Chyba każdy słyszał o popularnej pumpkin spice latte, która urzeka wszystkich rozgrzewającym smakiem i oczywistym nawiązaniem do Halloween. Jest idealna na jesień i to właśnie wtedy jest najczęściej zamawiana w kawiarniach oraz przygotowywana samodzielnie w domu – nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby delektować się nią w innych porach roku. Dowiedz się, jak przyrządzić tę pyszną kawę!
Czym jest pumpkin spice latte?
Pumpkin spice latte to nic innego jak dyniowa latte, która powraca co roku w sezonie jesienno-zimowym. Jej zaletą jest to, że bez problemów można ją modyfikować i dostosowywać do własnych upodobań. Ta kawa dyniowa to rodzaj mlecznego napoju, z dużą ilością ostrzejszych przypraw, które wspaniale rozgrzewają. Wśród jej pozostałych zalet można wymienić między innymi to, że:
- jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu,
- można ją podawać na zimno lub na ciepło,
- po pierwszym przetestowaniu przepisu można wykonać ją bardzo szybko,
- puree z dyni potrzebne do przygotowania kawy można zrobić raz i zamrozić lub kupić gotowe w formie wyciskanego z tubki musu, a niektórzy decydują się na dodawanie do kawy sosu dyniowego zamiast puree,
- może być traktowana jako pyszny i słodki napój kawowy lub deser w chłodne wieczory.
Czym się wyróżnia dyniowa latte?
Kawa dyniowa to wyjątkowo gęsty napój, stosunkowo mocno przyprawiony. Nie posmakuje zatem osobom, które nie przepadają za intensywnymi nutami smakowymi. Przygotowując dyniową latte, trzeba mieć na uwadze również to, że przyprawy mogą w łatwy sposób zdominować smak kawy, zatem lepiej wybierać mocniej wypalane ziarna lub kawę o intensywnym smaku.
Charakterystyczną cechą tego rodzaju kawy jest to, że podaje się ją z dużą ilością bitej śmietany na wierzchu, co zapewnia jeszcze bardziej mleczno-słodki smak tego napoju. Co ciekawe, pokochały ją także osoby, które zazwyczaj nie lubią smaku dyni. Kawa szczególnie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom korzennych napojów.
Z dyniową latte świetnie komponują się roślinne wersje mleka. Śmiało możemy więc mleko krowie zastąpić owsianym, sojowym, ryżowym, ryżowo-kokosowym czy migdałowym.
Dyniowa latte – składniki
Jeśli chcesz przyrządzić dyniową latte w domu, będzie ci potrzebne:
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki wody,
- 50 ml espresso – przygotowane np. z kapsułek do Tchibo Cafissimo Ubuntu BIO 100% Arabica lub z innych ulubionych kapsułek z kawą kompatybilnych z posiadanym ekspresem do kawy,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- szczypta przyprawy korzennej,
- bita śmietana,
- 100 g dyni.
Pumpkin spice latte– przepis
Cudownie rozgrzewająca kawa dyniowa to świetny pomysł na chłodny wieczór. Przepis na nią wydaje się być długi, ale nie jest skomplikowany.
Rozpoczynamy od usunięcia z dyni gniazd nasiennych, pocięcia jej na mniejsze kawałeczki, a następnie pieczenia w piekarniku w 200 stopniach przez około 30 minut. Osoby, które nie posiadają piekarnika mogą kupić gotowe purée lub krem z dyni.
W tym czasie przygotowujemy syrop z przypraw (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, cukier waniliowy) – należy je wymieszać ze sobą, dodać do wody, a następnie gotować na małym ogniu przez około 5 minut od zagotowania.
Gotowy syrop i dynię wyciągniętą z piekarnika należy ostudzić. Z syropu delikatnie ściągamy powstały osad, który prawdopodobnie pojawił się na wierzchu. Dynię przygotowujemy w blenderze ręcznym lub kielichowym, robiąc z niej gładką masę.
Do szklanki wlewamy syrop wraz z mlekiem, a następnie dodajemy powstałe purée z dyni. Teraz czas zaparzyć podwójne espresso przygotowane z pomocą ulubionych kapsułek oraz wlać je do szklanki. Zamiast cukru dodajemy do kawy 2 łyżki syropu klonowego. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę, którą posypujemy szczyptą przypraw korzennych – i gotowe!
Pumpkin spice latte podajemy w bardzo wysokiej szklance (lub w kubku) na podstawku wraz z łyżeczką. Tuż przed wypiciem kawę należy intensywnie wymieszać.
Z dyniową latte świetnie komponują się słodkie przekąski i ciasteczka czekoladowe. A jeśli przepis zacznie ci się nudzić, możesz go delikatnie modyfikować, np. zmieniając mieszankę lub proporcje przypraw albo kawę. Wówczas świetnie sprawdzą się kapsułki z kawą smakową – przykładowo Mokaramel Italian Coffee kapsułki do Dolce Gusto. Możesz też zamiast przyprawą korzenną, posypać latte mielonym chilli.
Dlaczego warto spożywać dyniowe latte?
Dyniowe latte może być świetnym sposobem na rozgrzanie i odprężenie się po ciężkim dniu. Pozwoli nabrać trochę energii na wieczór i zaspokoić apetyt na słodycze. Ponieważ jego głównym składnikiem jest dynia, która ma dużo właściwości zdrowotnych, można śmiało wysunąć twierdzenie, że napój warto wypróbować. Dynia ma bardzo niewiele kalorii i jest świetnym źródłem beta-karotenu, witaminy A, C i E, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Znajdziemy w niej również wapń, magnez oraz żelazo. To wszystko sprawia, że świetnym pomysłem będzie nie tylko dodawanie jej do pumpkin spice latte, ale również włączenie jej do swojego jadłospisu na stałe!