Koszyk

Zadzwoń: +48 22 122 88 73

Darmowa dostawa od 200 zł

tiramisu ciasto kawowe

TIRAMISU – czyli kawowe ciasto do kawki

W naszym kawowym świecie nie może zabraknąć również słodkości do kawy, czy to porannej czy popołudniowej –  o każdej porze dnia! Oczywiście ciasta te również w swoim składzie mają kawę – no bo jakżeby inaczej?! Kawowe słodkości do kawy – to idealne połączenie! 

Kawowe ciasto do kawy? To musi być Tiramisu!

Jeśli słyszymy ciasto kawowe, to z pewnością wielu z Was pomyśli właśnie o Tiramisu. Jest to ciasto bardzo popularne, szczególnie we Włoszech – bo tam właśnie powstało. Jednakże jest wiele wersji, w którym dokładnie włoskim mieście zapoczątkowało tak pyszne ciasto kawowe. Wiadomo jednak, że nazwa ta oznacza mniej więcej – “obudź mnie” lub “podnieś mnie”. Jeśli jednak ciasto to was nie “podniesie” to pewnie wielu z was “obudzi” i to nie tylko za sprawą składnika jakim jest kawa, a za sprawą cudownego smaku i aromatu.

Jak wygląda tiramisu? Czym się charakteryzuje?

Ciasto Tiramisu jest bardzo lekkie i kremowe. Charakteryzuje się tym, że jest to ciasto warstwowe – przekładane. Można je przygotować w większej ilości np. w dużym, szklanym prostokątnym naczyniu. Często też przygotowuje się je w wersji deserowej, czyli w większych szklankach, czy też kieliszkach. Dlaczego akurat szklane, przezroczyste naczynia są najlepsze? Ponieważ Tiramisu wówczas najładniej się prezentuje. Wtedy wyraźnie widać strukturę, a przede wszystkim warstwy ciasta. 

Przepis na ciasto Tiramisu

Choć to ciasto kawowe, nie jest skomplikowane ani w przygotowaniu ani w ilości i rodzaju składników|, to Przepisów na ciasto Tiramisu jest naprawdę wiele!  Dlatego też podajemy poniżej przepis na jedno z nich. Jest to wersja deserowa w szerokich szklankach, pucharkach czy też dużych kieliszkach. 

Składniki:

● około 150 -200 ml kawy espresso (możesz skorzystać z naszych kapsułek Nespresso lub kapsułek Dolce Gusto)

● około 100 ml alkoholu (choć nie trzeba), najlepiej sprawdzi się tutaj Marsala lub Amaretto

● ciemne kakao 

● około 250 g biszkoptów. najlepiej podłużnych

● 3 jajka 

● 400 gram serka mascarpone

● 5 łyżek cukru

Naczynia i przyrządy kuchenne

● 2 duże miski 

● mikser

● łyżka/ szpatułka

● sitko do kakao

● pucharki/ naczynie na ciasto

● miseczkę aby zaparzyć kawę

Przygotowanie:

Zaparzamy kawę, a następnie po jej przestudzeniu wlewamy do niej wybrany alkohol. 

Do dwóch misek rozbijamy jajka, rozdzielając je na żółtka i białka. Do miski z żółtkami wsypujemy 3 łyżki cukru i ucieramy mikserem, aż żółtka zbieleją. Następnie po troszkę dodajemy serek mascarpone, nadal miksując ale na najniższych obrotach – tylko do połączenia składników. Jeszcze lepiej będzie, kiedy serek mascarpone zostanie  wymieszany łyżką. łW drugiej misce do białek dodajemy pozostałą ilość cukru, czyli 2 łyżki i miksujemy aż do momentu gdy białka się ubiją. Tak ubite białka przekładamy do masy z żółtkami, cukrem i serkiem, a następnie bardzo delikatnie mieszamy. 

Przygotowujemy pucharki oraz biszkopty. Na dno pucharka, czy też kieliszka układamy biszkopty zamoczone w kawie z alkoholem. Można je dowolnie połamać, by dopasowały się do kształtu naczynia. Następnie na biszkopty wykładamy warstwę kremu, a na nią cienką warstwę ciemnego kakao. Wszystkie te czynności potem znów powtarzamy, czyli warstwa namoczonych biszkoptów, warstwa kremu i warstwa kakao. 

Tak przygotowany deser, wstawiamy do lodówki na minimum 5 – 6 godzin, a najlepiej całą noc. 

Wskazówki:

● Z racji tego, że jest to ciasto / deser bez pieczenia, to należy pamiętać, żeby jajka dokładnie umyć i sparzyć przez około 10 sekund. 

● Najlepiej jeśli produkty będą w temperaturze pokojowej

● Ostatnią warstwę kakao najlepiej posypać tuż przed podaniem

● Nie zamieniajmy biszkoptów na zwykłe, ponieważ te podłużne  bardziej nadają się do namoczenia – nie stają się papką.

● Jednak nawet najlepsze biszkopty staną się papką, jeśli będziemy moczyć je zbyt długo. Praktycznie od razu po zamoczeniu należy je wyciągać. 

● cała kawa do namaczania, nie musi zostać wykorzystana

Ważne!

Deser ten nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących piersią, ze względu na zawartość surowych jajek oraz alkoholu. 

Jeśli chodzi o zawartość surowych jajek, to każdy musi sam zdecydować, czy taki deser chce i może  spożywać. Goście również powinni być o tym poinformowani!

Tiramisu – na jakie okazje najlepiej podawać to ciasto?

Ciasto Tiramisu nie dość, że wybornie smakuje, to na dodatek pięknie wygląda! Wszystko dzięki widocznym warstwom! Najlepiej sprawdzi się, gdy wyląduje na stołach podczas takich uroczystości jak: 

● osiemnaste urodziny oraz wszystkie urodziny 18 +

● wieczór panieński / kawalerski 

● sylwester 

● oraz każda inna dobra okazja na ciasto przy kawce, pamiętając o tym by nie częstować nim najmłodszych oraz wspomnianych wyżej kobiet karmiących oraz w ciąży. 

Deser kawowy Tiramisu, jak widać jest prosty i dość szybki w przygotowaniu. Nie potrzeba też wielu składników. Cały smak i konsystencja zawarta jest w dobrze ubitych żółtkach z cukrem oraz w  idealnym połączeniu białek z masą serową, jak i w jakości produktów – czasem nie warto oszczędzać! Jest to świetna wersja ciasta na wieczór, dla gości zapowiedzianych rano! Przy tym, przygotowanie nie zabierze dużo czasu! Z całą pewnością zachwyci podniebienia niejedną osobę przy Twoim stole! Deser Tiramisu jest tak lubiany również dlatego, że jest lekki, kremowy i rozpływający się w ustach! Idealny dla smakoszy kawy, ale nie tylko!

Darmowa dostawa

Od 200 zł

Zwrot do 14 dni

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja

Na terenie całego kraju

100% Bezpieczne płatności

PayPal / Przelewy 24 / Przelew