Przepis na ciasto cappuccino

Ciasto i kawa to połączenie idealne. Dla największych fanów kawy mamy propozycję ciasta, które nie tylko świetnie smakuje do kawy, ale wręcz… smakuje kawą. Wypróbuj nasz przepis na ciasto cappuccino.

Filiżanka cappuccino

Ciasto cappuccino – składniki

Jest kilka wersji ciasta cappuccino. My proponujemy ciasto cappuccino bez pieczenia, na biszkoptach nasączonych kawowym ponczem. Aby je przygotować, potrzebujesz:

  • ok. 200 g okrągłych biszkoptów,
  • filiżankę ulubionego cappuccino (albo dowolnej innej kawy, np. zaparzonej z twoich ulubionych kapsułek do ekspresu Dolce Gusto lub innego),
  • 200 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 3 łyżki żelatyny.

Dodatkowo na polewę kakaową do ciasta potrzebujesz:

  • 100 g masła,
  • 3 łyżki mleka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Podane ilości składników dotyczą formy o wymiarach 36 cm na 21 cm.

Ciasto cappuccino – wykonanie

Przepis na wykonanie ciasta cappuccino na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, ale tak naprawdę jego wykonanie jest bardzo proste i poradzi sobie z nim nawet osoba niewprawiona w pieczeniu.

  1. Na początek przygotuj filiżankę kawy i poczekaj, aż przestygnie.
  2. Nasącz biszkopty kawą.
  3. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej biszkopty (zużyj połowę biszkoptów, pozostałe wykorzystasz później).
  4. Przygotuj żelatynę zgodnie z opisem na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
  6. Ucierając masło, powoli dodaj do niego masę z żółtek i cukru.
  7. Zmiksuj powstałą masę. Nie przestając miksować, powoli dodaj do niej pozostałe składniki, czyli serek homogenizowany, mleko w proszku i żelatynę.
  8. Gotową masę przełóż do formy. Rozłóż ją na biszkoptach, a następnie na wierzchu ułóż pozostałe biszkopty.
  9. Na koniec przygotuj polewę. W małym garnku zagotuj 3 łyżki mleka, dosyp cukier puder i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj masło, a gdy ono również się rozpuści, wsyp kakao. Wymieszaj wszystko dokładnie i wylej na ciasto.
  10. Ciasto cappuccino włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.

Ciasto cappuccino bez pieczenia to jedno z tych ciast, które robi się łatwo i szybko – a jeszcze szybciej zjada. Mamy nadzieję, że wypróbujesz nasz przepis. Smacznego!