Desery na bazie kawy mają wielu miłośników – nie tylko kawosze z czystą przyjemnością sięgają po kremy kawowe. Delikatne, śmietankowe kremy na bazie kawy bardzo często są podawane z bezą czy bitą śmietaną. Sprawdź, jak zrobić idealny krem kawowy i z czym go podawać.
Krem kawowy – aksamitny deser
Krem kawowy – co to takiego? Pyszny krem z kawą wcale nie musi się kojarzyć jedynie ze składnikiem wyjątkowych tortów. Tradycyjny krem kawowy podamy jako deser, który zachwyci podniebienia każdego miłośnika kawy (i nie tylko!). Delikatny aromat kawy w kremie uzyskuje się dzięki odpowiednim składnikom i dobrze zaparzonej kawie.
Krem kawowy z mascarpone – w kilku krokach
Krem kawowy nie jest skomplikowanym deserem. Przyrządzimy go w miarę łatwo i szybko – i z pewnością zaskoczymy nim bliskich. Potrzebujemy dosłownie czterech składników. Tradycyjny krem kawowy zawsze wychodzi i sprawdzi się jako deser na różne okazje!
Składniki na krem kawowy z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki drobnego cukru
Wykonanie kremu kawowego nie jest trudne. Kawę rozpuszczalną zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Następnie mieszamy kawę tak długo, aż rozpuści się w gorącej wodzie. Studzimy ją i wstawiamy do lodówki, aby stała się bardzo zimna.
Do miski z zimną kawą dodajemy 250 gramów serka mascarpone. Wszystko dokładnie mieszamy i miksujemy na małych obrotach przez maksymalnie 10 sekund, aż krem stanie się gładki.
Kolejny krok to przygotowanie śmietanki. Należy ubić ją w wysokim naczyniu na małych obrotach. Trzeba przy tym uważać, aby śmietanka się nie zważyła. W kolejnym kroku dosypujemy cukier, cały czas miksując. Śmietankę ubijamy jeszcze przynajmniej minutę. Otrzymamy w ten sposób sztywną śmietankową masę.
Do ubitej śmietanki wlewamy wcześniej przygotowaną zimną kawę z kremem mascarpone.
Po wymieszaniu śmietanki i musu kawowego krem jest gotowy. Można podawać go z mini bezami i oprószyć odrobiną kawy rozpuszczalnej.
Krem kawowy na bazie budyniu
Doskonałym deserem dla całej rodziny jest także krem kawowy na bazie budyniu. Jego wykonanie jest również proste. Potrzebujemy tylko kilku składników:
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- 7 dag margaryny lub masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie kremu budyniowo-kawowego rozpoczynamy od zrobienia budyniu wg przepisu na opakowaniu (wykorzystujemy do tego 1 szklankę mleka). Gotowy budyń studzimy.
Kolejny krok to ubicie margaryny lub masła wraz z kawa przy pomocy miksera. W momencie, gdy składniki się połączą, dodajemy stopniowo budyń, nie przestając mieszać. Kiedy składniki idealnie się połączą, krem jest gotowy – wystarczy go już tylko schłodzić. W ten sposób uzyskaliśmy zimny mus kawowy na bazie budyniu, który możemy serwować samodzielnie w dowolnych ulubionych naczyniach.
Mus kawowy fit – lekki przepis
Krem kawowy kochają wszyscy – na szczęście bez trudu można go wykonać także w wersji dla bardziej wymagających. Mus kawowy fit to doskonały pomysł na deser, który przygotujemy szybko i bezproblemowo. Potrzebujemy zaledwie kilku składników:
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4,5 listka żelatyny
- 1 łyżeczka miodu
- kilka kropli aromatu waniliowego lub innego
Podgrzewamy mleko, dodajemy kawę i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy aromat waniliowy oraz miód. Następnie dokładamy jogurt naturalny i całość energicznie mieszamy, aż składniki się połączą.
Przygotowujemy listki żelatyn, zalewając je zimną wodą. Gdy zrobią się miękkie, podgrzewamy je w kąpieli wodnej, by się rozpuściły. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy jogurtowej i cały czas mieszamy. Masę przelewamy do naczyń i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano mus będzie gotowy. Ten lekki deser nie obciąży nawet najbardziej delikatnych żołądków.
Pyszny mus kawowy można wykonać na kilka sposobów. Podaje się go z bezami i bitą śmietaną. Warto pamiętać, że sprawdzi się on jako szybki deser dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników, a uzyskamy pyszny słodki posiłek, któremu nikt się nie oprze. Najlepiej smakuje z espresso lub cappuccino przygotowanym z twoich ulubionych kapsułek do kawy!