Ciasto i kawa to połączenie idealne. Dla największych fanów kawy mamy propozycję ciasta, które nie tylko świetnie smakuje do kawy, ale wręcz… smakuje kawą. Wypróbuj nasz przepis na ciasto cappuccino.
Ciasto cappuccino – składniki
Jest kilka wersji ciasta cappuccino. My proponujemy ciasto cappuccino bez pieczenia, na biszkoptach nasączonych kawowym ponczem. Aby je przygotować, potrzebujesz:
- ok. 200 g okrągłych biszkoptów,
- filiżankę ulubionego cappuccino (albo dowolnej innej kawy, np. zaparzonej z twoich ulubionych kapsułek do ekspresu Dolce Gusto lub innego),
- 200 g masła,
- 3 żółtka,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- pół szklanki cukru pudru,
- 500 g waniliowego serka homogenizowanego,
- 3 łyżki żelatyny.
Dodatkowo na polewę kakaową do ciasta potrzebujesz:
- 100 g masła,
- 3 łyżki mleka,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżki cukru pudru.
Podane ilości składników dotyczą formy o wymiarach 36 cm na 21 cm.
Ciasto cappuccino – wykonanie
Przepis na wykonanie ciasta cappuccino na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, ale tak naprawdę jego wykonanie jest bardzo proste i poradzi sobie z nim nawet osoba niewprawiona w pieczeniu.
- Na początek przygotuj filiżankę kawy i poczekaj, aż przestygnie.
- Nasącz biszkopty kawą.
- Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej biszkopty (zużyj połowę biszkoptów, pozostałe wykorzystasz później).
- Przygotuj żelatynę zgodnie z opisem na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
- Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Ucierając masło, powoli dodaj do niego masę z żółtek i cukru.
- Zmiksuj powstałą masę. Nie przestając miksować, powoli dodaj do niej pozostałe składniki, czyli serek homogenizowany, mleko w proszku i żelatynę.
- Gotową masę przełóż do formy. Rozłóż ją na biszkoptach, a następnie na wierzchu ułóż pozostałe biszkopty.
- Na koniec przygotuj polewę. W małym garnku zagotuj 3 łyżki mleka, dosyp cukier puder i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj masło, a gdy ono również się rozpuści, wsyp kakao. Wymieszaj wszystko dokładnie i wylej na ciasto.
- Ciasto cappuccino włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.
Ciasto cappuccino bez pieczenia to jedno z tych ciast, które robi się łatwo i szybko – a jeszcze szybciej zjada. Mamy nadzieję, że wypróbujesz nasz przepis. Smacznego!