Czy ty również swój ulubiony sernik popijasz gorącą kawą? Takie połączenie jest obłędnie pyszne, prawda? Nic dziwnego więc, że miłośnicy sernika i kawy postanowili połączyć te dwa składniki i w ten sposób powstał sernik kawowy. Sernik z prawdziwym espresso to deser doskonały – dowiedz się, jak go wykonać!
Sernik kawowy pieczony w kilku krokach
Sernik kawowy to doskonały deser praktycznie na każdą okazję. Kochają go nie tylko kawosze, a przy tym jego wykonanie jest proste i szybkie. Wystarczy kilka składników, by uzyskać cudowny sernikowy smak z aromatem kawy.
Sernik kawowy pieczony – przepis
Składniki niezbędne do przygotowania sernika kawowego:
- Spód:
- 200 g pełnoziarnistych herbatników
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki masła
- Nadzienie serowe:
- 1 kg twarogu
- 1 szklanka cukru kokosowego
- 1/3 szklanki zaparzonego espresso
- 1 łyżeczka esencji z wanilii
- 3 jajka
- Do dekoracji:
- ½ szklanki śmietany kremówki
- 1 szklanka pokrojonej na kawałki gorzkiej czekolady
Zaczynamy od rozpuszczenia masła w garnku. Następnie zaparzamy kawę i odstawiamy do przestygnięcia. Możemy zaparzyć espresso, korzystając z kapsułek z kawą, na przykład kapsułek do Nespresso.
Herbatniki musimy pokruszyć na drobne kawałki, można w tym celu skorzystać z robota kuchennego. Nastąpienie dodajemy kakao oraz wlewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Przygotowujemy tortownicę, wykładamy papierem do pieczenia i na jej spodzie układamy pokruszone herbatniki. Dociskamy mocno spód oraz boki tortownicy. W piekarniku rozgrzanym do 180°C umieszczamy tortownicę na 10 minut. Uzyskujemy w ten sposób upieczony spód, który odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie musimy przygotować masę serową. Zaczynamy od wyłożenia tortownicy folią aluminiową. Twaróg mielimy dwa razy i umieszczamy go w misce, miksujemy przez około 3 minuty, po czym wsypujemy cukier kokosowy, dodajemy espresso oraz wanilię i znowu miksujemy całość, bardzo dokładnie. W kolejnym kroku dodajemy jajka – i znowu miksujemy przez minutę.
Gotową masę serową przelewamy na spód. Trzeba zrobić to ostrożnie, nie zapominając o tym, by wyrównać całą masę. Tortownicę wkładamy do większej blachy, do której nalewamy wodę na wysokość 1 -2 centymetrów.
Do piekarnika rozgrzanego do 160°C ostrożnie wkładamy obie blachy i pieczemy ciasto przez 65 – 85 minut. Gotowy, upieczony sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami na 80 minut. Po wystudzeniu wkładamy go na noc do lodówki.
Na koniec dekorujemy sernik polewą czekoladową, przygotowaną z rozpuszczonej gorzkiej czekolady i śmietany kremówki.
Sernik na zimno kawowy – prawdziwa rozkosz
Niezwykły i bardzo smaczny jest również sernik kawowy na zimno. Ma on delikatny serowy smak i przyjemny aromat kawy. Ciasto jest jeszcze szybsze i prostsze do wykonania niż sernik pieczony.
Sernik kawowy na zimno – przepis
Do przygotowania sernika kawowego na zimno będą nam potrzebne następujące składniki:
- 1 kg zimnego sera sernikowego z wiaderka
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 5 łyżek stołowych cukru pudru
- 2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki stołowe żelatyny
- ¼ szklanki gorącej wody
- 27 małych biszkoptów
- polewa czekoladowa
Przygotowanie sernika zaczynamy od przełożenia sera do miski. Następnie wlewamy jogurt, dodajemy cukier puder. Masę cały czas mieszamy – po kilku chwilach będzie ona gładka i wtedy dodajemy kawę rozpuszczalną, nadal cały czas mieszając.
Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy wrzątkiem. Po ostudzeniu wlewamy ją do masy serowej. Szybko miksujemy całość, aby masa równomiernie zgęstniała.
Układamy biszkopty na dnie tortownicy, wlewamy na nie masę serową i odstawiamy. To wszystko! Tak przygotowany sernik po kilku godzinach można udekorować polewą.