Który miłośnik kawy odmówi pysznego, kawowego deseru? Poznaj przepis na tiramisu – włoski deser, który możesz przyrządzić w domu. Tiramisu nie tylko doskonale smakuje, ale też elegancko wygląda i świetnie pasuje do kawy!
Jak wygląda tiramisu? Czym się charakteryzuje?
Z pewnością wiele osób, słysząc hasło „deser kawowy” lub „ciasto kawowe”, odruchowo na myśl przywołuje tiramisu. Jego nazwa oznacza mniej więcej „obudź mnie” lub „podnieś mnie”. Tiramisu z pewnością stawia na nogi – przede wszystkim z powodu espresso, które jest w jego składzie, ale też a za sprawą cudownego smaku i aromatu. Jest tak lubiany, ponieważ jest lekki, kremowy i rozpływa się w ustach. To idealny deser dla smakoszy kawy, ale nie tylko!
Tiramisu składa się z kilku warstw biszkoptu nasączonego espresso przekładanego warstwą kremu z mascarpone, a jego wierzch posypany jest grubo mielonymi płatkami czekolady, ewentualnie kakao. Jako deser podawane jest w szklankach, pucharkach lub dużych kieliszkach. Dlaczego akurat szklane, przezroczyste naczynia są najlepsze? Ponieważ tiramisu wówczas najładniej się prezentuje.
Tiramisu czasami przygotowuje się również w formie ciasta (bez pieczenia). Proces przyrządzania jest praktycznie taki sam jak deseru – jedyna różnica polega na tym, że zamiast w szklance lub w kieliszku, przygotowujemy tiramisu w szklanym prostokątnym naczyniu. Na ciasto tiramisu warto zdecydować się zwłaszcza wtedy, kiedy spodziewamy się większej liczby gości, ponieważ w ten sposób szybciej przygotujemy dużą ilość tego smakołyku.
Przepis na tiramisu (z mascarpone)
Przepisów na ciasto tiramisu jest naprawdę wiele! Poniżej podajemy przepis na deser tiramisu w pucharkach.
Deser tiramisu – składniki
- ok. 150 -200 ml kawy espresso (możesz użyć dowolnej kawy, np. ulubionych kapsułek do Nespresso)
- ok. 250 g biszkoptów. najlepiej podłużnych
- 3 jajka
- 400 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru
- ciemne kakao
- opcjonalnie: ok. 100 ml alkoholu (najlepiej sprawdzi się Marsala lub Amaretto)
Jak zrobić tiramisu?
- Zaparz espresso.
- Po przestudzeniu kawy dolej do niej alkohol. (Możesz pominąć ten krok, jeśli chcesz zrobić tiramisu bez alkoholu.)
- Przygotuj dwie miski. Rozbij jajka, rozdzielając je na żółtka i białka. Żółtka i białka umieść w różnych miskach.
- Do miski z żółtkami wsyp 3 łyżki cukru i ucieraj składniki mikserem, aż żółtka zbieleją.
- Do żółtek z cukrem stopniowo dodawaj serek mascarpone, nadal miksując, ale na najniższych obrotach – tylko do połączenia składników. Możesz też mascarpone wmieszać łyżką.
- Do miski z białkami wsyp pozostałą ilość cukru, czyli 2 łyżki i miksuj do momentu, gdy białka się ubiją.
- Ubite białka przełóż do masy z żółtkami, cukrem i serkiem, a następnie wszystko bardzo delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj pucharki (lub kieliszki bądź szklanki, które będą pełnić ich funkcję) oraz biszkopty. Namaczaj biszkopty w kawie zmieszanej z alkoholem, a następnie układaj je na dnie pucharka. Możesz je połamać, aby dopasować do kształtu naczynia.
- Na biszkopty wyłóż warstwę kremu i posyp go cienką warstwę ciemnego kakao.
- Następnie ułóż kolejną warstwę z namoczonych biszkoptów i przykryj ją masą z mascarpone.
- Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na minimum 5 – 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem posyp je warstwą kakao.
O czym pamiętać, przygotowując tiramisu?
- Z racji tego, że tiramisu to deser lub ciasto bez pieczenia, należy pamiętać, żeby dokładnie umyć jajka i sparzyć je przez około 10 sekund.
- Produkty, których używasz do przyrządzania tiramisu, powinny być w temperaturze pokojowej
- Kakao, będące ostatnią warstwę tiramisu, najlepiej posypać tuż przed podaniem.
- Nie zamieniaj podłużnych biszkoptów na zwykłe, ponieważ podłużne lepiej nadają się do namoczenia.
- Nie namaczaj biszkoptów zbyt długo, inaczej zamienią się w papkę.
- Nie musisz wykorzystać całej przygotowanej kawy.
Trzeba też pamiętać o tym, że ze względu na obecność surowych jajek (oraz ewentualnie alkoholu), deser tiramisu nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących piersią. Najbezpieczniej jest poinformować wszystkich gości o tych składnikach, aby sami mogli zdecydować, czy chcą i mogą spożywać taki deser.
Tiramisu – na jakie okazje je podawać?
Deser czy ciasto tiramisu nie dość, że wybornie smakuje, to na dodatek pięknie wygląda – a to za sprawą widocznych warstw, które się na niego składają. Tiramisu najlepiej sprawdza się na takich uroczystościach jak:
- osiemnaste urodziny (oraz wszystkie kolejne),
- wieczór panieński / kawalerski,
- sylwester.
Tiramisu doskonale smakuje też przy każdej innej okazji – to świetny deser do kawy. Jak widać, jest prosty i dość szybki w przygotowaniu. Nie wymaga też wielu składników. Cały smak i konsystencja tiramisu zawarta jest w dobrze ubitych żółtkach z cukrem oraz w idealnym połączeniu białek z masą serową, jak i w jakości produktów – na tym nie warto oszczędzać.