Koszyk

Zadzwoń: +48 22 122 88 73

Dostawa od 8 zł. Darmowa przesyłka od 200 zł. Czas realizacji: 1-2 dni robocze.

Lemoniada z espresso czy mazagran?

Lemoniada z espresso czy mazagran? Poznaj przepisy na pyszny zimny kawowy napój (z alkoholem lub bez)

Najchętniej sięgamy po zimne napoje w upalne dni, ale rozmaite imprezy również mają swoje prawa i stanowią okazję do tego, by napić się lemoniady czy drinka.  A co powiesz na lemoniadę z espresso? Nie każdy zna ten napój, a warto poznać jego walory, tym bardziej że przygotujemy go dość łatwo we własnym domu. Czym jest lemoniada z espresso? Jak ją przyrządzić? Zapraszamy do naszego artykułu!

Lemoniada z espresso – co to takiego?

Lemoniada z espresso to orzeźwiający napój kawowy, który, jak łatwo wywnioskować z nazwy, łączy w sobie espresso i lemoniadę. Znajdziemy go w niektórych kawiarniach i barach, zwłaszcza latem, ze względu na jego orzeźwiającą naturę.

Lemoniada z espresso jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych napojów kawowych w cieplejsze dni, jak i dla standardowej lemoniady. Dodanie do niej espresso sprawia, że przemienia się w coś zupełnie nowego. Lemoniadę z espresso polecamy wszystkim kawoszom, miłośnikom lemoniad, a także osobom, które chętnie próbują nowych smaków.

Jak przygotować lemoniadę z espresso?

Lemoniada z espresso z pewnością zachwyci gości swoim niesamowitym smakiem. Trzeba tylko wiedzieć, jak ją przyrządzić, by była idealna. Nie jest to trudne, jednak warto uważnie zapoznać z kilkoma krokami przepisu.

Składniki na lemoniadę z espresso

Aby zrobić lemoniadę z espresso, przygotuj:

  • espresso (ok. 30-60 ml) – możesz użyć jednej lub dwóch porcji espresso, w zależności od preferencji,
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki,
  • ok. 100 – 150 ml lekko gazowanej wody mineralnej,
  • 2 łyżki wystudzonego syropu cukrowego,
  • kostki lodu – opcjonalnie, aby napój był bardziej orzeźwiający,
  • plasterki cytryny lub limonki – opcjonalnie do dekoracji.

Jak zrobić lemoniadę z espresso? Instrukcja

Oto instrukcja krok po kroku, podpowiadająca, jak przygotować lemoniadę z espresso:

  1. Przygotuj syrop cukrowy – w tym celu rozpuść cukier w gorącej wodzie (w proporcjach 1:1). Zostaw go do wystudzenia.
  2. Zaparz espresso. Możesz użyć swojego ulubionego ekspresu kapsułkowego i kawy w kapsułkach.
  3. Odstaw espresso na chwilę, aby ostygło do temperatury pokojowej.
  4. Przygotuj szklankę do napoju.
  5. Jeśli używasz kostek lodu, wrzuć kilka kostek do szklanki.
  6. Dodaj sok z cytryny lub limonki oraz syrop cukrowy.
  7. Wlej wodę. 
  8. Przygotuj łyżkę i podstaw ją tuż nad powierzchnią napoju, a następnie ostrożnie wlej po niej espresso. Dzięki temu napój nie zmiesza się z sobą, ale powstanie ciekawy efekt warstw.
  9. Jeśli chcesz, możesz udekorować napój plasterkiem cytryny lub limonki, aby dodać mu świeżości i aromatu.

Lemoniadę z espresso podawaj od razu, póki napój jest orzeźwiający!

Kiedy podawać lemoniadę z espresso?

Lemoniada z espresso to doskonały napój na gorące lato, ponieważ jest przyjemnie orzeźwiająca dzięki obecności lodu, toniku i świeżego soku z cytryny lub limonki. Jest świetną alternatywą dla innych napojów kawowych.

Lemoniada z espresso doskonale sprawdza się zwłaszcza jako napój serwowany po obiedzie, ponieważ kwasowość cytryny może pomóc w trawieniu, a kofeina w espresso może dodać energii po posiłku.

Możesz także śmiało podać lemoniadę z espresso na przyjęciach i innych spotkaniach, aby zaskoczyć swoich gości unikalnym i orzeźwiającym smakiem. 

Czym jest mazagran i jak go przyrządzić?

Mazagran to alkoholowy napój kawowy, którego nazwę wywodzi się od miasta Mazagran w Algierii . Jest podawany na zimno, często z lodem, dzięki czemu jest bardzo orzeźwiający.

Mazagran łączy w sobie gorycz i kwasowość espresso ze słodyczą cukru i bogatym smakiem koniaku. Jest doskonałą opcją na gorące letnie dni. Smak mazagranu może być dostosowany do własnych upodobań poprzez regulację proporcji składników.

Mazagran smakuje interesująco i z pewnością warto spróbować wykonać go w domu.

Mazagran – składniki

Aby przygotować mazagran, potrzebujesz:

  • podwójne espresso (ok. 70 ml),
  • cukier,
  • koniak (ok. 15 ml),
  • kostki lodu.

Proporcje składników to kwestia indywidualnych upodobań smakowych. Nie ma jednej ustalonej receptury, jeden z jej wariantów mówi o tym, że kawa i koniak powinny być w proporcjach 4:1 (inny natomiast zaleca proporcje 1:1).

Koniak możesz zastąpić innym mocnym alkoholem, na przykład rumem lub brandy.

Jak zrobić mazagran?

  1. Zaparz espresso, a następnie wstaw je do lodówki, aby wychłodziło się do temperatury kilku stopni Celsjusza.
  2. Dodaj do zimnego espresso cukier i wymieszaj, aby się rozpuścił. Dostosuj ilość cukru do swoich preferencji smakowych, pamiętaj jednak o tym, że tradycyjnie zaleca się, aby osłodzone espresso stało się dość słodkie.
  3. Dodaj koniak.
  4. Aby napój był przyjemnie orzeźwiający, dorzuć do szklanki kilka kostek lodu.
  5. Delikatnie wymieszaj napój i podawaj go od razu.

Tradycyjnie mazagran jest serwowany w wysokich szklankach, do połowy wypełnionych kruszonym lodem.

Darmowa dostawa

Od 200 zł

Zwrot do 14 dni

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja

Na terenie całego kraju

100% Bezpieczne płatności

PayPal / Przelewy 24 / Przelew