Przepis na zimową kawę

Zimowe poranki mogą być bardzo trudne. Za oknem jest jeszcze ciemno i perspektywa wyjścia z ciepłego domu na mroźne powietrze nie napawa optymizmem. Mamy na to sposób: pyszna, aromatyczna i korzenna kawa.

Przepis na szybką zimową kawę:

  • Na spodzie kubka lub naczynia z dziubkiem umieść łyżkę miodu
  • Posyp ją przyprawami korzennymi (2-3 szczypty) lub cynamonem i gałką muszkatałową wedle upodobań (dla wielbicieli bardziej wytrawnych i odważnych smaków jest też opcja z odrobiną papryczki chili, która błyskawicznie rozgrzeje)
  • Przygotuj ulubione espresso (40-50ml) (na przykład z kapsułki) w kubku z przyprawami i miodem a następnie wymieszaj
  • W wysokiej szklance przygotuj spienione mleko (>100ml) z grubą warstwą pianki 
  • Powoli (cienkim strumieniem najlepiej przy rancie) wlej do szklanki z mlekiem kawę z przyprawami tak aby nie uszkodzić pianki mlecznej (mleko może być roślinne)
  • Udekoruj mleczną piankę cynamonem lub pokruszonym pierniczkiem i gotowe!.