Najchętniej sięgamy po zimne napoje w upalne dni, ale rozmaite imprezy również mają swoje prawa i stanowią okazję do tego, by napić się lemoniady czy drinka. A co powiesz na lemoniadę z espresso? Nie każdy zna ten napój, a warto poznać jego walory, tym bardziej że przygotujemy go dość łatwo we własnym domu. Czym jest lemoniada z espresso? Jak ją przyrządzić? Zapraszamy do naszego artykułu!
Lemoniada z espresso – co to takiego?
Lemoniada z espresso to orzeźwiający napój kawowy, który, jak łatwo wywnioskować z nazwy, łączy w sobie espresso i lemoniadę. Znajdziemy go w niektórych kawiarniach i barach, zwłaszcza latem, ze względu na jego orzeźwiającą naturę.
Lemoniada z espresso jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych napojów kawowych w cieplejsze dni, jak i dla standardowej lemoniady. Dodanie do niej espresso sprawia, że przemienia się w coś zupełnie nowego. Lemoniadę z espresso polecamy wszystkim kawoszom, miłośnikom lemoniad, a także osobom, które chętnie próbują nowych smaków.
Jak przygotować lemoniadę z espresso?
Lemoniada z espresso z pewnością zachwyci gości swoim niesamowitym smakiem. Trzeba tylko wiedzieć, jak ją przyrządzić, by była idealna. Nie jest to trudne, jednak warto uważnie zapoznać z kilkoma krokami przepisu.
Składniki na lemoniadę z espresso
Aby zrobić lemoniadę z espresso, przygotuj:
- espresso (ok. 30-60 ml) – możesz użyć jednej lub dwóch porcji espresso, w zależności od preferencji,
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki,
- ok. 100 – 150 ml lekko gazowanej wody mineralnej,
- 2 łyżki wystudzonego syropu cukrowego,
- kostki lodu – opcjonalnie, aby napój był bardziej orzeźwiający,
- plasterki cytryny lub limonki – opcjonalnie do dekoracji.
Jak zrobić lemoniadę z espresso? Instrukcja
Oto instrukcja krok po kroku, podpowiadająca, jak przygotować lemoniadę z espresso:
- Przygotuj syrop cukrowy – w tym celu rozpuść cukier w gorącej wodzie (w proporcjach 1:1). Zostaw go do wystudzenia.
- Zaparz espresso. Możesz użyć swojego ulubionego ekspresu kapsułkowego i kawy w kapsułkach.
- Odstaw espresso na chwilę, aby ostygło do temperatury pokojowej.
- Przygotuj szklankę do napoju.
- Jeśli używasz kostek lodu, wrzuć kilka kostek do szklanki.
- Dodaj sok z cytryny lub limonki oraz syrop cukrowy.
- Wlej wodę.
- Przygotuj łyżkę i podstaw ją tuż nad powierzchnią napoju, a następnie ostrożnie wlej po niej espresso. Dzięki temu napój nie zmiesza się z sobą, ale powstanie ciekawy efekt warstw.
- Jeśli chcesz, możesz udekorować napój plasterkiem cytryny lub limonki, aby dodać mu świeżości i aromatu.
Lemoniadę z espresso podawaj od razu, póki napój jest orzeźwiający!
Kiedy podawać lemoniadę z espresso?
Lemoniada z espresso to doskonały napój na gorące lato, ponieważ jest przyjemnie orzeźwiająca dzięki obecności lodu, toniku i świeżego soku z cytryny lub limonki. Jest świetną alternatywą dla innych napojów kawowych.
Lemoniada z espresso doskonale sprawdza się zwłaszcza jako napój serwowany po obiedzie, ponieważ kwasowość cytryny może pomóc w trawieniu, a kofeina w espresso może dodać energii po posiłku.
Możesz także śmiało podać lemoniadę z espresso na przyjęciach i innych spotkaniach, aby zaskoczyć swoich gości unikalnym i orzeźwiającym smakiem.
Czym jest mazagran i jak go przyrządzić?
Mazagran to alkoholowy napój kawowy, którego nazwę wywodzi się od miasta Mazagran w Algierii . Jest podawany na zimno, często z lodem, dzięki czemu jest bardzo orzeźwiający.
Mazagran łączy w sobie gorycz i kwasowość espresso ze słodyczą cukru i bogatym smakiem koniaku. Jest doskonałą opcją na gorące letnie dni. Smak mazagranu może być dostosowany do własnych upodobań poprzez regulację proporcji składników.
Mazagran smakuje interesująco i z pewnością warto spróbować wykonać go w domu.
Mazagran – składniki
Aby przygotować mazagran, potrzebujesz:
- podwójne espresso (ok. 70 ml),
- cukier,
- koniak (ok. 15 ml),
- kostki lodu.
Proporcje składników to kwestia indywidualnych upodobań smakowych. Nie ma jednej ustalonej receptury, jeden z jej wariantów mówi o tym, że kawa i koniak powinny być w proporcjach 4:1 (inny natomiast zaleca proporcje 1:1).
Koniak możesz zastąpić innym mocnym alkoholem, na przykład rumem lub brandy.
Jak zrobić mazagran?
- Zaparz espresso, a następnie wstaw je do lodówki, aby wychłodziło się do temperatury kilku stopni Celsjusza.
- Dodaj do zimnego espresso cukier i wymieszaj, aby się rozpuścił. Dostosuj ilość cukru do swoich preferencji smakowych, pamiętaj jednak o tym, że tradycyjnie zaleca się, aby osłodzone espresso stało się dość słodkie.
- Dodaj koniak.
- Aby napój był przyjemnie orzeźwiający, dorzuć do szklanki kilka kostek lodu.
- Delikatnie wymieszaj napój i podawaj go od razu.
Tradycyjnie mazagran jest serwowany w wysokich szklankach, do połowy wypełnionych kruszonym lodem.