Koszyk

Zadzwoń: +48 22 122 88 73

Dostawa od 5 zł. Darmowa przesyłka od 200 zł. Czas realizacji: 1-2 dni robocze.

Mazurek kawowy

Mazurek kawowy. Przepis na wielkanocne ciasto dla wielbicieli kawy

Na wielkanocnym stole na pewno nie może zabraknąć tradycyjnych dań i deserów, a wśród nich – mazurka. Wielbiciele kawy na pewno będą zachwyceni mazurkiem kawowym. Jak przygotować to wyjątkowe ciasto?

Mazurek kajmakowy czy kawowy?

Mazurek tradycyjnie zachwyca nas swoim kajmakowym smakiem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby masę kajmakową zastąpić masą kawową. Takie ciasto to strzał w dziesiątkę – i to nie tylko w Święta.

Mazurek kawowy – przepis

Do wykonania mazurka kawowego będziemy potrzebować następujących składników:

  • Ciasto kruche:
    • 200 g mąki orkiszowej
    • 100 g masła
    • 1 żółtko z jajka z wolnego wybiegu
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    • 50 g zmielonego na puder cukru trzcinowego
    • 1 łyżka kakao
  • Krem:
    • espresso (50 ml)
    • 400 g serka mascarpone
    • 200 g śmietanki 36
    • 70 g cukru trzcinowego zmielonego na puder
    • 3 łyżki masła orzechowego
    • 1 łyżka zmielonej kawy
  • Dekoracja:
    • ½ szklanki mieszanki orzechów

W pierwszej kolejności przesiewamy mąkę do naczynia wraz z cukrem pudrem i kakao. Następnie dodajemy żółtko, śmietanę i kawałki masła. Gnieciemy ciasto i formujemy je w kulę. Umieszczamy je w folii i wkładamy na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu wałkujemy na papierze do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C.

Krem kawowy przygotujemy równie łatwo i szybko. Zaczynamy od zaparzenia kawy. Możemy skorzystać z naszej ulubionej kawy w kapsułkach, używając na przykład kapsułek do Nespresso. Potrzebujemy jednego mocnego espresso, które studzimy. W dużej misce umieszczamy kolejno mascarpone, śmietankę, masło orzechowe, espresso, cukier puder oraz drobno zmieloną kawę. Masę miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

Gotową masę przekładamy na przestudzone ciasto. Możemy dowolnie rozłożyć masę, by uzyskać konkretny kształt. Górę mazurka możemy posypać rozkruszonymi orzechami. Ciasto warto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Mazurek kawowy z wiśniami

Kawosze na pewno zakochają się także z mazurku kawowym z wiśniami. Przepis na to ciasto jest banalnie prosty. Oprócz doskonałego kawowego aromatu w tym pysznym cieście odnajdziemy także słodko kwaśny smak wiśni. 

Mazurek kawowy z wiśniami – przepis

Do przygotowania mazurka kawowego z wiśniami będziemy potrzebować:

  • Ciasto kruche:
    • 170 g mąki pszennej
    • 80 g mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kakao
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 50 g cukru
    • 150 g zimnego masła
    • 2 żółtka
  • Krem:
    • 125 ml śmietanki kremowej 30%
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    • 30 g masła
    • 200 g białej czekolady
  • Dekoracja:
    • 200 g wiśni w syropie (we frużelinie)
    • 25 g mlecznej czekolady, roztopionej

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao, cynamon cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Następnie miksujemy składniki, aż powstanie drobna kruszonka lub siekamy nożem na stolnicy do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta.

W kolejnym kroku musimy dodać żółtka i zagnieść całość, by połączyć wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto należy rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy – razem z papierem przenieść ciasto do formy. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół bez termoobiegu). Pieczemy przez ok. 18-20 minut. Ciasto wyciągamy z piekarnika i gotowe.

Przygotowanie polewy także nie jest trudne. Do małego garnka wlewamy śmietankę, dodajemy kawę i kardamon i mieszamy aż do zagotowania. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy masło i połamaną na kosteczki białą czekoladę, mieszamy i roztapiamy na gładką polewę. Wylewamy na upieczony spód i czekamy aż zgęstnieje.

Na wierzchu układamy wiśnie, a syropem wiśniowym dekorujemy całe ciasto i polewamy je  roztopioną mleczną czekoladą. Ciasto jest gotowe. Pyszny kawowy mazurek okaże się idealny na Święta Wielkanocne.

Darmowa dostawa

Od 200 zł

Zwrot do 14 dni

Gwarancja zwrotu pieniędzy

Gwarancja

Na terenie całego kraju

100% Bezpieczne płatności

PayPal / Przelewy 24 / Przelew