Zimowe poranki mogą być bardzo trudne. Za oknem jest jeszcze ciemno i perspektywa wyjścia z ciepłego domu na mroźne powietrze nie napawa optymizmem. Mamy na to sposób: pyszna, aromatyczna i korzenna kawa.
Zimowa kawa – przepis
Proponowana przez nas kawa zimowa rozgrzewa i poprawia nastrój. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu!
Zimowa kawa – składniki
- 1 łyżka miodu
- 2-3 szczypty mieszanki przypraw korzennych (np. mieszanka do piernika) lub cynamon, gałka muszkatołowa, chili wedle upodobań
- 40-50 ml espresso (możesz wykorzystać kapsułki Nespresso, kapsułki Tchibo Cafissimo lub inne kompatybilne z Twoim ekspresem),
- >100 ml spienionego mleka
Zimowa kawa – przygotowanie
- Na spodzie kubka lub naczynia z dzióbkiem umieść łyżkę miodu.
- Miód posyp przyprawami korzennymi lub cynamonem i gałką muszkatołową wedle upodobań. Wielbiciele bardziej wytrawnych i odważnych smaków mogą dodać odrobinę papryczki chili.
- Wlej espresso do kubka z przyprawami i miodem, następnie wymieszaj.
- W wysokiej szklance przygotuj spienione mleko z grubą warstwą pianki.
- Powoli cienkim strumieniem, najlepiej przy rancie, wlej do szklanki z mlekiem kawę z przyprawami. Staraj się nie uszkodzić mlecznej pianki.
- Udekoruj piankę cynamonem lub pokruszonym pierniczkiem – i gotowe!