkanki tłuszczowej będzie zachodzić, zależy tylko i wyłącznie od deficytu kalorycznego – czyli aby skutecznie się odchudzić, należy spożywać nieco mniej kalorii niż potrzebuje organizm.

Można jednak powiedzieć, że kawa z cytryną pomaga na odchudzanie, ponieważ może ona:

  • ograniczyć łaknienie i sprawić, że dłużej będziemy syci, a w konsekwencji ograniczyć potrzebę podjadania,
  • dostarczyć energii do działania,
  • ułatwić wykonanie ciężkiego treningu.

Kawa z cytryną na kaca

Wiele osób zastanawia się, czy kawa z cytryną szkodzi – otóż nie! Jest wręcz przeciwnie, a wiele osób traktuje ją jako swego rodzaju lek na kaca. Ponieważ kawa z cytryną polepsza metabolizm, rzeczywiście może sprawdzić się w takim zastosowaniu. Napój nieco przyspieszy usuwanie toksycznych metabolitów alkoholu, które powodują złe samopoczucie na drugi dzień po zakrapianym przyjęciu. Kawa z cytryną to sposób na szybkie postawienie się na nogi, ograniczenie bólu głowy, mdłości czy ogólnego osłabienia. Jeżeli zatem imprezowałeś dzień przed ważnym wydarzeniem, espresso romano z pewnością Ci pomoże!

Kawa z cytryną — jak zrobić?

Kawa i cytryna to nietypowe połączenie i żeby było wyśmienite, musi zostać poprzedzone odpowiednim przygotowaniem. Do espresso romano możesz użyć kawy w kapsułkach. Powinna być ona raczej słodka, a nie kwaskowata, dlatego świetnie sprawdzi się kawa kubańska lub brazylijska, która charakteryzuje się niższą kwasowością, a większą dawką słodyczy w ziarnach. Brazylijską Arabikę znajdziesz na przykład wśród kapsułek do Nespresso z naszej oferty.

Do przygotowania kawy z cytryną wybierz przefiltrowaną wodę – nie może być mineralna ani przegotowana. Woda to baza dla każdej kawy i to od niej w dużej mierze zależy jej smak i aromat oraz sposób, w jaki będą się one rozwijać.

Kawa z cytryną — przepis na espresso romano

Żeby przygotować espresso romano, zaparz espresso w swoim ekspresie. Przygotuj je w odpowiednich rozmiarów filiżance tak, by zmieściła się jeszcze łyżeczka soku z cytryny. Po zaparzeniu możesz od razu dodać sok oraz wymieszać kawę.

W niektórych kawiarniach stosuje się inną metodę (jest ona zalecana również w przypadku kaw, które już i tak mają dość wysoki poziom kwasowości) – sok zastępuje się plasterkiem cytryny. Wówczas ilość soku będzie dużo mniejsza, a my zachowamy balans smakowy w przygotowywanym napoju.

Dodatki do espresso romano, proporcje i wskazówki, jak stworzyć kompozycję doskonałą

W najbardziej podstawowej wersji napój przygotowuje się wyłącznie z espresso i cytryny, jednak coraz popularniejsze są odmiany espresso romano udekorowane listkiem mięty i z dodatkiem cytryny kandyzowanej zamiast świeżej. Wśród innych popularnych dodatków do tego pysznego napoju wymienia się cukier, anyżówkę, a nawet mleko.

Często mówi się o łączeniu cytryny z kawą w proporcjach 5 ml do 25-30 ml, jednak wszystko zależne jest od aromatów dominujących w kawie, poziomu jej kwasowości i goryczki, a także walorów smakowych konkretnego owocu. Należy zatem dopracować proporcje samodzielnie, używając do tego jednego rodzaju kawy – w końcu uda się stworzyć mieszankę doskonałą!

Darmowa dostawa

Od 200 zł

Zwrot do 14 dni

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja

Na terenie całego kraju

100% Bezpieczne płatności

PayPal / Przelewy 24 / Przelew