Koszyk

Zadzwoń: +48 22 122 88 73

Dostawa od 5 zł. Darmowa przesyłka od 200 zł. Czas realizacji: 1-2 dni robocze.

Ciasto tiramisu z mascarpone

Tiramisu, czyli kawowy deser idealny do kawy

Który miłośnik kawy odmówi pysznego, kawowego deseru? Poznaj przepis na tiramisu – włoski deser, który możesz przyrządzić w domu. Tiramisu nie tylko doskonale smakuje, ale też elegancko wygląda i świetnie pasuje do kawy!

Jak wygląda tiramisu? Czym się charakteryzuje?

Z pewnością wiele osób, słysząc hasło „deser kawowy” lub „ciasto kawowe”, odruchowo na myśl przywołuje tiramisu. Jego nazwa oznacza mniej więcej „obudź mnie” lub „podnieś mnie”. Tiramisu z pewnością stawia na nogi – przede wszystkim z powodu espresso, które jest w jego składzie, ale też a za sprawą cudownego smaku i aromatu. Jest tak lubiany, ponieważ jest lekki, kremowy i rozpływa się w ustach. To idealny deser dla smakoszy kawy, ale nie tylko!

Tiramisu składa się z kilku warstw biszkoptu nasączonego espresso przekładanego warstwą kremu z mascarpone, a jego wierzch posypany jest grubo mielonymi płatkami czekolady, ewentualnie kakao. Jako deser podawane jest w szklankach, pucharkach lub dużych kieliszkach. Dlaczego akurat szklane, przezroczyste naczynia są najlepsze? Ponieważ tiramisu wówczas najładniej się prezentuje. 

Tiramisu czasami przygotowuje się również w formie ciasta (bez pieczenia). Proces przyrządzania jest praktycznie taki sam jak deseru – jedyna różnica polega na tym, że zamiast w szklance lub w kieliszku, przygotowujemy tiramisu w szklanym prostokątnym naczyniu. Na ciasto tiramisu warto zdecydować się zwłaszcza wtedy, kiedy spodziewamy się większej liczby gości, ponieważ w ten sposób szybciej przygotujemy dużą ilość tego smakołyku.

Przepis na tiramisu (z mascarpone)

Przepisów na ciasto tiramisu jest naprawdę wiele! Poniżej podajemy przepis na deser tiramisu w pucharkach. 

Deser tiramisu – składniki

  • ok. 150 -200 ml kawy espresso (możesz użyć dowolnej kawy, np. ulubionych kapsułek do Nespresso)
  • ok. 250 g biszkoptów. najlepiej podłużnych
  • 3 jajka 
  • 400 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru
  • ciemne kakao 
  • opcjonalnie: ok. 100 ml alkoholu (najlepiej sprawdzi się Marsala lub Amaretto)

Jak zrobić tiramisu?

  1. Zaparz espresso.
  2. Po przestudzeniu kawy dolej do niej alkohol. (Możesz pominąć ten krok, jeśli chcesz zrobić tiramisu bez alkoholu.)
  3. Przygotuj dwie miski. Rozbij jajka, rozdzielając je na żółtka i białka. Żółtka i białka umieść w różnych miskach.
  4. Do miski z żółtkami wsyp 3 łyżki cukru i ucieraj składniki mikserem, aż żółtka zbieleją.
  5. Do żółtek z cukrem stopniowo dodawaj serek mascarpone, nadal miksując, ale na najniższych obrotach – tylko do połączenia składników. Możesz też mascarpone wmieszać łyżką.
  6. Do miski z białkami wsyp pozostałą ilość cukru, czyli 2 łyżki i miksuj do momentu, gdy białka się ubiją.
  7. Ubite białka przełóż do masy z żółtkami, cukrem i serkiem, a następnie wszystko bardzo delikatnie wymieszaj.
  8. Przygotuj pucharki (lub kieliszki bądź szklanki, które będą pełnić ich funkcję) oraz biszkopty. Namaczaj biszkopty w kawie zmieszanej z alkoholem, a następnie układaj je na dnie pucharka. Możesz je połamać, aby dopasować do kształtu naczynia.
  9. Na biszkopty wyłóż warstwę kremu i posyp go cienką warstwę ciemnego kakao.
  10. Następnie ułóż kolejną warstwę z namoczonych biszkoptów i przykryj ją masą z mascarpone.
  11. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na minimum 5 – 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem posyp je warstwą kakao.

O czym pamiętać, przygotowując tiramisu?

  • Z racji tego, że tiramisu to deser lub ciasto bez pieczenia, należy pamiętać, żeby dokładnie umyć jajka i sparzyć je przez około 10 sekund. 
  • Produkty, których używasz do przyrządzania tiramisu, powinny być w temperaturze pokojowej
  • Kakao, będące ostatnią warstwę tiramisu, najlepiej posypać tuż przed podaniem.
  • Nie zamieniaj podłużnych biszkoptów na zwykłe, ponieważ podłużne lepiej nadają się do namoczenia.
  • Nie namaczaj biszkoptów zbyt długo, inaczej zamienią się w papkę. 
  • Nie musisz wykorzystać całej przygotowanej kawy.

Trzeba też pamiętać o tym, że ze względu na obecność surowych jajek (oraz ewentualnie alkoholu), deser tiramisu nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących piersią. Najbezpieczniej jest poinformować wszystkich gości o tych składnikach, aby sami mogli zdecydować, czy chcą i mogą spożywać taki deser.

Tiramisu – na jakie okazje je podawać?

Deser czy ciasto tiramisu nie dość, że wybornie smakuje, to na dodatek pięknie wygląda – a to za sprawą widocznych warstw, które się na niego składają. Tiramisu najlepiej sprawdza się na takich uroczystościach jak: 

  • osiemnaste urodziny (oraz wszystkie kolejne),
  • wieczór panieński / kawalerski,
  • sylwester.

Tiramisu doskonale smakuje też przy każdej innej okazji – to świetny deser do kawy. Jak widać, jest prosty i dość szybki w przygotowaniu. Nie wymaga też wielu składników. Cały smak i konsystencja tiramisu zawarta jest w dobrze ubitych żółtkach z cukrem oraz w  idealnym połączeniu białek z masą serową, jak i w jakości produktów – na tym nie warto oszczędzać.

Darmowa dostawa

Od 200 zł

Zwrot do 14 dni

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja

Na terenie całego kraju

100% Bezpieczne płatności

PayPal / Przelewy 24 / Przelew