Aromatyczna kawa i rozgrzewająca czekolada to połączenie doskonałe – a jeśli do tego dodamy mleko, to otrzymamy wyborny napój, który rozpieści nasze zmysły w jesienne i zimowe dni. Jak przygotować idealną kawę mokkę? Skąd się wywodzi? Poznaj historię tego napoju i zrób go samodzielnie.
Kawa i czekolada – doskonałe połączenie
Kawa z czekoladą to wyjątkowa symfonia smaku i aromatu – uczta dla podniebienia. Wszystkie składniki idealnie się dopełniają, a ziarna kakaowca świetnie współgrają z posmakiem tzw. czarnego złota – ziaren kawy.
Dlaczego to połączenie tak dobrze się sprawdza? W wielu rodzajach kawy możemy wyczuć słodkie nuty karmelu i orzechów, a dodatek czekolady wydobywa z napoju najlepsze cechy. Kawa mokka, zwana również mochą lub moccą, to najlepszy wybór na popołudniowe spotkanie – jest delikatna, lekka i słodka. Pasuje do wielu deserów i ciast. Można ją łatwo zrobić w domu.
Mokka – kawa dla smakoszy
Kawa mokka wywodzi się z Jemenu, a dokładnie z jednego z największych swego czasu portów w tym kraju – Al Mokha. To z tego miejsca na Półwyspie Arabskim już od XV wieku importowano starannie wyselekcjonowane ziarna kawy o smaku czekolady.
Dzisiaj mianem mokki określamy odmianę kawy latte – napój przygotowany na bazie espresso, czekolady (ciemnej lub mlecznej) oraz gorącego mleka. Kawa nie ma piany, ale można ją serwować z bitą śmietaną lub syropem czekoladowym oraz posypką, np. cynamonową lub kakaową. Idealnym dodatkiem będą również tradycyjne sycylijskie ciastka migdałowe. Inny wariant mokki to zebra – napój będący połączeniem syropu z ciemnej i białej czekolady.
Przepis na kawę mokkę
Samodzielne wykonanie aromatycznej i rozgrzewającej mokki nie jest trudne, wystarczy przygotować odpowiednie składniki i pamiętać o kilku zasadach.
Kawa mokka – składniki
- 60 ml espresso doppio (podwójne espresso, np. przygotowane z kapsułek Dolce Gusto lub Nespresso),
- 120 ml mleka,
- czekolada (ciemna lub mleczna) albo syrop czekoladowy,
- bita śmietana, kakao, cynamon lub inna posypka.
Jak przygotować kawę mokkę?
Kawę serwujemy w wysokiej szklance, która dobrze wyeksponuje szlachetną barwę napoju. Zaczynamy od pokruszenia lub posiekania czekolady i rozpuszczenia jej w gorącym mleku. Mieszankę przelewamy do szklanki. Potem wystarczy już tylko ostrożnie dolać świeżej kawy i udekorować napój ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną i startą czekoladą lub cynamonem. Wyśmienity napój gotowy! Przygotowując mokkę, pamiętajmy o odpowiednich proporcjach – mleka powinno być dwa razy więcej niż kawy. Przepis możemy też wzbogacić o lody, dzięki czemu napój zyska aksamitny, kremowy smak.