Blog

  • Bulletproof coffee

    Bulletproof coffee, czyli kawa z masłem. Czy warto ją pić?

    Wymyślona w USA „kawa kuloodporna”, czyli bulletproof coffee, to jeden z wielu dietetycznych trendów, który pojawił się w ostatnich latach. Również w Polsce kawa z masłem przewija się przez media społecznościowe – zarówno zwykłych ludzi, jak i gwiazd. Wyjaśniamy, czy warto pić bulletproof coffee, a także jak ją przyrządzić.

    Czytaj więcej
  • Kawa po bawarsku

    Kawa po bawarsku – idealna na chłodny dzień

    Kawa po bawarsku, czyli kawa z czekoladą i bitą śmietaną, to bardzo aromatyczny i rozgrzewający napój, doskonały na chłodny wieczór. Jej przyrządzenie jest nieco czasochłonne, ale nie jest trudne. Jak zrobić w domu kawę po bawarsku?

    Czytaj więcej
  • Kawa w małej filiżance, czyli espresso

    Włoska tradycja picia kawy

    Chociaż kawa cieszy się popularnością na całym świecie, to jednak wielu z nas kojarzy ją głównie z Włochami i włoskimi zwyczajami. Włosi zaszczepili swoją kulturę picia kawy praktycznie wszędzie, dzięki czemu możesz zamówić cappuccino nie tylko w każdym włoskim mieście i miasteczku, ale też na rynku w Krakowie, obok bazarów Marakeszu czy w małej uliczce w Hanoi. Ale włoska tradycja picia kawy wcale nie jest powszechnie znana. Bo czy wiesz, że cappuccino nie pija się […]

    Czytaj więcej
  • Kawa w kapsułkach

    Czy kawa w kapsułkach jest zdrowa?

    Kawa to w Polsce bardzo popularny napój, ponad połowa z nas pije ją codziennie i to pomimo pojawiających się co jakiś czas doniesień mediów o jej szkodliwości. A jak jest naprawdę? Czy kawa – w szczególności kawa w kapsułkach – jest zdrowa?

    Czytaj więcej
  • Kawa mrożona cafe frappe

    Przepis na cafe frappe. Jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu?

    Cafe frappe to prawdopodobnie najbardziej popularna kawa mrożona na świecie. A wiesz, że powstała przez przypadek? Mimo to przepis na cafe frappe przyjął się tak dobrze, że dzisiaj  turyści odwiedzający Grecję pytają właśnie o nią, zamiast o tradycyjną grecką kawę parzoną w małym tygielku. Ale nie musisz jechać aż do Grecji, żeby napić się frappe! Zobacz, jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu.

    Czytaj więcej
  • Latte macchiato z piankami marshmallow

    Jak przygotować latte macchiato z piankami marshmallow?

    Gorąca mleczna kawa i słodkie pianki idealnie do siebie pasują, szczególnie w długie jesienno-zimowe wieczory. Zobacz, jak przygotować latte macchiato z piankami marshmallow we własnej kuchni! O piankach marshmallow Pianki marshmallow to popularne amerykańskie słodycze, wytwarzane z cukru, żelatyny i wody. Można je jeść same, piec nad ogniskiem, ale najczęściej są używane do ozdabiania ciast i tortów, stanowią też świetny dodatek do kaw. Doskonale pasują do gorącego latte macchiato, ale jeśli […]

    Czytaj więcej
  • Kawa Lavazza w ekspresie Nespresso? Czy to możliwe?

    Masz w domu ekspres oparty na systemie Nespresso i  chciałbyś w nim skorzystać z kawy Lavazza? Myślisz, że to niemożliwe? Do niedawna rzeczywiście światy: Nespresso i Lavazza istniały niezależnie – obok siebie. Marka Nespresso to najbardziej znany na świecie system kapsułek z kawą. Z drugiej strony marka Lavazza jest chyba znana każdemu miłośnikowi kawy. Pod szyldem Lavazza jest produkowanych mnóstwo produktów: kawa w ziaranch, kawa mielona oraz kapsułki z kawą do własnych systemów […]

    Czytaj więcej
  • Przepis na zimową kawę

    Zimowe poranki mogą być bardzo trudne. Za oknem jest jeszcze ciemno i perspektywa wyjścia z ciepłego domu na mroźne powietrze nie napawa optymizmem. Mamy na to sposób: pyszna, aromatyczna i korzenna kawa. Przepis na szybką zimową kawę: Na spodzie kubka lub naczynia z dziubkiem umieść łyżkę miodu Posyp ją przyprawami korzennymi (2-3 szczypty) lub cynamonem i gałką muszkatałową wedle upodobań (dla wielbicieli bardziej wytrawnych i odważnych smaków jest […]

    Czytaj więcej
  • Kawa Single Origin w Twoim domu

    Czy wiesz co oznacza sformułowanie “Single origin” w odróżnieniu od blend, czyli mieszanka? Kawa Single Origin to kawa „jednorodna”, czyli pochodząca z jednego konkretnego obszaru lub niewielkiej plantacji krzewów kawowca, który ma swój specyficzny klimat, rodzaj i skład gleby, wysokość nad poziomem morza, obecność innych roślin, co ma wpływ na zawarte w nasionach kawy związki eteryczne i ich wysoką jakość. Czyni je to również rozpoznawalnymi i unikalnymi. W naszym […]

    Czytaj więcej
  • Przygotuj mrożoną kawę w upalny dzień

    Kawa mrożona jest idealnym napojem na upalne dni – z jednej strony chłodzi i zapewnia orzeźwienie, a z drugiej strony dostarcza niezbędnej energii do dalszego działania. Kapsułki z kawą nadają się do tego idealnie ponieważ pozwalają na szybkie przygotowanie orzeźwiającego napoju. Przygotowanie tego napoju jest bardzo łatwe i składa się z trzech kroków. Do szklanki typu lungo należy włożyć kawałki lodu. Następnie przygotuj espresso i dodaj je do lodu. […]

    Czytaj więcej