Koszyk

Zadzwoń: +48 22 122 88 73

Dostawa od 5 zł. Darmowa przesyłka od 200 zł. Czas realizacji: 1-2 dni robocze.

Filiżanka cappuccino

Przepis na ciasto cappuccino

Ciasto i kawa to połączenie idealne. Dla największych fanów kawy mamy propozycję ciasta, które nie tylko świetnie smakuje do kawy, ale wręcz… smakuje kawą. Wypróbuj nasz przepis na ciasto cappuccino.

Ciasto cappuccino – składniki

Jest kilka wersji ciasta cappuccino. My proponujemy ciasto cappuccino bez pieczenia, na biszkoptach nasączonych kawowym ponczem. Aby je przygotować, potrzebujesz:

  • ok. 200 g okrągłych biszkoptów,
  • filiżankę ulubionego cappuccino (albo dowolnej innej kawy, np. zaparzonej z twoich ulubionych kapsułek do ekspresu Dolce Gusto lub innego),
  • 200 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 3 łyżki żelatyny.

Dodatkowo na polewę kakaową do ciasta potrzebujesz:

  • 100 g masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Podane ilości składników dotyczą formy o wymiarach 36 cm na 21 cm.

Ciasto cappuccino – wykonanie

Przepis na wykonanie ciasta cappuccino na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, ale tak naprawdę jego wykonanie jest bardzo proste i poradzi sobie z nim nawet osoba niewprawiona w pieczeniu.

  1. Na początek przygotuj filiżankę kawy i poczekaj, aż przestygnie.
  2. Nasącz biszkopty kawą.
  3. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej biszkopty (zużyj połowę biszkoptów, pozostałe wykorzystasz później).
  4. Przygotuj żelatynę zgodnie z opisem na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
  6. Ucierając masło, powoli dodaj do niego masę z żółtek i cukru.
  7. Zmiksuj powstałą masę. Nie przestając miksować, powoli dodaj do niej pozostałe składniki, czyli serek homogenizowany, mleko w proszku i żelatynę.
  8. Gotową masę przełóż do formy. Rozłóż ją na biszkoptach, a następnie na wierzchu ułóż pozostałe biszkopty.
  9. Na koniec przygotuj polewę. W małym garnku zagotuj 3 łyżki mleka, dosyp cukier puder i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj masło, a gdy ono również się rozpuści, wsyp kakao. Wymieszaj wszystko dokładnie i wylej na ciasto.
  10. Ciasto cappuccino włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.

Ciasto cappuccino bez pieczenia to jedno z tych ciast, które robi się łatwo i szybko – a jeszcze szybciej zjada. Mamy nadzieję, że wypróbujesz nasz przepis. Smacznego!

Darmowa dostawa

Od 200 zł

Zwrot do 14 dni

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja

Na terenie całego kraju

100% Bezpieczne płatności

PayPal / Przelewy 24 / Przelew