Koszyk

Zadzwoń: +48 22 122 88 73

Dostawa od 5 zł. Darmowa przesyłka od 200 zł. Czas realizacji: 1-2 dni robocze.

Włoskie śniadanie

Włoskie śniadanie, czyli kawa cappuccino i rogalik cornetto

Włoskie śniadanie to świetny sposób, aby urozmaicić sobie poranek lub przedpołudniowe spotkanie z przyjaciółmi i poczuć się jak we Włoszech. Połączenie aromatycznej kawy i świeżych wypieczonych rogalików jest tak doskonałe, że zachwyca każdego. Dowiedz się, jak przygotować ciepłe cappuccino i pyszne cornetto.

Włoskie śniadanie, czyli cappuccino i cornetto

Idealne połączenie, jakim jest cappuccino i cornetto, to jedno z typowych włoskich śniadań. Rogalik cornetto przypomina nieco croissanta, jednak różni się ciastem – do rogalików francuskich nie dodaje się jajek – a także zawartością cukru i stopniem chrupkości. W praktyce jednak oba rogaliki rozróżnia się bez problemu, ponieważ smakują zupełnie inaczej.

Cornetto – przepis

Tradycyjne cornetto przygotowuje się bez dodatkowego nadzienia w środku, jednak z czasem coraz popularniejsze stały się rogaliki wypełnione dodatkami. Żeby przygotować podstawową wersję cornetto, potrzebne będzie:

  • 100 ml mleka,
  • 250 g włoskiej mąki o dużej zawartości glutenu (w ostateczności można ją zastąpić mąką tortową),
  • 8 g drożdży instant (w zamian można użyć ok. 20 g świeżych drożdży, trzeba jednak pamiętać o przygotowaniu zaczynu),
  • 90 g cukru,
  • 90 g masła,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka miodu,
  • aromat waniliowy,
  • mała łyżeczka soli.

Przygotowanie cornetto

Przygotowanie rogalików cornetto na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane, ale wcale nie jest trudne – wystarczy spróbować!

  1. Do jednej miski wsypujemy drożdże, mąkę oraz cukier, a do drugiej wbijamy jedno jajko, dodajemy miód i mleko. Mieszamy zawartości obu misek.
  2. Łączymy ze sobą produkty z obu misek i dokładnie mieszamy ciasto, aż do momentu uzyskania gładkiej masy.
  3. Dodajemy do ciasta łyżeczkę soli, 30 gramów masła i rozrabiamy je dalej. Po około 5 minutach ciasto jest gotowe.
  4. Gotowe ciasto owijamy folią i trzymamy w lodówce do czasu, aż wyrośnie (tj. ok. 2 godziny). Wyciągamy z lodówki 70 g masła i na czas wyrastania ciasta pozostawiamy je poza lodówką, aby zmiękło.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta.
  6. Masło za pomocą wałka formujemy również w kształt prostokąta, ale mniejszego niż ciasto.
  7. Masło układamy na środku ciasta. Zawijamy rogi ciasta na masło i zamykamy je w takiej “kopercie”.
  8. Rozwałkowujemy ciasto wzdłuż, składamy na 3 części, przykrywamy folią i ponownie umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
  9. Po wyjęciu z lodówki znowu rozwałkowujemy ciasto, tym razem w podłużny prostokąt. Wycinamy z niego trójkąty i zawijamy rogaliki.
  10. Odstawiamy rogaliki na około 3 godziny na blasze do pieczenia, do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Całość piecze się około 15 minut w 170 stopniach, z włączonym termoobiegiem.

Tuż po wyciągnięciu rogalików go z piekarnika, póki są gorące, można je posypać niewielką ilością drobno startej czekolady lub cukrem pudrem. 

Odstawiamy rogaliki, aż nieco ostygną i gotowe!

Jak zrobić cappuccino?

Cappuccino jest jedną z najpopularniejszych i najprostszych w przygotowaniu kaw. Jak zrobić cappuccino?

  1. Przygotuj 50 ml espresso za pomocą ekspresu i ulubionych kapsułek do kawy, np. Nespresso.
  2. Podgrzej 100 ml tłustego mleka do temperatury około 65 stopni Celsjusza.
  3. Spień mleko za pomocą spieniacza tak, by powstała gęsta, kremowa pianka.
  4. Wlej delikatnie spienione mleko do kawy z wysokości około 10 cm, aby pianka pozostała na wierzchu napoju.

Kawę podajemy w filiżance o pojemności około 180 ml. Można udekorować cappuccino, wierzch pianki posypując cynamonem lub kakao.

Jak podawać typowe włoskie śniadanie?

Przygotowane według przepisu cappuccino serwujemy w filiżance na podstawku, a cornetto podajemy na niewielkim talerzyku. Jeśli mamy ochotę na włoskie śniadanie w łóżku, można je przełożyć na wygodną tacę.

Co prawda podany przez nas przepis na cornetto to tradycyjne rogaliki bez nadzienia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypełnić je czekoladą, marmoladą, kremem pistacjowym lub serkiem ricotta, albo przygotować wersję wytrawną, na przykład z salami i serem. Możliwości są praktycznie nieograniczone!

Darmowa dostawa

Od 200 zł

Zwrot do 14 dni

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja

Na terenie całego kraju

100% Bezpieczne płatności

PayPal / Przelewy 24 / Przelew