Koszyk

Zadzwoń: +48 22 122 88 73

Darmowa dostawa od 200 zł

Kawa z masłem orzechowym

Kawa z masłem orzechowym

Kawa z masłem orzechowym to jeden z popularniejszych napojów kawowych, który można szybko i prosto przygotować samodzielnie w domu. Jest bardzo sycący i jednocześnie pobudzający. Dzięki niemu można rozpocząć nowy dzień ze smakiem, ponieważ masło orzechowe doskonale współgra z gorzkimi nutami ziaren kawy. Dowiedz się, dlaczego warto pić kawę z masłem orzechowym i jak ją przygotować.

Czym jest kawa z masłem orzechowym?

Kawa z masłem orzechowym jest najczęściej znacznie zdrowszą wersją wszelkich napojów mleczno-kawowych. W tym przypadku zamiast cukru wykorzystujemy syrop klonowy lub z agawy, a do kawy dodajemy sycące masło orzechowe. Dzięki temu taki rodzaj napoju jest doskonałą alternatywą klasycznej kawy dla wszystkich osób, które zazwyczaj nie spożywają rano śniadania. Wówczas można dostarczyć sobie dawkę energii, a masło orzechowe zaspokoi głód do czasu, aż nie spożyjemy standardowego, pełnowartościowego posiłku.

Jakie masło orzechowe wybrać do kawy?

Wybierając masło orzechowe do kawy, należy kierować się kilkoma czynnikami. Istotne jest przede wszystkim to, by masło opisane było jako gładkie. Dzięki temu w opakowaniu znajdziemy gładką masę zamiast masła z kawałkami orzechów, które, chociaż mogą być pożądane na kanapce, niekoniecznie dobrze sprawdzą się w kawie.

Masło powinno być zrobione w 100% z orzechów. Najlepiej jeśli dodatkowo będzie posiadało certyfikat świadczący o tym, że jest ekologiczne. Na rynku wciąż można znaleźć masła orzechowe, w których ilość orzechów nie przekracza 50%, zatem warto zwrócić uwagę na skład przed zakupem, tym bardziej że do tego rodzaju produktów często dodawane są składniki takie jak sól, emulgatory, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy tłuszcze roślinne. Masło zrobione w pełni z orzechów będzie o wiele bardziej uniwersalne, ponieważ brak dodatków w postaci cukru czy soli nie będzie warunkował jego przyszłych zastosowań. Do wyboru mamy masła orzechowe z:

  • orzechów ziemnych,
  • laskowych,
  • nerkowców,
  • migdałów,
  • mieszanek orzechowych.

Każde z nich ma nieco inny smak, ale wszystkie dobrze komponują się z kawą.

Czy kawa i masło orzechowe to dobre połączenie?

Istnieje wiele korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania zarówno kawy, jak i masła orzechowego. Popularne niegdyś głównie w Stanach Zjednoczonych masło jest bardzo dobrym źródłem białka i zdrowych tłuszczy. Obecnie na stałe zagościło w szafkach kuchennych wielu sportowców, wegan, wegetarian i miłośników zdrowej diety.

Masło orzechowe to świetny sposób na zaspokojenie apetytu na słodkie lub tłuste przekąski raz na określony czas. Należy jednak pamiętać o tym, że samo w sobie jest ono dosyć kaloryczne, zatem niekoniecznie trzeba dodawać je do kawy codziennie. Z pewnością jest jednak świetnym urozmaiceniem i doskonale komponuje się pod względem smaku z praktycznie każdym rodzajem kawy.

Jak przygotować kawę z masłem orzechowym?

Żeby przyrządzić kawę z masłem orzechowym, należy przygotować przede wszystkim podwójne espresso. Można wykorzystać do tego Roma Espresso kapsułki do Lavazza a Modo Mio lub inny rodzaj kapsułek do kawy, które będą kompatybilne z posiadanym urządzeniem. Oprócz tego potrzebne będą:

  • pół szklanki mleka krowiego lub roślinnego,
  • dwie łyżki masła orzechowego,
  • łyżeczka syropu klonowego lub z agawy,
  • szczypta cynamonu.

Kawa z masłem orzechowym – przepis

  1. Do połowy szklanki mleka dodajemy masło orzechowe i podgrzewamy, cały czas mieszając. Po pewnym czasie powinniśmy uzyskać gładkiej masy. Aby to przyśpieszyć, możemy podgrzane składniki zblendować ze sobą.
  2. Przygotowujemy podwójne espresso i dodajemy do niego ciepłą masę. 
  3. Do napoju wlewamy syrop klonowy i dekorujemy z wierzchu szczyptą cynamonu.

Gotowe!

Jak można modyfikować przepis?

Czasami mamy ochotę na eksperymenty lub zaczynamy być znudzeni doskonale już znanym smakiem – na szczęście tak niepozorny napój jak kawa z masłem orzechowym daje wiele możliwości w zakresie modyfikacji. Do przygotowania go możemy użyć nie tylko mleka krowiego, ale również roślinnego np. migdałowego, sojowego, owsianego, waniliowego czy ryżowego. Świetnym sposobem na modyfikację kawy z masłem orzechowym jest również zmiana jego bazy. W tym celu warto użyć przykładowo:

Duże pole manewru istnieje również w zakresie słodzików – zamiast syropu klonowego lub z agawy można dodawać do kawy stewię czy cukier trzcinowy. Osoby, które nie przepadają za słodkościami, mogą całkowicie pominąć ten krok i pozostać przy nieco bardziej gorzkiej, aromatycznej kawie. Jeśli z napoju chcemy zrobić szybki deser można dodać  banana i płatki owsiane. Wówczas tego rodzaju kawę warto potraktować jak drugie śniadanie i zabrać ze sobą do pracy.

Darmowa dostawa

Od 200 zł

Zwrot do 14 dni

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja

Na terenie całego kraju

100% Bezpieczne płatności

PayPal / Przelewy 24 / Przelew