Kawosze kochają kawę w każdym wydaniu. Ten popularny napój jest znany wszędzie i ma mnóstwo wielbicieli. Ale kawa może zyskiwać dodatkowe właściwości i unikalny smak dzięki wyjątkowym przyprawom. Jedną z nich jest kardamon, który pasuje do kawy wręcz idealnie. Przepis na kawę z kardamonem jest niezwykle prosty!
Kawa z kardamonem – właściwości
Kardamon to przyprawa, która być może nie każdemu kojarzy się z kawą. Bardzo często używamy go w kuchni do innych dań, jednak jego aromatyczny posmak doskonale sprawdza się także w połączeniu z kawą.
Kardamon jest chętnie wybierany jako dodatek do kawy, ponieważ zawiera wiele antyoksydantów. One z kolei zwalczają wolne rodniki i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy czy chorób serca. Kardamon obniża też ciśnienie krwi.
Osoby, które spożywają kardamon, na przykład pijąc kawę z tą przyprawą, mogą zaobserwować jego działanie moczopędne. Ma to dobry wpływ na organizm, bo wypłukuje toksyny. Poprawia też metabolizm i usuwa nadmiar wody z ciała.
Kardamon dobrze wpływa również na żołądek. Kawa z kardamonem może pomóc zwalczać nudności, wymioty czy wzdęcia. Ma również działanie rozkurczowe, co także pomaga w problemach trawiennych.
Kawa z kardamonem – przepis
Przygotowanie kawy z kardamonem jest niezwykle proste. Musimy tylko pamiętać, że używając zielonych strąków kardamonu, należy je samodzielnie zmielić. Do tego celu przyda się nam młynek do przypraw luz moździerz. Można także zmielić kardamon razem z kawą przed jej zaparzeniem w zwykłym młynku do kawy.
Do kawy z kardamonem możemy użyć zarówno samych nasion kardamonu, jak i całego strąku (strąk jest jadalny, nie musimy więc martwić się o usuwanie jego elementów). Jeśli chcemy wykorzystać wyłącznie nasiona, trzeba je dokładnie wyciągnąć z wnętrza strąków.
Kawę z kardamonem możemy przygotować na dwa sposoby, w zależności od tego, w jaki sposób parzymy kawę. Jeśli używamy tygielka bądź domowej kawiarki, możemy wymieszać kawę z kardamonem przed jej zaparzeniem.
W innym przypadku – jeśli na przykład parzymy kawę w ekspresie kapsułkowym – dodajemy kardamon już po przyrządzeniu kawy. W takiej sytuacji do przygotowania kawy z kardamonem możemy użyć dowolnej ulubionej kawy w kapsułkach, np. kapsułek Nespresso, kapsułek Nespresso Professional czy kapsułek Dolce Gusto.
Kawa z kardamonem doskonale smakuje o poranku – ale nie tylko. Możemy zaparzyć ją z różnego rodzaju kaw, ale najlepiej sprawdzają się kawy ciemno i średnio palone.