Likier kawowy jest bardzo smaczny, a jednocześnie łatwy do samodzielnego przygotowania. Prezentujemy przepis na likier kawowy bez mleka skondensowanego, który zrobisz w mniej niż godzinę, a także kilka drinków, które z nim przyrządzisz.
Domowy likier kawowy
Istnieje wiele wariantów likieru kawowego – z espresso, mielonej kawy lub kawy rozpuszczalnej, z dodatkiem mleka lub syropu cukrowego itd. My prezentujemy najprostszy przepis na likier kawowy bez mleka skondensowanego ani innych dodatków – taki likier jest najbardziej wszechstronny, może zostać użyty do przygotowania drinków lub deserów, ale też świetnie smakuje pity samodzielnie,
Likier kawowy – przepis
Do przygotowania likieru potrzebny jest niewielki garnek z pokrywką, dobrze mieć też pod ręką karafkę, do której przelejemy gotowy napój. Z podanych przez nas ilości składników powstanie ok. 1 l likieru.
Składniki na likier kawowy
- 0,5 l mocnej kawy – możesz ją przygotować w dowolny sposób, np. w ekspresie kapsułkowym; ponieważ kawa nadaje smak likierowi, wybierz więc swoją ulubioną, np. Nespresso, Dolce Gusto lub Lavazza Blue,
- 0,5 kg cukru,
- 0,2 l spirytusu,
- opcjonalnie: laska wanilii, ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy.
Jak zrobić likier kawowy?
Przygotowanie domowego likieru kawowego jest bardzo proste:
- Zaparz kawę.
- Do garnka wsyp cukier. Jeśli chcesz nadać likierowi delikatny waniliowy posmak, dodaj do cukru laskę wanilii, ekstrakt lub cukier waniliowy.
- Zalej cukier gorącą kawą i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Przykryj garnek i pozostaw kawę z cukrem do wystudzenia.
- Kiedy kawa jest całkowicie ostudzona, wlej do niej spirytus (jeśli została dodana laska wanilii, najlepiej wyjąć ją przed wlaniem spirytusu).
- Wymieszaj likier i przelej do karafki.
To już wszystko – likier jest natychmiast gotowy do picia.
Drinki z likierem kawowym
Domowy likier kawowy może być pity samodzielnie, dodawany do deserów lub do drinków. Oto kilka drinków, które z nim przygotujesz:
- Black Russian – wsyp do szklanki kostki lodu, zalej je 50 ml wódki i 20 ml likieru,
- White Russian – przygotujesz go tak samo jak Black Russian, wystarczy na koniec dodać 30 ml mleka skondensowanego,
- Black Magic – jest to Black Russian z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny,
- Casablanca – wlej do kieliszka likier kawowy, podgrzej go przez kilka sekund w mikrofalówce, udekoruj bitą śmietaną i posyp odrobiną kakao lub kawy,
- Tequila Sparkle – w shakerze wymieszaj 20 ml tequili, 30 ml likieru kawowego, 75 ml mleka i 75 ml śmietanki 12%.