Można się spierać, czy cafe bombon to jeszcze napój, czy już deser. Jeśli szukasz łatwego przepisu na pyszną, słodką kawę, koniecznie zobacz, jak przygotować kawę po hiszpańsku!
Czym jest cafe bombon?
Cafe bombon to nic innego jak espresso z dodatkiem słodkiego mleka skondensowanego. Słowo bombon oznacza czekoladkę i doskonale tu pasuje – kawa po hiszpańsku jest słodka niczym pralinka.
Przyjmuje się, że ten sposób picia kawy wywodzi się ze wschodniej Hiszpanii – Walencji lub Alicante – a stamtąd powoli rozprzestrzenił się na cały kraj. Jednak kawę z mlekiem skondensowanym powszechnie pija się też w krajach azjatyckich, na przykład w Malezji, gdzie jest znana jako Kopi Susu Panas lub w Tajlandii, gdzie jest nazywana Kafe Ron. Niektóre źródła podają zresztą, że cafe bombon tak naprawdę pochodzi właśnie z Azji.
Jak zrobić cafe bombon?
Przepis na kawę po hiszpańsku jest niesłychanie prosty. Jedyne, co potrzebujesz, to:
- podwójne espresso (60 ml) – do jego przygotowania możesz użyć swoich ulubionych kapsułek z kawą, np. Dolce Gusto albo Lavazza Blue,
- mleko skondensowane słodzone (60 ml).
Do niewielkiej szklanki wlewamy mleko, a następnie ostrożnie, aby nie wymieszać warstw, dodajemy kawę. Właśnie ze względu na efektownie prezentujące się białą i czarną warstwę napoju cafe bombon najlepiej serwować w przezroczystej szklance. Opcjonalnie można udekorować napój odrobiną bitej śmietany lub spienionego mleka.
Najpopularniejsze przepisy na cafe bombon podają proporcje kawy i mleka 1:1, ale jeśli nie przepadasz za taką ilością słodyczy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby je nieco zmodyfikować, np,. na 1 porcję mleka używając 2 porcji kawy.