Dalgona coffee to obecnie jeden z najbardziej rozpoznawalnych napojów w mediach społecznościowych. Ponieważ łączy w sobie zalety kawy i deseru kawowego, jest świetnym rozwiązaniem na spotkanie z przyjaciółmi lub wieczorny relaks. Dowiedz się, czym dokładnie jest i jak przygotować dalgona coffee.
Czym jest i skąd pochodzi dalgona coffee?
Dalgona coffee to słodki napój kawowo-mleczny, podawany na zimno. Wywodzi się z Korei. Jego stworzenie przypisuje się właścicielowi kawiarni HonKee, natomiast nazwę – jednemu z koreańskich aktorów, który odwiedził słynną kawiarnię, a smak kawy porównał do cukierka Dalgona. Po emisji programu, w którym aktor polecił kawę Dalgona, Koreańczycy zaczęli przyrządzać ją samodzielnie w domach, ze względu na obostrzenia związane z pandemią COVID-19. Spowodowało to falę filmików oraz zdjęć z propozycjami różnych wariantów kawy w mediach społecznościowych, co zagwarantowało jej popularność już nie tylko w Korei, ale również w krajach europejskich.
Dalgona coffee – przepis
Dalgona coffee najlepiej przygotować z kawy z ekspresu przy użyciu ziaren lub kapsułek, na przykład Bialetti lub Nespresso. Parzymy espresso (lub podwójne espresso), a następnie je studzimy.
Kiedy espresso stygnie, do wysokiej szklanki wlewamy około 200 ml mleka dosłodzonego trzema łyżeczkami cukru. Do tak przygotowanego napoju dodajemy co najmniej 3 kostki lodu.
Czas na przygotowanie pianki. W tym celu do osobnego, niewielkiego kubeczka wlewamy kilka łyżek mocno ciepłego mleka połączonego z kawą rozpuszczalną. Następnie taką mieszankę ubijamy – ręcznie, przy pomocy miksera lub spieniacza do mleka.
Do zimnego słodkiego mleka dodajemy przestygnięte espresso, mieszamy i na wierzch nakładamy ubitą, sztywną piankę. Napój możemy udekorować kakao, kawą w proszku, miodem lub pokruszonymi herbatnikami.
Wiele osób praktykuje robienie kawy dalgona w wersji bardziej deserowej – wówczas, do kawy dodaje się niewielką gałkę lodów kawowych lub czekoladowych.
Dalgona candy na wierzch kawy dalgona
Chociaż teoretycznie kawa dalgona nie zawiera dodatku w postaci cukierka dalgona, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrealizować również takie połączenie! Ponieważ po wojnie koreańskiej dostęp do jakichkolwiek dóbr, w tym słodyczy, był bardzo ograniczony, Koreańczycy przygotowywali swoim dzieciom przekąskę dalgona. Żeby przyrządzić tego rodzaju smakołyk, potrzebny jest jedynie cukier, szczypta sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, wygodne naczynie i coś do mieszania.
Cukier należy rozpuścić na stosunkowo niewielkim ogniu, by nie dopuścić do jego przypalenia. Następnie należy dodać odrobinę sody lub proszku do pieczenia i wciąż mieszać, aż do uzyskania jednolitej, miodowej konsystencji. Gotowy produkt wylewamy na papier do pieczenia i czekamy, aż zastygnie.
Jak podać dalgona coffee z dalgona candy? Wystarczy po prostu rozkruszyć przekąskę i posypać nią kawę.
Jak zrobić kawę Dalgona w wersjach alternatywnych?
Kawa dalgona jest stale uatrakcyjniana i delikatnie modyfikowana. Bez trudu można przygotować również jej bezkofeinowe, bezlaktozowe, bezcukrowe i wegańskie wersje. Do wersji bezcukrowych można użyć słodzików przeznaczonych dla cukrzyków oraz czekolady bez cukru. W przypadku wersji wegańskiej zaleca się wykorzystanie mleka roślinnego sojowego lub ryżowo-kokosowego. Dostępne są też mleka wegańskie przeznaczone specjalnie do kawy (tak zwane barista), dzięki którym bardzo łatwo można osiągnąć idealną, doskonale zbitą i trzymającą kształt piankę mleczną.
Matcha dalgona – czym jest?
Dalgona matcha to zielona wersja kawy dalgona, przygotowana na bazie herbaty matcha. Do samodzielnego wykonania takiego koktajlu potrzebne jest 200 ml mleka, kilka łyżeczek śmietanki i kostek lodu, co najmniej 3 łyżeczki brązowego cukru oraz 1 łyżeczka zielonej, drobno sproszkowanej herbaty matcha. Mleko mieszamy z cukrem i lodem, a następnie przechodzimy do przygotowania zielonej pianki. Matchę rozpuszczamy w śmietance, ubijamy i nakładamy do szklanki, w której już znajduje się zimne, słodkie mleko. Gotową piankę na wierzchu napoju można dodatkowo posypać matchą – dla ozdoby.