Koszyk

Zadzwoń: +48 22 122 88 73

Dostawa od 5 zł. Darmowa wysyłka od 200 zł. Szybka dostawa.

Domowe lody kawowe

Jak zrobić lody kawowe w domu?

Lody są jednym z ulubionych deserów nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Ci ostatni zazwyczaj doceniają lody kawowe. Domowe lody kawowe z espresso to świetny pomysł na smaczny deser, który będzie smakował nie tylko miłośnikom kawy. Dowiedz się, jak zrobić je w domu!

Jakiej kawy użyć do zrobienia lodów kawowych?

Lody kawowe to pyszny mrożony deser, idealny na ciepłe dni. Aby go przyrządzić, będziesz potrzebować cukier, mleko, śmietankę, czasami jajka – oraz, oczywiście, kawę. Lody kawowe można zrobić z kawy rozpuszczalnej, espresso przygotowanego z ulubionej kawy w kapsułkach (kapsułek Nespresso, kapsułek Dolce Gusto, kapsułek Tchibo Cafissimo lub innych) lub dowolnie zaparzonej kawy mielonej (ważny jest tu jednak jej stopień zmielenia ziaren, ponieważ musi on pozwolić na odcedzenie fusów – rozmiar mielenia będzie w dużej mierze zależał od wybranej kawy i ustawień młynka).

Gotowe lody możesz wzbogacić o dodatki. Doskonale sprawdzą się ziarna kawy, czekolada lub przyprawy. Możesz je też polać syropem.

Jak zrobić lody kawowe?

Istnieje wiele metod na przyrządzenie lodów kawowych. My polecamy lody na bazie espresso.

Jeśli nie wiesz, z jakiej kawy przyrządzić espresso – wybierz tę, która najbardziej ci smakuje. Powinna być to jednak kawa o wyrazistym smaku, ponieważ subtelny smak lekkiej kawy może być w lodach słabo wyczuwalny. Dlatego jeśli espresso zamierzasz przyrządzić z kawy ziarnistej, zwróć uwagę na jej sposób palenia. Najbardziej polecane są ziarna średnio palone.

Domowe lody kawowe na bazie espresso – przepis

Składniki na domowe lody kawowe (bez jajek):

  • 80 ml espresso,
  • 300 g śmietanki 36%,
  • 250 g mleka skondensowanego (słodzonego).

Przygotowanie:

  1. Schłodź wszystkie składniki.
  2. Śmietankę ubij za pomocą miksera na puszysty krem (nie na sztywno). Uważaj, aby jej nie przebić, ponieważ wtedy uzyskasz masło, z którego nie da się zrobić lodów.
  3. Kiedy śmietanka będzie gotowa, nie przerywaj miksowania, ale powoli dodaj do niej mleko oraz, partiami, espresso.
  4. Masa jest gotowa, kiedy składniki są dobrze wymieszane.
  5. Gotową masę przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażalki na co najmniej 5 godzin.
  6. Masa stwardniała? Lody są gotowe! Podawaj je w pucharkach z ulubionymi dodatkami.

Przepis ten możesz wzbogacić o przyprawy lub likier. Dodając alkohol, pamiętaj o tym, że zbyt duża jego ilość zapobiegnie zamarzaniu i sprawi, że masa nigdy nie stwardnieje. Maksymalna ilość alkoholu, jaką możesz dodać, to 2 łyżki niezbyt mocnego likieru.

Jeśli posiadasz maszynę do lodów, znacząco skróci to czas oczekiwania na gotowy deser. Masę na lody przygotuj w taki sam sposób (dostosowując jej ilość do pojemności swojej maszyny), a następnie postępuj zgodnie z instrukcją producenta.

Jeśli smakują ci domowe lody kawowe, poeksperymentuj z rodzajami kaw do espresso. Polecamy w szczególności kapsułki do Nespresso:

  • Intense Italian Coffee – otrzymasz z nich aromatyczne i mocne espresso o tradycyjnym smaku,
  • Bonini Ristretto – pozwalają zaparzyć gęste ristretto o mocnym aromacie i posmaku gorzkiej czekolady (lody kawowe możesz przygotować również z 80 ml ristretto – będą miały znacznie bardziej wyrazisty smak kawy),
  • Bonini Cioccolato – jeśli lubisz czekoladę, prawdopodobnie posmakuje ci również espresso z dodatkiem czekolady – oraz lody przygotowane na jego bazie.
Darmowa dostawa

Od 200 zł

Zwrot do 14 dni

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja

Na terenie całego kraju

100% Bezpieczne płatności

PayPal / Przelewy 24 / Przelew