Torty przygotowujemy na bardzo różne okazje. Zdecydowana większość osób dorosłych lubi kawę, więc tort kawowy również cieszy się dużą popularnością. Jak wykonać tort, który zachwyci wszystkich gości?
Baza tortu kawowego – espresso
Nawet najprostszy tort kawowy musi być wykonany na bazie mocnego espresso. Bardzo często torty z kawą przygotowuje się z klasycznego biszkoptu przełożonego puszystym, delikatnym kremem kawowym na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Jednak smak i aromat kawy w cieście uzyskujemy właśnie dzięki espresso, które możemy przygotować korzystając z kawy w kapsułkach.
Pyszny tort kawowy z mascarpone – przepis
Pewniakiem jeśli chodzi o torty kawowe, jest tort z mascarpone. To ciasto kradnie serca wszystkich gości. Jak wykonać tort kawowy z mascarpone?
Składniki na tort kawowy z mascarpone
Co będziemy potrzebować do wykonania tortu kawowego z mascarpone?
Biszkopt:
- 3 duże jajka
- ½ szklanki (80 g) mąki pszennej
- ¼ szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki (100 g) drobnego cukru do wypieków
- 40 ml espresso
Poncz:
- około ¾ szklanki (180 ml) espresso
- 1 łyżka cukru
Krem kawowy z mascarpone do tortu:
- 1½ szklanki (370 ml) śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 40 ml schłodzonego dobrego espresso
Dodatkowo:
- ciemne kakao
- kilka ulubionych pralinek do dekoracji
Tort kawowy z mascarpone – przygotowanie
- Przygotowanie tortu kawowego zaczynamy od upieczenia biszkopta. Należy wcześniej przygotować formę: jej dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
- Po kilku minutach ubijania dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku i po łyżce chłodnego espresso.
- Do przygotowanej masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i delikatnie mieszamy całość szpatułką, tylko do połączenia składników.
- Ciasto delikatnie przekładamy do przygotowanej formy i wyrównujemy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy w temperaturze pokojowej.
- W kolejnym kroku musimy przygotować krem kawowy z mascarpone. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Miksujemy, a następnie dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Na koniec dodajemy schłodzone espresso.
- Espresso na poncz mieszamy z cukrem i studzimy.
- Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy go ⅓ ponczu, wykładamy część kremu i wyrównujemy.
- Na wierzchu kładziemy drugi blat, podobnie jak pierwszy nasączamy ⅓ ponczu, wykładamy kolejna porcję kremu i wyrównujemy.
- Następnie przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go pozostałym espresso, wykładamy resztę kremu kawowego z mascarpone, smarujemy boki oraz wierzch tortu.
- Całość należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny lub całą noc.
- Do dekoracji warto oprószyć tort kakao i udekorować ulubionymi pralinkami. I tort gotowy.
Jak widać, przepis na tort kawowy nie jest trudny. Popularne są także torty kawowe z owocami, które również szybko przyrządzimy.