Koszyk

Zadzwoń: +48 22 122 88 73

Dostawa od 8 zł. Darmowa przesyłka od 200 zł. Czas realizacji: 1-2 dni robocze.

Tort kawowy z mascarpone

Tort kawowy, który zachwyci wszystkich gości

Torty przygotowujemy na bardzo różne okazje. Zdecydowana większość osób dorosłych lubi kawę, więc tort kawowy również cieszy się dużą popularnością. Jak wykonać tort, który zachwyci wszystkich gości?

Baza tortu kawowego – espresso

Nawet najprostszy tort kawowy musi być wykonany na bazie mocnego espresso. Bardzo często torty z kawą przygotowuje się z klasycznego biszkoptu przełożonego puszystym, delikatnym kremem kawowym na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Jednak smak i aromat kawy w cieście uzyskujemy właśnie dzięki espresso, które możemy przygotować korzystając z kawy w kapsułkach.

Pyszny tort kawowy z mascarpone – przepis

Pewniakiem jeśli chodzi o torty kawowe, jest tort z mascarpone. To ciasto kradnie serca wszystkich gości. Jak wykonać tort kawowy z mascarpone?

Składniki na tort kawowy z mascarpone

Co będziemy potrzebować do wykonania tortu kawowego z mascarpone?

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • ½ szklanki (80 g) mąki pszennej
  • ¼ szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki (100 g) drobnego cukru do wypieków
  • 40 ml espresso

Poncz:

  • około ¾ szklanki (180 ml) espresso
  • 1 łyżka cukru

Krem kawowy z mascarpone do tortu:

  • 1½ szklanki (370 ml) śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 40 ml schłodzonego dobrego espresso

Dodatkowo:

  • ciemne kakao
  • kilka ulubionych pralinek do dekoracji

Tort kawowy z mascarpone – przygotowanie

  1. Przygotowanie tortu kawowego zaczynamy od upieczenia biszkopta. Należy wcześniej przygotować formę: jej dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  3. Po kilku minutach ubijania dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku i po łyżce chłodnego espresso.
  4. Do przygotowanej masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i delikatnie mieszamy całość szpatułką, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto delikatnie przekładamy do przygotowanej formy i wyrównujemy.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
  7. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy w temperaturze pokojowej.
  8. W kolejnym kroku musimy przygotować krem kawowy z mascarpone. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Miksujemy, a następnie dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Na koniec dodajemy schłodzone espresso.
  9. Espresso na poncz mieszamy z cukrem i studzimy.
  10. Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy go ⅓ ponczu, wykładamy część kremu i wyrównujemy.
  11. Na wierzchu kładziemy drugi blat, podobnie jak pierwszy nasączamy ⅓ ponczu, wykładamy kolejna porcję kremu i wyrównujemy.
  12. Następnie przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go pozostałym espresso, wykładamy resztę kremu kawowego z mascarpone, smarujemy boki oraz wierzch tortu.
  13. Całość należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny lub całą noc.
  14. Do dekoracji warto oprószyć tort kakao i udekorować ulubionymi pralinkami. I tort gotowy.

Jak widać, przepis na tort kawowy nie jest trudny. Popularne są także torty kawowe z owocami, które również szybko przyrządzimy.

Darmowa dostawa

Od 200 zł

Zwrot do 14 dni

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja

Na terenie całego kraju

100% Bezpieczne płatności

PayPal / Przelewy 24 / Przelew