Nie wyobrażasz sobie poranka bez espresso lub cappuccino? Kawa to jednak nie tylko stawiające na nogi gorące i zimne napoje. Zmielone ziarna i napar możesz wykorzystać także do przyrządzenia słodkich śniadań, takich jak owsianka kawowa, granola czy gofry. Niektóre z propozycji są banalne w przygotowaniu, inne wymagają wprawy. Zdecyduj, od których chcesz zacząć odkrywać nieznane […]
Blog
Peeling z kawy i nie tylko. Domowe sposoby na zastosowanie kawy do pielęgnacji urody
Nie wyobrażasz sobie poranka bez aromatycznej kawy? Zapewne po jej przyrządzeniu odruchowo wyrzucasz fusy, czyszcząc ekspres albo kawiarkę. Tymczasem pozostałości po parzeniu mogą przysłużyć się twojej urodzie. Podpowiadamy, jak zrobić peeling, maseczkę lub mydełko i wykorzystać kawę jako alternatywę dla drogeryjnych kosmetyków. Jak kawa wpływa na skórę? Kawa zawiera ponad 1000 różnych substancji aktywnych biologicznie. […]
Cold brew – ochłoda dla cierpliwych
Kiedy słupki termometrów niebezpiecznie zbliżają się do 30 st. Celsjusza, dobrze mieć pod ręką zmrożoną cold brew. Teoretycznie to tylko woda z kawą macerowaną przez 9–12 godzin. W praktyce – smak i orzeźwienie, jakiego próżno szukać w innych wariantach kawy na zimno.
Ekspres ciśnieniowy, przelewowy, a może kawiarka? Który ekspres robi najlepszą kawę?
Poranek w towarzystwie aromatu kawy unoszącego się w powietrzu wprawia w dobry nastrój. Łatwej również się wówczas obudzić, nawet po zarwanej nocy. Możesz oczywiście pić kawę rozpuszczalną albo tzw. fusiarę, jednak głębię aromatu i smaku wydobędziesz, stosując sprzęt baristyczny. Jak zrobić najlepszą kawę? Wszystko zależy od tego, jakie są twoje kawowe rytuały i preferencje smakowe.
Kawa z cytryną, czyli espresso romano. Czy kawa i cytryna to dobre połączenie?
Espresso romano to mocna kawa o oryginalnym smaku i aromacie. Jest znana głównie z dostarczania niebywałych doznań smakowych, ale również swoich dobroczynnych właściwości i pozytywnego wpływu na zdrowie. Dowiedz się więcej o kawie z cytryną i naucz się ją przyrządzać.
Tiramisu, czyli kawowy deser idealny do kawy
Który miłośnik kawy odmówi pysznego, kawowego deseru? Poznaj przepis na tiramisu – włoski deser, który możesz przyrządzić w domu. Tiramisu nie tylko doskonale smakuje, ale też elegancko wygląda i świetnie pasuje do kawy!
Najlepsza kawa, czyli jaka?
Zastanawiasz się, jaka kawa jest najlepsza? Naszym zdaniem – ta, która najbardziej ci smakuje! Jeśli jednak chcesz dowiedzieć się, jakie cechy ma najlepsza kawa i które państwa słyną z najlepszych ziaren, odpowiedzi na te pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Kawa latte. Co to za napój? Jak zrobić latte w domu?
Kawa latte to jeden z najpopularniejszych napojów na bazie kawy dzisiejszych czasów. Znajdziemy ją we wszystkich kawiarniach, ponieważ jest lubiana przez każdego, kto nie przepada za intensywnym smakiem i aromatem czystego espresso. W kawie tej oprócz niego znajdziemy również mleko i kremową piankę, a czasami też dodatki takie jak cukier zwykły lub trzcinowy. Dowiedz się, […]
Kawa americano. Co to za napój, skąd pochodzi i jak go zrobić?
Kawa americano, iced americano, americano coffee – wszystkie te określenia odnoszą się do jednej z najpopularniejszych kaw, przygotowanej na ciepło lub na zimno. Pomimo jej nazwy spotkamy ją praktycznie w każdym miejscu na świecie. Dowiedz się, jak zrobić americano i jakich kapsułek najlepiej do tego użyć.
Kawa po wietnamsku
Kawa w Wietnamie pojawiła się stosunkowo późno, bo w XIX wieku, za sprawą francuskich kolonizatorów. Obecnie ten kraj jest jednym z największych na świecie producentów kawy – doskonale wszystkim znanej Robusty, która jest nieco łatwiejsza w hodowli, niż równie popularna Arabika. Vietnamese coffee to rodzaj kawy, który charakteryzuje się co najmniej kilkoma odmianami, zależnymi od […]