Espresso romano to mocna kawa o oryginalnym smaku i aromacie. Jest znana głównie z dostarczania niebywałych doznań smakowych, ale również swoich dobroczynnych właściwości i pozytywnego wpływu na zdrowie. Dowiedz się więcej o kawie z cytryną i naucz się ją przyrządzać.
Blog
Tiramisu, czyli kawowy deser idealny do kawy
Który miłośnik kawy odmówi pysznego, kawowego deseru? Poznaj przepis na tiramisu – włoski deser, który możesz przyrządzić w domu. Tiramisu nie tylko doskonale smakuje, ale też elegancko wygląda i świetnie pasuje do kawy!
Najlepsza kawa, czyli jaka?
Zastanawiasz się, jaka kawa jest najlepsza? Naszym zdaniem – ta, która najbardziej ci smakuje! Jeśli jednak chcesz dowiedzieć się, jakie cechy ma najlepsza kawa i które państwa słyną z najlepszych ziaren, odpowiedzi na te pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Kawa latte. Co to za napój? Jak zrobić latte w domu?
Kawa latte to jeden z najpopularniejszych napojów na bazie kawy dzisiejszych czasów. Znajdziemy ją we wszystkich kawiarniach, ponieważ jest lubiana przez każdego, kto nie przepada za intensywnym smakiem i aromatem czystego espresso. W kawie tej oprócz niego znajdziemy również mleko i kremową piankę, a czasami też dodatki takie jak cukier zwykły lub trzcinowy. Dowiedz się, […]
Kawa americano. Co to za napój, skąd pochodzi i jak go zrobić?
Kawa americano, iced americano, americano coffee – wszystkie te określenia odnoszą się do jednej z najpopularniejszych kaw, przygotowanej na ciepło lub na zimno. Pomimo jej nazwy spotkamy ją praktycznie w każdym miejscu na świecie. Dowiedz się, jak zrobić americano i jakich kapsułek najlepiej do tego użyć.
Kawa po wietnamsku
Kawa w Wietnamie pojawiła się stosunkowo późno, bo w XIX wieku, za sprawą francuskich kolonizatorów. Obecnie ten kraj jest jednym z największych na świecie producentów kawy – doskonale wszystkim znanej Robusty, która jest nieco łatwiejsza w hodowli, niż równie popularna Arabika. Vietnamese coffee to rodzaj kawy, który charakteryzuje się co najmniej kilkoma odmianami, zależnymi od […]
Kawa po irlandzku
Kawa po irlandzku to wręcz idealny napój dla wszystkich miłośników mocniejszych, esencjonalnych smaków. Wszystko za sprawą odrobiny irlandzkiej whiskey i brązowego cukru o delikatnie karmelowym posmaku. Irish coffee jest bardzo popularna szczególnie w zimie, jednak w zaciszu własnego domu możesz przygotować ją o każdej porze roku. Dowiedz się, czym jest kawa po irlandzku oraz jak […]
Kawa speciality – co to takiego?
Wyrażenie speciality coffee niegdyś było używane w stosunku do rodzaju kawy, który miał się charakteryzować najwyższą jakością i być całkowicie pozbawiony wad. Obecnie za kawę speciality uważa się te produkty, które w specjalnej skali otrzymały minimum 80 punktów na 100. Oceny próbek kawy dokonują Q-graderzy na podstawie wystandaryzowanych kryteriów.
Kawa single origin – w czym tkwi sekret jej smaku?
Dla prawdziwego kawosza kawa kawie nierówna. Czy wiesz, co oznacza sformułowanie „Single Origin”? Czym tego typu kawy się charakteryzują? Wyjaśniamy to w naszym artykule.
Kawa po turecku
Kawa po turecku to szczególny rodzaj kawy, pozwalający wydobyć jej smak i aromat oraz uzyskać idealną, kremową piankę, bez której nie smakowałaby tak samo. Jej przygotowanie polega na wykorzystaniu specjalnej metody zaparzania, która do tej pory praktykowana jest na co dzień w niektórych krajach Turcji, Bałkanów czy Kaukazu. Tradycyjny sposób parzenia napoju z pewnością docenią […]